6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2019. szeptember 17-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés bírósági ülnökválasztásról
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

A Köztársasági Elnök 2019. augusztus 1. és szeptember 30. napja közé tűzte ki a soron kívüli ülnökválasztást, mert még további ülnökök választása szükséges ahhoz, hogy a bíróság megfelelően tudjon működni.

Az ülnökök jelölés alapján választhatók meg. A Fonyódi Járásbíróságra jelölhető pedagógus ülnököket Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete választja meg.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnökének 75.Sz/2019.(VI.6.) OBHE határozata alapján a Fonyódi Járásbíróságra 1 pedagógus ülnököt szükséges megválasztani, aki megfelel a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (továbbiakban: Be.) 680.§ (5) bekezdésében rögzített különös feltételeknek, mely szerint a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag

a) pedagógus,

b) pszichológus, vagy

c) a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

A Bjt. 212. § (1) bekezdésében rögzített általános feltétel szerint ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll a közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

 

Pedagógus ülnök jelölt:

neve

születési hely, idő

címe

Tóthné Horváth Mária Anna

Marcali, 1956.03.07.

8640 Fonyód, Szivárvány u. 40.

 

Felhívom a Képviselő-testület figyelmét a Bjt. 219.§ (6) bekezdésére, amely szerint a jelöltek megismert személyes adatait az ülnököt megválasztó képviselő-testület az ülnöki megbízatás megszűnéséig kezeli.

  
 
Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   A Humán bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés bírósági ülnökválasztásról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: személyi kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy
1. a Fonyódi Járásbíróságra pedagógus ülnöknek választja:

 

neve

címe


Tóthné Horváth Mária Anna

 

 

8640 Fonyód, Szivárvány u. 40.

 

szám alatti lakost. 

2. Felhatalmazza a polgármestert, hogy az ülnök névjegyzékét és a jelölt elfogadó nyilatkozatát a Fonyódi Járásbíróságra megküldje, a jelöltet a választás eredményéről értesítse, és a megválasztott ülnök részére a megbízólevelet kiállítsa.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 09. 30.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna

« Vissza
Vissza a főmenübe