17. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi Bizottság
2019. február 5-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a villamos energia beszerzésre irányuló csoportos közbeszerzéshez történő csatlakozásról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A villamos energiáról szóló törvény (VET) értelmében 2003. január 1-től választhatnak kereskedőt vagy egyetemes szolgáltatót a fogyasztók. Ennek lényege, hogy az egyetemes szolgáltatókon túl a fogyasztók a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által engedélyezett szabadpiaci energiakereskedőktől közvetlenül versenyeztetés útján tudják beszerezni a működésükhöz szükséges vezetékes villamos energiát.  

Önkormányzatunk energiafogyasztóinak (polgármesteri hivatal, oktatási intézmények, egészségügyi intézmények, közszolgáltatók, stb.) külön-külön önálló energiavásárlóként történő megjelenése az energiapiacon gyenge alkupozíciót kínáló megoldás lenne, ezért célszerű energia fogyasztóinkat egy közös beszerzésben kezelni.

Érdekérvényesítési lehetőségeinket tudjuk még növelni azzal, hogy más önkormányzatokkal közösen szerezzük be villamos energia szükségleteinket, amivel a méretgazdaságosságból adódón további árelőny érhető el a jelenleg érvényes egyetemes szolgáltatói árakkal szemben.

Csoportosan, az önkormányzati energiafogyasztók közbeszerzési tömörülésbe tagozódásával, van esély valódi alkupozíció kialakítására, az adott piaci körülmények között elérhető legkedvezőbb árszint és feltételrendszer elérésére.

A önkormányzati csoportos közbeszerzés legfontosabb előnyei:

·         A nagyobb mennyiségből fakadó árelőny kiaknázása („flotta ár”)

·         Jelentős humánerőforrás és munkaidő megtakarítás a csatlakozó önkormányzati energiafogyasztók számára

·         A közbeszerzés folyamatát az adott feltételrendszerben elérhető legalacsonyabb ár elérésében maximálisan érdekelt független energiapiaci szakértők bonyolítják le

·         Professzionális beszerzési megoldások, folyamatok, eszközök

·         Toleranciasáv csoportszinten számítandó, ezáltal kisebb a veszélye az alul és felülfogyasztásból eredő kötbérfizetési lehetőségeknek

·         A csoport tagjai egyedileg szerződnek, ezáltal az esetleges kötbérek, szankciók kizárólagosan az egyedi fogyasztókra vonatkozhatnak - nincs közös felelősségvállalás

 

A csoportos közbeszerzési modell számol független közbeszerzési szakértő társaságok megjelenésével, amelyek eljárás lebonyolítóként történő alkalmazásával megnyílik a lehetőségünk naprakész energiapiaci információkhoz jutásra, műszaki-, jogi- és közbeszerzés szakmai szakértői felkészültségre, valamint elektronikus árlejtés alkalmazására az eljárás sikeres és eredményes lebonyolítása érdekében, továbbá megnyílik a lehetőség egy optimalizált energia szolgáltatási portfolió kialakítására.

A Sourcing Hungary Kft. Magyarország piacvezető független beszerzési szakértő szervezete. Küldetésük szakértő szolgáltatóként a legnagyobb pénz, idő és energia megtakarítás elérése ügyfeleik számára. A szakértőik által 2008 óta támogatott projektekben 3800 fogyasztónál összességben 398 milliárd forintos összértékben bonyolítottak le energia beszerzéseket, 37 milliárd forintos megtakarítást elérve. Közbeszerzési tanácsadó szervezetként pedig 370 energia beszerzés tárgyú közbeszerzési eljárást bonyolítottak le 970 fogyasztó (több mint 200 önkormányzat, MJV, fővárosi kerület, Főváros) számára, évente legalább 10 csoportos eljárást lebonyolítva.

Önkormányzatunk tud csatlakozni a Sourcing Hungary Kft. által szervezett, a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretében lebonyolítandó, csoportos villamos  energia közbeszerzéshez a 2020-2021. évre vonatkozóan. A csoportos közbeszerzéshez történő csatlakozáshoz egy tagfenntartó nyilatkozat aláírása szükséges, amellyel csatlakozunk a gesztor ajánlatkérőhöz. A lebonyolító Sourcing Hungary Kft. megbízásához pedig egy szakértői szerződés, illetve a fentieken túl a fogyasztási helyek műszaki adatainak megadása szükséges.  

A közbeszerzési eljárás során Budapest IV. Kerületi Önkormányzata látja el a gesztori feladatokat.

A fent részletezett előnyök, lehető legkedvezőbb piaci árszintek és feltételrendszer elérésének érdekében javaslom, hogy önkormányzatunk és intézményei összes villamos energia fogyasztási helyével csatlakozzon a Sourcing Hungary Kft. által szervezett, MEBEK csoportos közbeszerzéshez teljes ellátás alapú villamos energia és közvilágítás állátására vonatkozóan a 2020. január 1-től 2021. december 31-ig tartó szerződéses időszakra. Kérem az előterjesztés megvitatását.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a villamos energia beszerzésre irányuló csoportos közbeszerzéshez történő csatlakozásról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: közbeszerzési kérdések
A Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2020.01.01 – 2021.12.31. időszakra a villamos-energia beszerzéssel kapcsolatosan csoportos közbeszerzési eljáráson vesz részt, a Sourcing Hungary Kft szervezésében.

 

Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy Fonyód Város Önkormányzata és intézményei vonatkozásában a közbeszerzési eljáráshoz való csatlakozáshoz szükséges iratok aláírására.

 

A közbeszerzési eljárás eredményéről a polgármesternek tájékoztatnia kell a Képviselő-testületet.

 

Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a közbeszerzési eljárás nyertesével az energia kereskedelmi szerződéseket aláírja.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 02. 28.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe