4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2019. április 24-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelet módosítására az intézményi térítési díjának megállapítására és a személyi térítési díjak megállapítására
Készítette:   Fonyódi Járási Szociális,Család- és Gyermekjóléti Központ, Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna, Nagyné Horváth Gabriella irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  


Tisztelt Képviselő-testület!

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 2. § (1) bekezdése szerint: „A fenntartó a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásért térítési díjat (a továbbiakban: intézményi térítési díj) állapít meg”. A Korm. rendelet (4) bekezdése értelmében „az intézményi és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges a kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. törvény 2.§-ának megfelelő módon kerekítve meghatározni.”

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 115. § (1) bekezdése szerint „az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható.”

 

Az Szt. 115. § (3) bekezdése értelmében az ellátott által ténylegesen fizetendő személyi térítési díj összege - önkormányzati intézmény esetén - a fenntartó rendeletében foglaltak szerint csökkenthető, illetve elengedhető, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik.

 

Az intézmény által biztosított szolgáltatások intézményi térítési díja az alábbiak szerint alakul:

 

Szociális étkeztetés: Az étkeztetés intézményi térítési díja attól függően kerül meghatározásra, hogy az ellátott az ételt a kiosztó helyen fogyasztja el, vagy számára azt az igénybevétel helyére szállítják. A lakáson történő étkeztetés térítési díja a kiszállítás költségét is tartalmazza. A szolgáltatás intézményi és személyi térítési díja ellátási napra vetítve kerül meghatározásra, melynek alapja a szolgáltatás önköltsége.

 

Házi segítségnyújtás: A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja gondozási órára vetítve kerül meghatározásra, melynek alapja a szolgáltatás önköltsége.

 

Nappali ellátás:  esetében az intézményi térítési díjat ellátási napra vetítve kell meghatározni, melynek alapja a szolgáltatás önköltsége,  és külön meg kell határozni

a) a csak napközbeni tartózkodást igénybe vevőkre, illetve

b) a napközbeni tartózkodást és ott étkezést igénybe vevőkre.

 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás: A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díj megállapításának alapja a szolgáltatás önköltsége, a személyi térítési díjat azokra az ellátási napokra lehet megállapítani, melyeken az igénylő otthonában működő jelzőkészülék található.

 

Az intézményi térítési díj nem haladhatja meg az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség és a finanszírozási szerződésben meghatározott egy ellátottra jutó állami hozzájárulás különbségének egy napra jutó összegét.

A fentiek alapján tehát, valamennyi szolgáltatás esetében az intézményi térítési díj megállapításának alapja az egyes szolgáltatások tárgy évre számított önköltsége, melyet a fenntartó évente határoz meg.

 

 

Az előterjesztés tartalmazza az intézményre vonatkozóan a 2019. évi intézményi térítési díjak megállapítását megalapozó számításokat.

 

Az intézményvezető javaslata a személyi térítési díjakra vonatkozóan az alábbiak szerint került kialakításra:

·       Étkeztetés: a szolgáltatás személyi térítési díja 2019. évben változatlan maradna.

 

·       Házi segítségnyújtás: a Képviselő-testület döntése szerint 2017. novembertől ingyenes ellátásként biztosított az intézményben. A szolgáltatás intézményi térítési díja a korábbi 810 Ft/óra díjról 720 Ft/óra díjra csökken.

 

·       Idősek nappali ellátása: a Képviselő-testület döntése szerint 2016. május 1-től ingyenes ellátásként biztosított az intézményben. A tervezet szerint az intézményi térítési díj 827 Ft/nap összegről 515 Ft/nap összegre csökken.

·       Jelzőrendszeres segítségnyújtás: személyi térítési díja, a kerekítés szabályait figyelembe véve, 105 Ft/fő/nap összegre csökken, mely 2 forint csökkenést jelent a 2017-es térítési díjhoz képest.

 

 

Az intézmény által biztosított négy alapszolgáltatás közül kettő térítésmentesen vehető igénybe.

 

1.     Házi segítségnyújtás szolgáltatás esetén a szolgáltatás tartalma szerint differenciált, ez a rá igényelhető állami támogatás összegében is megmutatkozik. A magasabb összegű normatívával támogatott személyi gondozásban részesülő ellátottak létszáma folyamatosan emelkedik. Az intézmény ellátási területén (Fonyód és Balatonfenyves) összesen 74 fő veszi igénybe a házi segítségnyújtást, közülük 56 fő további, az intézmény által biztosított szolgáltatásokat is igénybe vesz, melyekért térítési díjat fizet. Étkeztetés szolgáltatást jellemzően kiszállítással veszik igénybe a házi segítségnyújtás szolgáltatásban ellátottak. Ez a térítési díjak esetében magasabb összeget eredményez.

 

Házi segítségnyújtásban részesülők száma összesen: 74 fő

Csak házi segítségnyújtás szolgáltatást igénybe vevők: 18 fő – 24%

Házi segítségnyújtást és Jelzőrendszeres házi segítségnyújtást igénybe vevők száma:

22 fő – 39%

Házi segítségnyújtást és Étkeztetés szolgáltatást igénybe vevők száma:

23 fő – 41%

Házi segítségnyújtást és Jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és Étkeztetést igénybe vevők száma: 11 fő – 19%

Fentiek értelmében javaslom a magasabb összegű normatíva igénylése, valamint az egyéb szolgáltatásért fizetett térítési díj okán, hogy a szolgáltatás a továbbiakban is térítésmenetesen kerüljön biztosításra.

 

2.     Az idősek nappali ellátása ugyancsak térítésmentesen biztosított szolgáltatása intézményünknek. Az ellátást igénybe vevők (29 fő) 100 %-os arányban vesznek igénybe étkeztetés szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy étkeztetés szolgáltatás igénybe vételéért térítési díjat fizetnek. Az idősek nappali ellátásában gondozottak létszáma az elmúlt években folyamatosan megtartott volt, az engedélyezett férőhelyszám mindvégig kihasználásra került.

 

Fentiek értelmében javaslom, hogy a szolgáltatás továbbra is térítésmentesen kerüljön biztosításra.

 

A szociális ellátások intézményi térítési díjait Fonyód Város Önkormányzat a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 19/2017.(XI.09.) rendelet 2. számú és 3. számú melléklete tartalmazza.

Ennek okán szükséges az előterjesztés szerint a rendelet mellékletének módosítása.

 

A 2019. évi intézményi térítési díjak megállapítását megalapozó számítások

 

2019. évi állami támogatások

Ellátás

Ellátottak tervezett létszáma (fő/év)

áll. támog. összege (Ft/fő/év)

Ellátási napok száma

(nap/év)

Étkeztetés

146 fő

60.896

251 nap

Házi segítségnyújtás Személyi gondozás

45 fő

429.000

251 nap

Házi segítségnyújtás

Szociális segítés

7 fő

25.000

251 nap

Idősek nappali ellátása

29 fő

109.000

251 nap

 

A szolgáltatási önköltség a szolgáltatás kapcsán felmerült ráfordítások (a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti költségek) önkormányzati intézményeknél egy szolgáltatási egységre (ételadag, gondozási óra, nap) számított értéke, amit a tárgyévre tervezett adatok alapján kell megállapítani.

 

1.      Szociális étkeztetés

 

Az étkeztetés intézményi térítési díja nem haladhatja meg az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltséget, és attól függően kerül meghatározásra, hogy az ellátott az ételt a kiosztó helyen fogyasztja el, vagy számára azt az igénybevétel helyére szállítják. A lakáson történő étkeztetés térítési díja a kiszállítás költségét is tartalmazza. Az intézményi térítési díjat ellátási napra vetítve kell megállapítani.

 

1.1        Étkeztetés helyben fogyasztással

 

Az étkeztetés feladaton 38.841.000 Ft költséget terveztünk 2019. évben.

A tárgyévre tervezett ellátottak száma:                    146 fő

Ellátási napok száma:                                                           251 nap

Tervezett normatív támogatás bevétel:          8.891.000 Ft

 

Egy napra jutó önköltség:

29.950.000 Ft / 146 fő / 251 nap = 817.28 Ft/fő/nap ~ 815 Ft/fő/nap

 

1.2        Ételkiszállítás

 

Az étel szállítás tervezett önköltsége 2019. évben 2.070.000 Ft

Ellátotti létszám:                                                               72 fő

Ellátási napok száma:                                                      251 nap

 

Egy napra jutó önköltség:

2.070.000 Ft / 72 fő / 251 nap = 114.54 Ft/fő/nap ~ 115 Ft/fő/nap

 

 

2.      Házi segítségnyújtás

 

A normatív állami hozzájárulás összege 2019. évben

-       a szociális segítés esetében               25.000 Ft / év

-       a személyi gondozás esetében          429.000 Ft /év 

 

Házi segítségnyújtás feladatra 2019. évben 33.240.000 Ft költséget terveztünk.

Tervezett normatív támogatás bevétel:       19.480.000 Ft

Ellátottak tervezett száma:                                       52 fő

1 fő gondozó x 251 munkanap =  2.008 munkaóra/év

9,5 fő gondozó  = 19.076 munkaóra/év

 

Egy munkaórára jutó önköltség:

13.760.000 Ft / 19.076 óra = 721 Ft/óra ~ 720 Ft/óra

 

 

 

 

3.      Idősek nappali ellátása

 

Idősek nappali ellátása feladaton 2019. évben 6.918.000 Ft költséget terveztünk.

Tervezett normatív támogatás bevétel:           3.161.000 Ft

Ellátottak tervezett száma:                                          29 fő

Ellátási napok száma:                                                 251 nap

 

Egy napra jutó önköltség számítása:

3.757.000 Ft / 29 fő / 251 nap = 516,1 Ft/fő/nap ~ 516 Ft/fő/nap ~ 515 Ft/fő/nap

 

 

4.      Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

 

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díja nem haladhatja meg az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség és a finanszírozási szerződésben meghatározott egy ellátottra jutó állami hozzájárulás különbségének egy napra jutó összegét.

 

 

A napok számaként azok a napok vehetők figyelembe, amelyeken a szolgáltató – működő jelzőkészülék kihelyezésével – jelzőrendszeres házi segítségnyújtást biztosít. Mivel a szolgáltatást folyamatosan biztosítjuk, ezért a napok száma 2019. évben 365 nap.

 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás feladatra 2019. évben 6.699.000 Ft költséget terveztünk.

Tervezett támogatás bevétel:                                                           2.715.000 Ft

Ellátottak tervezett száma:                                                             102 fő

 

Egy napra jutó önköltség számítása:

3.984.000 Ft / 102 fő / 365 nap = 107 Ft/fő/nap ~ 105 Ft/fő/nap

 

 

A szociális alapszolgáltatások

intézményi térítési díjai 2019. évben

 

 

Étkeztetés intézményi térítési díja:

 

·       Helyben fogyasztással vagy saját elvitellel:                     815 Ft/fő/ellátási nap

 

·       Az igénybevétel helyére történő szállítással:                   930 Ft/fő/ellátási nap

 

Házi segítségnyújtás intézményi térítési díja:                               720 Ft/óra

 

Idősek nappali ellátása intézményi térítési díja:                           515 Ft/fő/nap

 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díja:     105 Ft/fő/ellátási nap

 

 

Melléklet:  1. számú:         módosító rendelet


 

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet-tervezet elfogadását.
 
Jogi Bizottság  
A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet-tervezet elfogadását.
 
Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet-tervezet elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelet módosítására az intézményi térítési díjának megállapítására és a személyi térítési díjak megállapítására"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1 számú melléklet

 

Fonyód Város Önkormányzata ……../2019.(IV.25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 19/2017. (XI.09.)  önkormányzati rendelet módosításáról

 

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény  92. § (1) bekezdés, 132. § (4) bekezdése értelmében valamint Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete hozzájárulása alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva  a következőket rendeli el:

 

1.§

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) - intézményi térítési díjakról szóló - 2. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

 

2.§

Az Ör. - személyi térítési díjakról szóló - 3. számú melléklete helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

 

3.§

Ez a rendelet  2019. május  1-jén lép hatályba.

 

          Hidvégi József                                                                                 Nagy Brigitta

         polgármester                                                                                          aljegyző

 

Záradék:

Kihirdetve:  2019. ……

                                                                                                     Nagy Brigitta

                                                                                                                   aljegyző

 

 

 

1. melléklet a szociális ellátások helyi szabályairól szóló

**/2019.(IV.25.) önkormányzati rendelethez

 

                                                 2. melléklet a 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelethez

 

A szociális alapszolgáltatások

intézményi térítési díjának mértéke

 

 

 

Étkeztetés intézményi térítési díja:

 

·       Helyben fogyasztással vagy saját elvitellel:                     815 Ft/fő/ellátási nap

 

·       Az igénybevétel helyére történő szállítással:                   930 Ft/fő/ellátási nap

 

Házi segítségnyújtás intézményi térítési díja:                               720 Ft/óra

 

Idősek nappali ellátása intézményi térítési díja:                           515 Ft/fő/nap

 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díja:     105 Ft/fő/ellátási nap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. számú melléklet az **/2019.(IV.25.) önkormányzati rendelethez

 

3. melléklet a 19/2017. (XI.09.) önkormányzati rendelethez

 

A szociális alapszolgáltatások

Személyi térítési díj csökkentésének szabályai

 

 

1.     Szociális étkeztetés személyi térítési díja 2019. évben

 

 

Havi rendszeres jövedelem (Ft/hó)

Helyben fogyasztás és elvitel esetén (Intézményi térítési díj: 815 Ft/fő/nap)

Kiszállítással

(Intézményi térítési díj: 930 Ft/fő/nap)

 

 

Fizetendő összeg (Ft/nap)

Kedvezmény mértéke (%)

Fizetendő összeg (Ft/nap)

Kedvezmény mértéke (%)

          1 – 35.500

100

88

215

77

 35.501-42.700

140

83

255

73

42.701-57.100

195

76

310

67

57.101-68.500 

290

64

405

56

68.501-87.000 

450

45

565

39

 87.001-116.000

610

25

725

22

116.001 <

815

0

930

0

 

 

2. Házi segítségnyújtás személyi térítési díja 2019. évben

 

 

Havi rendszeres jövedelem (Ft/hó)

Fizetendő összeg (Ft/nap)

(Intézményi térítési díj: 720 Ft/ óra)

Kedvezmény mértéke (%)

0 – 42.750

0

100

42.751 – 71.250

0

100

71.251 – 114.000

0

100

114.001 <

0

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Idősek nappali ellátása 2019. évben

 

Havi rendszeres jövedelem (Ft/hó)

Fizetendő összeg (Ft/nap)

(Intézményi térítési díj: 515 Ft/nap

Kedvezmény mértéke (%)

0 – 42.750

0

100

42.751 – 71.250

0

100

71.251 – 114.000

0

100

114.001 <

0

100

 

 

4. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 2019. évben

 

 

Havi rendszeres jövedelem (Ft/hó)

Fizetendő térítési díj (Ft/nap)

(Intézményi térítési díj: 105 Ft/fő/nap)

Kedvezmény mértéke (%)

0 – 50.000

0

100

50.001 – 77.500

30

78

77.501 – 93. 000

50

63

93.001 – 108. 500

60

56

108.501 – 124.000

70

48

124.001<

80

41

A szociálisan nem rászorult személy által fizetendő térítési díj:  100 Ft/nap.

 

 

 

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe