2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2019. március 26-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humán Bizottságának 2018. évi tevékenységéről
Készítette:   Farkas Gábor Képviselő és bizottsági tag
Előterjesztő:   Farkas Gábor Képviselő és bizottsági tag
Véleményező bizottság:  

 
Jelen előterjesztésben beszámolok a Humán Bizottság 2018. évi munkájáról, mely Fonyód Város Önkormányzata képviselő testületének 2019. évi munkatervének a része.
A bizottság legfőbb feladata az önkormányzat szociális, gyermekvédelmi, egészségügyi, kulturális, sport és közbiztonsági feladatok, ellátásának felügyelete, koordinálása.  A bizottság 2 fő önkormányzati képviselőből ( Óh Zsolt, Erdei Barnabás – majd helyette Farkas Gábor), és 2 fő külsős bizottsági tagból ( Szőcs Mihályné, Ellenberger József) tevődik össze, üléseit az éves munkatervben meghatározottak szerint tartotta, a 2018-as évben 8 rendes ülésen. A bizottság összetételében Erdei Barnabás alpolgármesterré választása miatt változás következett be az év folyamán. A bizottság elnökét, aki alpolgámesteri kinevezése miatt lemondott a bizottságban betöltött tisztségéről Farkas Gábor váltotta fel.
Az ülések minden alkalommal határozatképesek voltak, a bizottság minden esetben véleményezte, formálta azokat az előterjesztéseket, melyek a hatáskörébe tartoztak. A tagok munkájukat felelősségtudattal, döntéseiket a szociálisan rászorultak iránti empátiával hozták meg, nem figyelmen kívül hagyva a többlet információval rendelkező, előterjesztést készítő ügyintézők véleményét sem. Az ülésekre a konstruktív hozzáállás volt jellemző.
A bizottság szoros kapcsolatot ápol a szociális, oktatási és egészségügyi intézmények vezetőivel, a rendőrség, vízirendőrség, polgárőrség vezetőivel valamint a civil szervezetek, egyesületek vezetőivel.
 
 
 
 
 
A bizottság döntései a következő témakörökben születtek:
 
Egészségügy.
A bizottság megtárgyalta és elfogadta az Egészségügyi Kft. tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló éves beszámolóját, melyből megállapítható, hogy az Egészségügyi Kft. 2017-es évben sikeresen működtette városunkban az alap és szakellátást, valamint Balatonfenyvessel közösen az orvosi ügyeletet. A bizottság elfogadta a kft 2018 évi feladat és költségtervét is.
Megállapítható, hogy mind az alap és szakellátás, mind az ügyelet biztonságosan működik. A szakrendeléseken minimális a várólista, kiváló orvosok és asszisztensek látják el a betegeket.
 
Közbiztonság.
 A bizottság megtárgyalta és elfogadta a rendőrség és a vízirendőrség 2017. évről szóló beszámolóját. Az önkormányzat és a lakossági visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a fent említett szervek meg tudtak felelni a szakmai és a települési elvárásoknak. A nyári idegenforgalmi idényben a megnövekedett feladatokat kiválóan látták el.
Oktatás.
A bizottság az év során a Fonyódi Óvoda és Bölcsödével kapcsolatban hozott döntéseket, mely szerint elfogadta a 2017/2018-as év szakmai munkájáról szóló beszámolót, megtárgyalta és elfogadta a 2018/2019-es nevelési évre vonatkozó munkatervét. Ezeken kívül megállapította az óvodai csoport és pedagógus létszám alakulását, megállapította a beiratkozás időpontját, és a felvételi körzethatárt. 5 évvel meghosszabbította a bizottság javaslatára a képviselő testület az óvoda intézmény vezetőjének a vezetői megbízását.
A bizottság döntött arról is, hogy önkormányzatunk 2019-ban is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerhez, mely a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányait támogatja összesen 720.000Ft-tal.
A bizottság döntött a Fonyód Gyermekeiért Díj adományozásáról is.
 
Ezeken a főbb témakörökön kívül tárgyalt és döntött a bizottság:
·       városi kitüntetések adományozásáról
·       Somogy Polgárai díjra történő felterjesztésről
·       2017 évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról
·       Gyermekvédelem helyi szabályairól szóló rendelet módosításáról
·       elfogadta a PSE 2017. évi beszámolóját
·       elfogadta a Fonyódi Turisztikai Egyesület 2017. évi beszámolóját és 2018. évi marketing, feladat és költségtervét
·       elfogadta a képviselő testület 2019. évi munkatervét
·       megtárgyalta és elfogadta a Polgármesteri Hivatal 2017 évi munkájáról szóló beszámolót
·       2018 évi költségvetési rendelet elfogadásáról, 2017 és 2018 évi költségvetési rendelet módosításáról
·       2017-es év zárszámadásáról
·       Véleményezte az Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetői pályázatára beérkezett pályázatot
·       Testvérvárosi kapcsolat megszüntetéséről (Novi Vinodolski)
·       A képviselő testület SZMSZ-nek módosításról
·       Igazgatási szünet elrendeléséről
·       szociális bérlakás bérleti időtartamának 5 évvel való meghosszabbításáról
·       hátrányos helyzetű tanuló Arany János Tehetséggondozó Programban való részvételének támogatásáról
 
Magam és a bizottság tagjai nevében köszönöm a hivatal valamennyi dolgozójának a munkáját, polgármester úrnak, intézmény vezetőknek, hogy mindig jelen voltak a bizottsági üléseken, a testületnek és valamennyi bizottságnak sikeres munkát kívánok a 2019-es évre.
 
 
                              

Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását. 
 
Döntési javaslat

"Beszámoló Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humán Bizottságának 2018. évi tevékenységéről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja a Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humán Bizottságának 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Farkas Gábor

« Vissza
Vissza a főmenübe