4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2019. március 25-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft 2019. évi nyári idegenforgalmi szezonra való felkészüléséről
Készítette:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Előterjesztő:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2019. évi munkatervében előírta a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. tájékoztatási kötelezettségét a 2019-es nyári idegenforgalmi szezonra való felkészülésről. Jelen előterjesztés ennek a tájékoztatási kötelezettségnek kíván eleget tenni.

Tekintettel arra, hogy a nyári idegenforgalmi szezon szempontjából a strandterületek, parkolók és a kilátók a kulcsfontosságúak, az előterjesztés is elsősorban ezekre próbál koncentrálni.

 

 

Humán infrastruktúra

 

A 2019-es évben a foglalkoztatott létszámunk 44 fő. Tartósan távol 2 fő betegállomány miatt. Az idegenforgalmi szezonban már nem támaszkodhatunk a Vízügyi Igazgatóság által indított közmunkaprogram keretében biztosított foglalkoztatási lehetőségekre. Pillanatnyilag 3 fő dolgozik ebben a programban. Előreláthatólag ami problémát fog jelenteni a foglalkoztatás terén az a szezonális munkavégzők száma:

            kilátók üzemeltetéséhez                            4 fő

            piac Wc üzemeltetéshez                           3 fő

            Kripta Villa üzemeltetéséhez                     2 fő

            piac parkoló üzemeltetéshez                     4 fő

            kutyás fürdetőhely üzemeltetéshez           2 fő

            strand pénztár üzemeltetéshez                 5 fő

            strand Wibit üzemeltetéséhez                   8 fő

            parkoló üzemeltetéséhez                          1 fő

            Összesen                                                29 fő

 

Már felvettük a kapcsolatot a Munkaügyi Hivatallal, hogy segítsenek a létszám toborzásában, valamint munkatársaink is folyamatosan azon dolgoznak, hogy mihamarabb sikerüljön a szezonális álláshelyeket betöltenünk.

 

 

Technikai infrastruktúra

 

Az idei szezonban a zöldterületek kezelését, gondozását egy MTZ Traktor hidrot rézsűkaszával, 2 db önjáró fűnyíróval és 5 db lengőkaszával igyekszünk megoldani. Ezen eszközök szezonra való felkészítését már megkezdtük. Immár 2019. évtől 3 db szállító járművel tudjuk végezni a közterületekről a kommunális illetve a zöldhulladék beszállítását. Amit még meg kell oldanunk a szezon kezdetére az egy locsolóautó beszerzése, hiszen a frissen ültetett fák, cserjék illetve az egynyári virágok locsolását folyamatosan biztosítanunk kell a szélsőséges időjárás miatt. A közterületen dolgozóink számára biztosított a munkavégzéshez szükséges eszközállomány.

 

Fürdőhelyek

 

Az előző évek gyakorlatának megfelelően 2019. évben is hat kijelölt, engedélyezett fürdőhelyet üzemeltetünk, amelyek karbantartását vállalkozók bevonásával valósítjuk meg.

A fürdőhelyek kötelező nyitva tartása június 15. és augusztus 31.

Az idei évben is a fürdőhelyek vízimentő szolgálatát a három frekventált fürdőhelyünkön (Városi -, Sándortelepi - ,Bélatelepi strand) a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Egyesülete fogja ellátni.

Fürdőhelyeinken a vállalkozói feladatok közé tartozik a partszakaszok folyamatos tisztántartása, a zöldterületek gondozása, fűnyírása, a közterületi eszközök (padok, hulladéktárolók, öltöző paravánok) folyamatos karbantartása, amelyeket egész évben el kell látni.

Az idei évben az összes strandunkra kértünk medertisztítási hozzájárulást amelynek intézése sokkal bonyolultabbá vált az előző évekhez képest, de remélhetőleg záros időn belül megkapjuk az engedélyt a munkálatok végzésére és rövid határidőn belül el tudjuk végeztetni a feladatokat. 

A tavalyi évben a strandjainkon illetve a fürdőhelyeinken megtörtént a partvédmű köveinek megemelése, amely elősegíti a partvédelem biztonságosabbá tételét.

 Az idei évben a városi strand partszakaszának partvédmű megerősítését kell megoldanunk.

A Sándortelepi strandon tavalyi évben bevezettük a bankkártyás fizetési lehetőséget, amely nagyon nagy népszerűségnek örvendett, s ezt az idei évben is biztosítani fogjuk. A Sándortelepi strandon egy raktárhelyiséget kell kialakítani, tekintettel arra, hogy jelenleg nincs raktározási lehetőségünk. A beléptetéshez szükséges karszalagok beszerzéséhez az előkészületeket megtettünk. A Sándortelepi strandunkon az idei évben is működni fog a felnőttek és gyermekek körében egyaránt kedvelt Wibit vizi élmény park.

 A tavalyi évben megvalósult a Bélatelepi csónakkikötőnél a világítás korszerűsítése, így már az idei évben a Bélatelepi strand kivilágítása megoldottá vált.

A Strand utcai strandon és a Módos strandon remélhetőleg a strandnyitásra rendelkezésre tudjuk bocsátani a konténeres illemhelyeket. Ehhez ki kell alakítanunk a víz és csatorna rákötéseket.

A kutyás fürdető helyen tavaly elkészült a vizesblokk illetve egy pénztár és egy büfé helyiség kialakítása. Újításként telepítettünk 2 db rámpás/lépcsős speciális lejárót a könnyebb vízbejutás miatt. Mindezekkel a fejlesztésekkel ebben az évben egy magasabb színvonalú szolgáltatást tudunk biztosítani az ide látogatók részére, amely az előző évek tapasztalatai alapján folyamatosan nő.

 

 

Városi közterületek

 

2019-ben a városunk közterületeit cégünk gondozza. Ennek keretében folyamatosan nyírjuk a füvet, tisztítjuk a közutakat, szépítjük a parkokat, ápoljuk a virágágyásokat. A város virágosítására továbbra is kiemelt figyelmet kívánunk fordítani.

Immár két megújult szökőkút üzemeltetésével tesszük hangulatosabbá tereinket. A nyári hőségben három helyen tudunk  biztosítani hűsítésként ivókút használatot.

Március hónaptól kezdődően megkezdték munkatársaink a játszótéri eszközök átvizsgálását, javítását, karbantartását.

A közterületi hulladéktárolók ürítését is cégünk végzi az előző évek gyakorlatának megfelelően. Nagy kihívás számunkra a lomtalanítási időszak, mert sajnos a lakosság egy része figyelmen kívül hagyja a kihelyezhető lomok szabályozottságát, illetve időpontját.

 2019. évben is kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a sétányaink tisztítására, karbantartására, valamint parkjaink megújítására.

Megtörtént a veszélyes fák kivágása közterületeinken, valamint a Villkor Kft által veszélyesnek ítélt fák gallyainak beszállítása. Az idei évben a Csisztai út mentén végeztünk gallyazó területtisztítást. Szándékunkba áll tavasszal a tuskómarás elvégeztetése a város több pontján.

Tovább bővült az utcanév táblák cseréje, valamint 4 db buszmegálló felújítása kezdődött meg március hónapban. Tervezzük továbbá a piac területén a hulladéktárolók cseréjét, valamint a kisállat vásár területének fásítását és egy piacfelügyeleti iroda konténer épület telepítését.

 

 

Kilátók

 

Cégünk üzemelteti a Várhegyi Széplátót és a Sipos-hegyi kilátót is.

Kilátók nyitvatartása:

-       főszezon: június 01-től   augusztus 31-ig naponta 10:00 – 21:00

 

-       elő szezon:

 

·         március 01-től   április 30-ig hétvégenként (szombat-vasárnap) időjárás függvényében 10:00 - 18:00

·          május 01-től május 31-ig hétvégenként (szombat-vasárnap) 10:00 – 18:00

 

-       utószezon:

·         szeptember 01-től október 31-ig hétvégenként (szombat-vasárnap) 10:-18:00

·         november 01-től november 30-ig hétvégenként (szombat-vasárnap) időjárás függvényében 10:00-16:00

Március 10.-re befejeződtek a kilátók karbantartási és takarítási munkálatai, így már időjárás függvényében hétvégente látogathatók. Ezen információk megjelenítését közzé tettük.

 

 

Parkolók

 

Cégünk 3 helyen üzemeltet fizető parkolóhelyeket.

 Hunyadi utcában éves szinten működik a fizetős parkoló rendszer. A képviselő testület 17/2017. (II.23.) határozatával döntött a fonyódi lakosok parkolási kedvezményéről, amely 2017. 05.01-től lépett hatályba.

A Fürdő utcában a parkolás június 01-től augusztus 31-ig díjköteles, amelyhez plusz 1 fő határozott idejű munkavállaló szükséges a parkoló felügyelet mindennapos ellátásához.

Blaha L. u-i parkoló hétfő, szerda és szombati napokon díjköteles, a parkolási díj beszedéséhez legalább 4 főt kell alkalmaznunk egyszerűsített foglalkoztatással.

 

Kérem a Városfejlesztési Bizottságot és a Pénzügyi Bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet a határozati javaslat elfogadására.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság    A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Pénzügyi Bizottság     A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft 2019. évi nyári idegenforgalmi szezonra való felkészüléséről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2019-es nyári idegenforgalmi szezonra való felkészülésről szóló beszámolót elfogadja.



Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője

« Vissza
Vissza a főmenübe