1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2019. szeptember 17-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 1/2019. (II.7.) önkormányzati rendelet módosítására
Készítette:   Nagyné Horváth Gabriella irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat Képviselő-testülete az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

 Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló rendeletét az 1/2019. (II.7.) önkormányzati rendelettel alkotta meg 2.820.000 ezer Ft bevételi és kiadási főösszegben.

A Képviselő-testület a 11/2019. (V.30.) önkormányzati rendelettel a 2019. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét 3.422.500 ezer Ft-ra módosította.

 A 2019. évi költségvetési rendelet májusi módosítása óta eltelt időszakban jellemzően a Képviselő-testület által hozott működési és fejlesztési célokat érintő döntések és szerződések pénzügyi rendezése, valamint a realizált tárgy évi bevételek és kiadások alakulása ismeretében vált szükségessé az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 1/2019.(II.7.) önkormányzati rendeletének jelen beterjesztett módosítása, mely a bevételek és kiadások előirányzatát + 73.200 ezer Ft összeggel növeli.

 Módosító tétel a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével kapcsolatos intézkedésekről szóló 1354/2019. (VI.14.) Korm.határozat 3. pontja alapján, központi  intézkedések ellentételezésére kapott 11.311 ezer Ft állami támogatás. Mivel a kötelező bérintézkedéseket a költségvetésben eredeti előirányzatként megterveztük, így a kapott támogatás az általános tartalékot növeli.

 2019. évben is sikeres volt a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. melléklet I. 6. pont szerinti „Jó adatszolgáltató önkormányzatok” pályázaton történő részvétel, melyen 350 ezer Ft állami támogatást nyertünk. A támogatás kizárólag a pénzügyi feladatot végző munkatársak anyagi elismerésére (egyszeri) fordítható, így a Polgármesteri Hivatal személyi (+298 ezer Ft) és járulék (+52 ezer Ft) kiadásait kell megnövelni.

 A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők évente 2 alkalommal jogosultak meghatározott összegű pénzbeli juttatásra. A juttatás első részét augusztusban ki kellett fizetni számukra, melynek teljes összegét 129 ezer Ft-ot szociális célú támogatásként megkaptuk.

 A 2017. évi állami támogatásra a MÁK II. fokú határozatával megállapított 50.248 ezer Ft visszafizetési kötelezettségre májusban 12 havi részletfizetési engedélyt kaptuk.

A visszafizetési kötelezettség finanszírozására a 97/2019. (IV.10.) KT. határozat szerint benyújtottuk pályázatunkat a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. melléklet I. 10. a) pont szerinti települési önkormányzatok rendkívüli önkormányzati támogatására.

 A pályázat a Belügyminisztérium BMÖGF/180-22/2019. számú támogatói okirata szerint 45.224 ezer Ft összegben nyert támogatást, melyet augusztusban megkaptunk. A támogatási összeget a célnak megfelelően kell 2019. november 30-ig felhasználni, vagyis a fizetési kötelezettséget teljesíteni kell, függetlenül attól, hogy éven áthúzódó részletfizetési engedélyünk van. Ennek megfelelően jelen módosítás során a következő évre ütemezett 16.500 ezer Ft visszafizetési kötelezettséget is tervezni kell az egyéb működési célú kiadások között.

 A Képviselő-testület a 179/2019. (VI.22.) határozatával 6.490 ezer Ft összegű támogatást biztosított a fonyódi Petőfi SE. TAO pályázatának önrészeként, mely az általános tartalék keret terhére került kifizetésre. A rendelet módosítás során ezt figyelembe vettük.

 A Képviselő-testület a 192/2019. (VII.29.) határozatával vállalta, hogy 4.571 ezer Ft összegű részt vállal a Rianás Lakásszövetkezet megbízásában megvalósuló Fonyód Ady E. u. 39. szám alatti társasházban az önkormányzati tulajdonú 249 m2 iroda épület felújítási kiadására. Ennek okán a felújítási kiadásokat ezzel az összeggel emelni kell a fejlesztési tartalék terhére.

 A szabadstrandok fejlesztésére 499.900 ezer Ft fejlesztési támogatást kapott az önkormányzat, melyet a 11/2019. (V.30.) önkormányzati rendelettel a felhalmozási célú bevételek közé – államháztartáson belülről származó bevételként soroltunk be. A támogató tájékoztatása szerint azonban ez államháztartáson kívülről származó bevétel, így most korrigálni kívánjuk a tételt, ezért +/- tételként szerepel a bevételi oldalon.

 Ennek megfelelően az államháztartáson kívülről származó támogatási bevételt növeli a piaccsarnok felújítására – az elszámolások lezárultával kapott 902 ezer Ft.

 Ingatlan értékesítésből származó felhalmozási bevételként számoltuk a 11/2019. (V.30.) önkormányzati rendelet megalkotása során a 2 db Trobitás utcai telek eladási árát, melynek értékesítésére a Képviselő-testület a vevőt kijelölte és döntött e tekintetben. A vevő azonban elállt vételi szándékától.

A Képviselő-testület korábbi döntése szerint értékesítésre került egy építési terület a GET Kft. részére, a cég a vételárat megfizette.

Ezek figyelembe vételével a telek értékesítésből származó felhalmozási bevételeket +/- korrigálni kell a tényleges bevétel (16.000 ezer Ft) mértékéig, vagyis ennek megfelelően +7.000 ezer Ft-tal kell emelni az előirányzatot.

 Az önkormányzat működési bevételeinek előirányzatát 7.084 ezer Ft-tal kell emelni, mert a telekértékesítésből származó Áfa bevétel, valamint egyes közműszámlák továbbszámlázásából származó bevételek ennek megfelelően már teljesültek. Mivel ezek a tételek a kiadási oldalon is megjelennek (telekértékesítésből származó Áfa-t be kell fizetni, a közműveket előzőleg ki kell fizetni) így egyidejűleg a dologi kiadások 7.018 ezer Ft összegű előirányzat módosítását is kezdeményezzük.

 A Képviselő-testület a 186/2019. (VII.9.) határozatával döntött az Árpád parti szabadstrand fejlesztés kapcsán arról, hogy 28.942 ezer Ft összeget biztosít a sétány burkolat felújításához a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési N. Kft. költségvetésében biztosított fejlesztési keret terhére. A módosítás során ezt a tételt is figyelembe vettük a kiadási oldalon.

A szabadstrandok fejlesztését a kiadási oldalon az előzetes információk szerint a beruházások között terveztük, azonban a támogatótól kapott információk szerint felújításként kell elszámolni a kiadásokat, ezért +/- 509.400 ezer Ft összeget korrigálunk a tételek között.

 A Képviselő-testület a 198/2019. (VII.29.) határozatával döntött a Fonyódi Óvoda felújítása kapcsán arról, hogy összesen 21.527 ezer Ft összeget biztosít a műszaki változások miatt a vállalkozási szerződések módosítására, mely forrást 11.527 ezer Ft összegben a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési N. Kft. költségvetésében biztosított fejlesztési keret terhére, illetve 10.000 ezer Ft összeget a fejlesztési tartalék keretből. A módosítás során ezt a tételt is beépítettük a kiadási oldalon.

 A Polgármesteri Hivatal a 2019. október 13-i helyi önkormányzati választás lebonyolítása során felmerülő kiadások fedezetére várhatóan kb. 1.200 ezer Ft központi támogatást fog kapni. A pontos összeg még nem ismert és az előzetes számítások szerint ettől nagyobb összegű lesz, de annak érdekében, hogy a választás napján a szavazatszámláló bizottságok tagjainak tiszteletdíja kifizethető legyen, kérjük a bevételi és kiadási keret kialakítását a rendelet módosításával.

 A bevételek módosító tételeit a kiadási oldalon feladathoz rendelten, vagy a tartalékok korrekciójaként kell elszámolni, biztosítva a költségvetés egyensúlyát.

 A módosítások a 2019. évi költségvetés bevételi és kiadási oldalainak fő sorait az önkormányzatnál az alábbiak szerint korrigálják:

 Bevétek módosítása

 - Önkormányzatok működésének támogatása                                             +          56.885 e Ft

- Működési célú támogatások áht-n belülről                                               +               129 e Ft

- Működési bevételek                                                                                   +            7.084 e Ft

- Felhalmozási bevételek                                                                             +            7.000 e Ft

- Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről                                                     -         499.900 e Ft

- Felhalmozási célú támogatások áht-n kívülről                                                     +        500.802 e Ft

Bevételek módosítása összesen:                                                    +          72.000 e Ft

 

 

Kiadások módosítása

 

- dologi kiadások                                                                                          +            7.018 e Ft

- egyéb működési célú kiadások                                                                  +          22.990 e Ft

- ellátottak pénzbeli juttatásai                                                                     +               129 e Ft

- beruházások                                                                                                           -         509.400 e Ft

- felújítás                                                                                                     +        565.940 e Ft

- általános tartalék                                                                                        +          32.166 e Ft

- fejlesztési tartalék                                                                                      -           51.533 e Ft

- finanszírozási kiadás                                                                                 +                 10 e Ft

- intézményfinaszírozás                                                                               +            4.680 e Ft

                                   Kiadások módosítása összesen:                             +          72.000 e Ft

 


 

 

Fonyódi Polgármesteri Hivatal

 

A Fonyódi Polgármesteri Hivatal 2019. évi költségvetésének 216.886 ezer Ft eredeti előirányzatát a 11/2019. (V.30.) önkormányzati rendelet 1.158 ezer Ft-tal növelte, a főösszeg így 218.044 ezer Ft-ra módosult.

 Jelen módosítás során

  • a 2019. október 13-i helyi önkormányzati választás lebonyolítására várható 1.200 ezer Ft - szigorú felhasználási szabályokkal kötött - támogatás, valamint
  • a „Jó adatszolgáltató önkormányzatok” 2019. évi pályázatán nyert – kizárólag a pénzügyi feladatot végző munkatársak anyagi elismerésére (egyszeri) fordítható 350 ezer Ft támogatás

kerül beépítésre az intézmény költségvetésébe bevétel és kiadás oldalon.

 A Hivatal költségvetése + 1.550 ezer Ft-tal növekszik az alábbiak szerint:

 Bevétek módosítása

- Működési célú támogatások Áht-n belül                                                  +            1.200 e Ft

- Intézményfinanszírozás                                                                             +               350 e Ft

Bevételek módosítása összesen:                                                    +            1.550 e Ft

 

Kiadások módosítása

- személyi juttatások                                                                                    +            1.198 e Ft

- munkaadót terhelő járulékok                                                                     +               200 e Ft

- dologi kiadások                                                                                          +               152 e Ft

Kiadások módosítása összesen:                                                     +            1.550 e Ft

                   

2019. évi eredeti előirányzata az intézménynél:                            216.886 e Ft

Módosítás összege 2019.05.30.:                               +            1.158 e Ft

Módosítás összege 2019.09.19:                                +            1.550 e Ft

Összes módosítás az intézménynél:                                     +           2.708 e Ft

Intézmény módosított bevételi-kiadási előirányzata:                219.594 e Ft

 

 

        

Fonyódi Kulturális Intézmények

 

A Fonyódi Kulturális Intézmények 2019. évi költségvetésének 57.376 ezer Ft eredeti előirányzat főösszegét a 11/2019. (V.30.) önkormányzati rendelet 678 ezer Ft-tal növelte, a főösszeg így 58.054 ezer Ft-ra módosult.

 A június hónapban történt nagy viharban tönkrement az épület klíma berendezése. Ennek helyreállítása megtörtént, melyre 1.305 ezer Ft kiadási keretet kell biztosítani. Ebből a műszaki eszközök + 400 ezer Ft, a karbantartási (dologi) kiadás + 905 ezer Ft.

(A káresemény bejelentése a biztosító felé megtörtént, a kártérítést az önkormányzat még nem kapta meg, így azt a bevételi oldalon nem terveztük.)

 Az intézmény költségvetése + 1.305 ezer Ft-tal növekszik az alábbiak szerint:

 Bevétek módosítása

- intézményfinanszírozás                                                                             +          1.305 e Ft

Bevételek módosítása összesen:                                                                 1.305 e Ft

 

Kiadások módosítása

- dologi kiadások                                                                                          +              905 e Ft

- beruházási kiadások                                                                                               +              400 e Ft

Kiadások módosítása összesen:                                                                 1.305 e Ft

           

2019. évi eredeti előirányzata az intézménynél:                            57.376 e Ft

Módosítás összege 2019.05.30.:                               +             678 e Ft

Módosítás összege 2019.09.19:                                +          1.305 e Ft

Összes módosítás az intézménynél:                                     +          1.983 e Ft

Intézmény módosított bevételi-kiadási előirányzata:                59.359 e Ft

 

     

Fonyódi Óvoda és Bölcsőde

 

A Fonyódi Óvoda és Bölcsőde 2019. évi költségvetésének 130.796 ezer Ft eredeti előirányzatát  a 11/2019. (V.30.) önkormányzati rendelet 1.000 ezer Ft-tal növelte, a főösszeg így 131.796 ezer Ft-ra módosult.

 Jelen módosítás során a dologi kiadások előirányzati keretét + 3.025 ezer Ft-tal kérjük emelni kell annak okán, hogy a Fürdő utcai bérleménnyel kapcsolatos költségeket jelentősen alábecsültük előzetesen, illetve a fűtési szezon is tovább tartott a tervezettnél (közműdíjak, karbantartó, bérleti díj).

 Az intézmény költségvetése + 3.025 ezer Ft-tal növekszik az alábbiak szerint:

 Bevétek módosítása

- intézményfinanszírozás                                                                     +                  3.025 e Ft

Bevételek módosítása összesen:                                             +                 3.025 e Ft

 

Kiadások módosítása

- dologi kiadások                                                                                  +                  3.025 e Ft

Kiadások módosítása összesen:                                             +                 3.025  e Ft

           

2019. évi eredeti előirányzata az intézménynél:                         130.796 e Ft

Módosítás összege 2019.05.30.:                               +          1.000 e Ft

Módosítás összege 2019.09.19:                                +          3.025 e Ft

Összes módosítás az intézménynél:                                     +          4.025 e Ft

Intézmény módosított bevételi-kiadási előirányzata:              134.821 e Ft

 

  

A + 73.200 ezer Ft összegű módosítás eredményeként Fonyód Város Önkormányzat 2019. évi költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatának főösszege                    

3.422.500 ezer Ft összegről

3.495.700 ezer Ft összegre nő.       

 

 

 

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:

 

A tervezett jogszabály várható következményei, különösen

1. társadalmi hatásai:            nem realizálható

2. gazdasági hatásai:              nem realizálható

3. költségvetési hatásai:        a rendelet az önkormányzat gazdálkodási szabályait és pénzügyi kereteit biztosítja

4. környezeti következményei:         nem realizálható

5. egészségi következményei:           nem realizálható

6. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:       nem realizálható

7. megalkotásának szükségessége:   az önkormányzatnak törvényben foglalt kötelezettsége az adott évre költségvetést alkotni, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján.

8. a jogalkotás elmaradásának várható következményei:

Fonyód Város Önkormányzat gazdálkodása bizonytalanná válik

9. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

a feltételek biztosítottak.

 

Kérem a Tisztelt Jogi Bizottságot, a Humán Bizottságot, a Pénzügyi Bizottságot és a Városfejlesztési Bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet a módosító rendelet elfogadására.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet módosítást az előterjesztés szerint elfogadásra.
 
Humán Bizottság   A Humán Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet módosítást az előterjesztés szerint elfogadásra.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet módosítást az előterjesztés szerint elfogadásra.
 
Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a rendelet módosítást az előterjesztés szerint elfogadásra.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 1/2019. (II.7.) önkormányzati rendelet módosítására "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzata Képviselő-testületének

…./…... (…...) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló

1/2019. (II.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

 

Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

 

1. § Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 1/2019. (II.7.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„3. § A képviselő-testület a helyi önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2019. évi költségvetését

 3.495.700 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

                      3.495.700 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással

állapítja meg.

Ezen belül:

a)     a működési célú bevételt                          1.354.411 ezer Ft-ban

ebből:

aa)  előző évi pénzmaradvány                             48.221 ezer Ft-ban

 

b)     a működési célú kiadásokat                      1.441.845 ezer Ft-ban

ebből:

ba) a személyi juttatások kiadásait                          297.674 ezer Ft-ban

bb) a munkaadókat terhelő járulékokat                     61.806 ezer Ft-ban

bc) a dologi kiadásokat                                            322.441 ezer Ft-ban

bd) egyéb működési célú kiadásokat                       695.966 ezer Ft-ban

be) ellátottak pénzbeli juttatásait                                5.129 ezer Ft-ban

bf) finanszírozási kiadásokat                                     58.829 ezer Ft-ban

 

c)     a felhalmozási célú bevételt                     2.141.289 ezer Ft-ban

ebből:

ca) előző évi pénzmaradvány                               1.113.080 ezer Ft-ban

                                                                                                

d)     a felhalmozási célú kiadást                      2.053.855 ezer Ft-ban

ebből:

da) a beruházások összegét                                      371.954 ezer Ft-ban

db) a felújítások összegét                                        945.592 ezer Ft-ban

dc)  egyéb felhalmozási célú kiadások                       68.843 ezer Ft-ban

dc)  finanszírozási kiadásokat                                  667.466 ezer Ft-ban

állapítja meg.”

 

 2. § (1) A Rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„(1) A képviselő-testület a helyi önkormányzat általános tartalékát

 

            42.166 ezer Ft összegben állapítja meg.”

 

 

(2) A Rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

„(3) A képviselő-testület a helyi önkormányzat céltartalékát

 

         667.451 ezer Ft összegben

 

a 11.  számú mellékletben felsorolt célokra állapítja meg.”

 

3. § A Rendelet

1.       1. melléklete helyébe a rendelet 1 melléklete lép,
2.       2. melléklete helyébe a rendelet 2. melléklete lép,
3.       3. melléklete helyébe a rendelet 3. melléklete lép,
4.       4. melléklete helyébe a rendelet 4. melléklete lép,
5.       5.1. melléklete helyébe a rendelet 5.1. melléklete lép,
6.       5.2. melléklete helyébe a rendelet 5.2. melléklete lép,

7.       6. melléklete helyébe a rendelet 6. melléklete lép,
8.       7. melléklete helyébe a rendelet 7. melléklete lép,
9.       8. melléklete helyébe a rendelet 8. melléklete lép,
10.     9.1. melléklete helyébe a rendelet 9.1. melléklete lép,
11.     9.2.
melléklete helyébe a rendelet 9.2. melléklete lép,
12.     9.3. melléklete helyébe a rendelet 9.3. melléklete lép,
13.    10. melléklete helyébe a rendelet 10. melléklete lép,
14.    11. melléklete helyébe a rendelet 11. melléklete lép,
15.    12. melléklete helyébe a rendelet 12. melléklete lép,
16.    13. melléklete helyébe a rendelet 13. melléklete lép,
17.    14. melléklete helyébe a rendelet 14. melléklete lép,
18.    15. melléklete helyébe a rendelet 15. melléklete lép,
19.    16. melléklete helyébe a rendelet 16. melléklete lép,
20.    17. melléklete helyébe a rendelet 17. melléklete lép.
 

 4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 



 

                                        Hidvégi József                                                              dr. Keszericze Bernadett                                                                                                      

                         polgármester                                                 jegyző            

 

 

 

Záradék:

Ez a rendelet 2019. szeptember…-án kihirdetésre került.

 

                                                                                    dr. Keszericze Bernadett

                                                                                                 jegyző


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe