1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság
2020. október 8-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzata településrendezési eszközei 8. számú módosításának partnerségi egyeztetéséről és környezeti vizsgálat szükségességének megállapításáról
Készítette:   Hatos Norbert irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Fonyód Város Önkormányzata településrendezési eszközei 8. számú módosításának partnerségi véleményezési szakasza során az eseti partnerek és a környezet védelemért felelős szervek beérkezett nyilatkozatainak kiértékelése megtörtént, lényegi részei a lentiekben és bővebb összefoglalása az 1. számú mellékletben olvasható.

1.
A partnerségi véleményezés során a Fonyód, 5881/27 hrsz-ú ingatlan tulajdonosa jelezte, hogy nem támogat olyan megoldást, amely a telekhatáron álló kerítés elbontásával, illetve a növényzet kivágásával járna.
Az 5881/27 helyrajzi számú ingatlan tulajdonosának kérésére megvizsgálásra került az ingatlant érintő kerékpárút fejlesztés nyomvonalában lévő két darab páros villanyoszlop áthelyezhetősége. A szolgáltatóval történt helyszíni egyeztetés alapján ennek nincs akadálya. Az áthelyezést követően a kerékpáros sáv megépítéséhez szükséges szélességű területet rendelkezésünkre fog állni, ezért Fonyód Város Önkormányzata a Fonyód, 5881/27 helyrajzi számú ingatlant kiveszi a településrendezési eszközeinek 8. számú módosításából.

Továbbá a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Koordinációs Osztálya a kerékpárút fejlesztéshez kapcsolódóan megállapította, hogy az 5881/27 hrsz-ú ingatlanon régészeti lelőhely található a Miniszterelnökség által vezetett közhiteles nyilvántartás alapján (azonosító száma: 26679) ezért szükségesnek tartja a véleményezési dokumentációt ezzel az adattal kiegészíteni.

Az önkormányzat a telektulajdonos indokait elfogadta, és az 5881/27 hrsz-ú ingatlan területét kivette a módosításból, ezért az ingatlanon található régészeti lelőhely feljelölése ezen módosítás során okafogyottá vált. A régészeti lelőhely feljelölésére, Fonyód Város településrendezési eszközeinek 2021-ben esedékes komplex felülvizsgálata során kerül sor.
 
2.
A Fonyód, 6031/1 hrsz-ú ingatlanon felújítandó Sirály Hotel kapcsán az SMKKK Állami Főépítész szükségesnek tartja környezeti vizsgálat és értékelés készítését, tekintettel arra, hogy a fejlesztési terület véderdővel határos és térségi övezetek is érintik.
Az SMKH Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály illetékes szakembereivel történt egyeztetést követően megállapításra került, hogy a fejlesztési terület a műemléki környezet perifériájára esik, ahol a műemléki védelem lényegét képező karakter, ill. értékek már lényegében nincsenek jelen. Továbbá az ingatlan kiemelt tájképi  elhelyezkedése indokolttá teszi, hogy a fejlesztés során magas színvonalú építészeti minőség szülessen, ennek megvalósítását nem befolyásolhatja egy korábban tévesen meghatározott korlátokat állító szabályozási paraméter.  A módosított tervek alapján a fejlesztéssel a környezet megváltoztatása csekély mértékűnek mondható, és a környezetvédelmi szervek véleményét is mérlegelve nem tartom indokolnak a környezeti vizsgálat lefolytatását, kérem ennek támogatását.

Továbbá a szálloda  fejlesztési területén, a településrendezési eszközök tekintetében a 2. tervezési ponthoz (szállodafejlesztéshez) kapcsolódóan nem tartja támogathatónak a telekosztásra való igényt, a leválasztandó kisebb telekrészen a legnagyobb beépíthetőség emelését és a minimális zöldfelület 25%-ra csökkentését, tekintettel a műemléki területen kialakult telekosztásra és beépítettségi mutatókra, valamint a kialakult terepviszonyokra.
Az önkormányzat az észrevételt elfogadja, a szállodafejlesztéssel érintett 6031/1 hrsz-ú ingatlan megosztását nem támogatja, a módosítási szándékot törli a módosítás- tervezetből.

Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Koordinációs Osztály  a rendelkezésre álló szakanyagok alapján szükségesnek tartja környezeti vizsgálat lefolytatását tekintettel arra, hogy a szálloda műemléki jelentőségű területen fekszik.

A műemléki jelentőségű területi besorolás miatt a beruházó helyszíni szemlével egybekötött egyeztetést tartott a SMKH Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának, illetékes szakembereivel, amely során megállapítást nyert, hogy a fejlesztéssel érintett terület a műemléki környezet perifériájára esik, ahol a műemléki védelem lényegét képező karakter, ill. értékek már lényegében nincsenek jelen. A környezet védelméért felelős szerv véleményének megismerését, a helyszíni egyeztetés eredményét és a kidolgozott  vázlatterv megismerését követően az önkormányzat nem tartja szükségesnek környezeti vizsgálat lefolytatását.

Somogy Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya a Fonyód, 6031/1 hrsz. alatti ingatlant érintő módosítások közül a maximális építménymagasság 7,5 m-ről 12,5 méterre történő növeléséhez örökségvédelmi szempontból nem járul hozzá, a hatóság az építménymagasság értékének 11 méterben történő maximalizálását tudja elfogadni. Fonyód város Önkormányzata a beruházóval és az építész tervezőkkel folytatott konzultáció alapján elfogadja az építménymagasság 11 méterben történő maximalizálását, a kidolgozott vázlatterv is már ezt az értéket vette figyelembe. Fonyód Város Önkormányzata a tervezett 12.5 méteres építménymagasság helyett a 11 métert szerepelteti településrendezési eszközei 8. számú módosításának végső szakmai véleményezési anyagában a kérésnek megfelelően.
 
3.
A módosítási pont tekintetében a strandterületek tervezett beépítéséhez kapcsolódóan kéri az OTÉK elő-, oldal,- hátsókertre vonatkozó előírásainak betartását vagy azok alóli felmentés megkérését különleges településrendezési indokkal. A minőségi turizmus irányába mutató fejlesztés érdekében a beépítési terveken szereplő építőanyag használat helyett a TKR-ben és a HÉSZ-ben kéri előírni az esztétikus homlokzati kialakítás érdekében a helyi, tradicionális, a Balaton-partra jellemző időtálló természetes kövek alkalmazását.
Az elő-, oldal,- és hátsókertre vonatkozó értékeket a helyi építési szabályzat (és a szabályozási terv) állapítja meg, ha a szabályzat erről nem rendelkezik, csak akkor kell az OTÉK előírásait alkalmazni. Jogértelmezésünk szerint az elő-, oldal- és hátsókert előírások módosításához nem szükséges az OTÉK 111.§ (2) bekezdés szerinti megengedőbb követelmények miatti felmentés megkérése, hiszen az elő-, oldal-, és hátsókerti értékek megállapítása helyi szinten történik az OTÉK 35.§ (2), (3), és (4) bekezdései alapján. Amennyiben az Állami Főépítészi Iroda jogértelmezésünk ellenére a felmentés megkérését különleges településrendezési indokra hivatkozva továbbra is indokoltnak tartja, természetesen az önkormányzat azt külön írásban is megkéri.
Építőanyag használat vonatkozásában az észrevételt köszönjük, Fonyód Város Önkormányzata jelen módosítás során településképi rendeletét nem szándékozik módosítani, az építési engedélyezési tervekben alkalmazott építőanyag-használattal egyetért, azonban a 2021-ben esedékes komplex felülvizsgálat során az észrevételt figyelembe veszi.

 
Mellékletek:
1. sz. melléklet: Összefoglaló a partnerségi egyeztetésről.
2. sz. melléklet: Sirály Hotel vázlatterve

Kérem, a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, Képviselő-testületet a határozathozatalra.

Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság   A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzata településrendezési eszközei 8. számú módosításának partnerségi egyeztetéséről és környezeti vizsgálat szükségességének megállapításáról."

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.    Fonyód Város településrendezési eszközei 8. számú módosításának partnerségi véleményezési szakaszában megtartott lakossági fórumot megelőzően az 5881/27 hrsz-ú ingatlan tulajdonosa írásban kifogást emelt, a kerékpárút létesítés kapcsán nem támogat olyan megoldást, amely a telkét érintené. A lakossági fórumon lakossági érdeklődő (partner), eseti partner nem jelent meg, a fórumot követő 8 napon belül további észrevétel, vélemény nem érkezett.
Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete az eseti partner írásban benyújtott kifogását megismerte, azt elfogadja és úgy dönt, hogy az 5881/27 hrsz-ú ingatlan területét kiveszi településrendezési eszközeinek 8. számú módosításából.

2.    Fonyód Város településrendezési eszközei 8. számú módosításának partnerségi véleményezési szakasza során a környezet védelméért felelős szervek beérkezett válaszai szerint a Somogy Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítésze és a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Koordinációs Osztálya tartotta szükségesnek környezeti vizsgálat lefolytatását.
A kidolgozott vázlatterv alapján, az épület tájképi megjelenésének ismeretében és a környezet védelméért felelős szervek véleményét is mérlegelve Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy nem tartja szükségesnek környezeti vizsgálat lefolytatását.

3.    Fonyód Város településrendezési eszközei 8. számú módosításának partnerségi véleményezési szakaszát az önkormányzat lefolytatta. A partnerek és a környezet védelméért felelős szervek által adott véleményeket megismerte, azokat az összefoglalóban leírtak szerint fogadja el.
A fenti pontok alapján Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete lezártnak tekinti településrendezési eszközei 8. számú módosításának partnerségi egyeztetését, javasolja a végső szakmai véleményezési szakasz megkezdését, és felhatalmazza az ARKER STÚDIÓ Kft-t a végső szakmai véleményezési dokumentáció elkészítésére.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Hidvégi József

« Vissza
Vissza a főmenübe