12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2019. április 23-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyód, Kossuth térrel szemben kialakítandó közúti vasúti átjáró terveinek véleményezéséről
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Megkereste önkormányzatunkat a SpeciálTerv Építőmérnöki Kft azzal, hogy a Fonyód, Kossuth térrel szembeni területen a vasúton közúti átjáró megtervezésére kaptak megbízást.

 

A tervező megküldte véleményezésre a tervezett vasúti átjáró helyszínrajzát és forgalomtechnikai rajzát, amelyet az előterjesztéshez csatolok.

 

A terv szerint a buszforduló forgalmi rendje megváltozik, megfordul a jelenlegihez képest. A nyugati oldali bejáraton lehet bemenni. Ott a helyi járatos busznak lehetősége lesz megállni, és a keleti részen továbbközlekedni a 7-es számú főúton. Szintén a nyugati bejáraton közlekedik be, aki át kíván menni a vasúti átjárón.

A vasút északi részéről aki az átjárón keresztül a 7es út felé kizárólag a nyugati oldali útcsatlakozáson keresztül lehet elhagyni a területet.

A tervezést nehezíti, hogy ezen a területen vált át a Balatoni Bringakörút a vasút déli oldaláról az északi oldalra, így a kerékpárosok közlekedését is meg kellett oldania a tervezőnek.

 

A tervezett átjáró mellett lévő parkoló a volt Kispipa épület felől közelíthető meg, az épület előtti bejárat használatával.

Javaslom, hogy a közlekedési nyomvonal és a parkoló területének szilárd burkolattal való ellátását kezdeményezze az önkormányzat a beruházó felé. 

 

A beruházással együtt várhatóan a Báthori utca szélesítése is szükségessé válik az átjáró kijáratánál, ami magával vonzza, hogy a strand területéből valamekkora rész az úthoz való hozzácsatolását fogja kezdeményezni a beruházó. Erről később külön előterjesztés fog készülni a Képviselő-testület felé a pontos méretek meghatározásával együtt.

 

Melléklet:

Helyszínrajz és forgalomtechnikai rajz


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fonyód, Kossuth térrel szemben kialakítandó közúti vasúti átjáró terveinek véleményezéséről "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Fonyód, Kossuth térrel szemben kialakítandó közúti vasúti átjáróval kapcsolatban készült helyszínrajzon és forgalomtechnikai rajzon feltüntetett terveket az alábbiakkal együtt hagyja jóvá:

- Felkéri a polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a beruházóval arról, hogy a Fonyód, 5193/1 és 5193/2 hrsz-ú ingatlanok előtti közterületen szilárd burkolattal (aszfalttal, vagy térkővel) kerüljön kialakításra a közlekedési út és a parkoló,
- A tervező vizsgálja meg, hogy a vasúti gyalogosátjáró északi oldalán a Báthori utcán milyen módon lehet a gyalogosokat a strand irányába, annak bejáratához elvezetni.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 05. 31.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe