4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2019. február 4-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a közterület-használat, és a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételének szabályairól szóló 21/2004. (VIII. 30.) rendelete módosításáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Nagy Brigitta aljegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A Fonyód, Sándortelepi Panoráma strandon a közterület-használat, és a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételének szabályairól szóló 21/2004. (VIII. 30.) rendelet – a továbbiakban: Ör – előírásai szerint kizárólag a 8248/4/A/10 és 8248/4/A/17 hrsz-ú ingatlanok tulajdonosai, bérlői kapnak jogosultságot az Ör. szerinti tevékenység folytatására. Az Ör. 4.§ (5) bekezdése szerint a közterületet igénybevételi helyek között legalább 100 méter távolság kell, hogy legyen.

 

Pályázat útján értékesítésre került mind a 8248/4/A/10 és 8248/4/A/17 hrsz-ú ingatlan. A 8248/4/A/17 hrsz-ú ingatlan tulajdonjoga már átírásra került, a 8248/4/A/10 hrsz-ú ingatlannak jelenleg bérlője van, vásárlási opcióval.

 

A felek közös nyilatkozattal fordultak az önkormányzat felé. Ebben megállapodtak a strand terület használatában. Az iratban tudomásul vették, hogy kizárólag akkor érvényes a nyilatkozatuk, amennyiben a Képviselő-testület akként módosítja az Ör-t, hogy 100 méteres távolság törlésre kerül. További feltétel, hogy a területhasználat véleményezésében eljáró Városfejlesztési Bizottság javasolja a polgármesternek, hogy kössön közterület-használati megállapodást a felépítmények elhelyezésére. Ez utóbbira azt követően kerülhet sor, hogy a 100 méteres távolság törlésre kerül a rendeletből, és ennek tudatában a felek részéről közterület-használati kérelem kerül benyújtásra önkormányzatunk felé.

A 100 méteres távolság törlésével kapcsolatos rendelkezést tartalmazza a rendelet-tervezet 1. §-a.

  

Az elmúlt évek tapasztalata alapján látható, hogy a strandokon a vízi járművek, vízi sporteszközök használatára igény van. Az Ör. melléklete egy oszlopban hozza a vízijárművek, vízi sporteszközök, napozóágyak használatához köthető területhasználati díjat.

Annak érdekében, hogy el lehessen különíteni az egyes eszközökhöz tartozó bérleti jogokat, javaslom a három tevékenységet (vízi jármű, sporteszköz-játék, napozóágy) külön választani.

 

A vízi jármű, sporteszköz-játék kategóriában 12-12 darabban javaslom maximálni a kihelyezhető eszközök számát. Ugyanakkor, aki 10 m2-nél nagyobb területen tárolja a napozóágyakat, javaslom, hogy kössön újabb szerződést a közterület-használatra.

 

Ennek szellemében készült el a rendelet 1. számú mellékletének módosítása, amely a rendelet-tervezet 2.§-ában jelenik meg.

 

Melléklet:

1. számú:         rendelet-tervezet

2. számú:         Az Ör. hatályos változata

3. számú:         Közös nyilatkozat melléklettel

 

 

 

 

ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLATI LAP

(a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján)

A tervezett jogszabály várható következményei, különösen

 I. Társadalmi hatásai:

A város közterületein bérleti jogosultságot szerezni kívánó gazdasági szereplőket érinti.

 II. Gazdasági hatásai:

A rendeletnek tervezetnek gazdasági hatása nincs.

 III. Költségvetési hatásai:

A tervezetnek költségvetési hatása kis mértékben van.

 IV. Környezeti következményei:

A tervezetnek környezeti hatása nincs.

 V. Egészségi következményei:

A tervezetnek egészségügyi hatása nincs.

 VI. Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:

A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása kis mértékben van.

 VII. Megalkotásának szükségessége:

Közterület-használat pontosítása.

VIII. A jogalkotás elmaradásának várható következményei:

Nem érzékelhető.

IX. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

Nem igényel többlet feltételt az eddigiekhez képest.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását.
 
Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti rendelet-tervezet elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a közterület-használat, és a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételének szabályairól szóló 21/2004. (VIII. 30.) rendelete módosításáról"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: vagyongazdálkodási kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

……/2019. (….) rendelete

a közterület-használat, és a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételének szabályairól szóló 21/2004. (VIII. 30.) rendelete módosításáról

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

 

1. §

 

A közterület-használat, és a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételének szabályairól szóló 21/2004. (VIII. 30.) rendelet – a továbbiakban: Ör. – 4.§ (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„(5) Az 1. melléklet 5. sorának „B”, „D”, „J”, „K”, „L”, „M” oszlopában szereplő tevékenységekre, a strand területén kerítéssel körbezárt területen kizárólag a fonyódi 8248/4/A/10 és a 8248/4/A/17 hrsz-ú ingatlanokat megvásároló, vagy bérbe vevő személyekkel, vállalkozásokkal, gazdasági társaságokkal köthető megállapodás. A jelzett ingatlanok bérbevétele esetén a közterületre vonatkozó megállapodásban rögzíteni kell, hogy az ingatlanra megkötött bérleti szerződés megszűnésekor a közterületre szóló megállapodás is megszűnik.”

 

2. §

 

Az Ör. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

 

3. §

 

E rendelet 2019. február 9. napjával lép hatályba.

 

 

Kelt: Fonyód, 2019. év ……….. hónap …... napján

 

 

 

 

/ :Hidvégi József :/                                                                                       /: Nagy Brigitta :/

      polgármester                                                                                                       aljegyző

 

 

 

ZÁRADÉK:

A rendelet kihirdetése 2019. év ……….. hónap …... napján megtörtént.

                                                                                                                 

 

/: Nagy Brigitta :/

                                                         aljegyző


Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 02. 08.
Felelős: Nagy Brigitta
Hivatali felelős: Jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe