3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2019. március 26-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés térfigyelő kamerákkal megfigyelt közterületek kijelöléséről
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (4) bekezdés pontjai rögzítik, hogy a közterület-felügyelet feladata a közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében és közreműködés a társadalmi, bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében.

Az 1999. évi LXIII. törvény 7. § (3) és (4) bekezdése szerint a közterület-felügyelet (továbbiakban: felügyelet) közterületen, közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el és felvételt készíthet. A képfelvevő elhelyezéséről, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a felügyelet előterjesztésére a Képviselő-testület dönt.

Az előterjesztés 1. mellékletében felsoroltuk az általunk javasolt összes kamerák által megfigyelendő közterületek leírását. Ezt követően ajánlatokat kérünk be a rendszer kiépítésére, és a költségvetés által biztosított lehetőségek keretein belül lehet dönteni a kihelyezendő kamerák 1. üteméről.

Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 (GDPR) rendelet, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv) rendelkezései alapján egy ember arca, képmása – különösen az érintettel kapcsolatba hozható adat, az érintett más azonosító jelével, adatával együtt levonható, az érintettre vonatkozó következtetés – személyes adatnak minősül.

A térfigyelő rendszer üzemeltetője az adatkezelő, aki gondoskodik a felvételek védelméről, a felhasználásuk és kezelésük jogszerűségéről. A képfelvevők által megfigyelt területekről tájékoztatja a rendőrséget, valamint nyilvános felületen (a város honlapja) közzéteszi ezen területek adatait. Ezen túlmenően a kamerás rendszer által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést helyez ki.

A térfigyelő rendszer működtetése jogszabályi felhatalmazás alapján, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben meghatározott szabályok szerint történik.

 

Melléklet:

1. számú: A térfigyelő kamerákkal megfigyelt közterületek kijelölésének felsorolása

 


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés térfigyelő kamerákkal megfigyelt közterületek kijelöléséről "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete Fonyód város közigazgatási területén térfigyelő kamerákkal megfigyelt területeket az előterjesztés 1. számú melléklete szerint állapítja meg. A közterületi kamerarendszer leendő fizikai kiépítése a költségvetés teherbíró képességéhez képest valósulhat meg.


Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe