11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2009. január 29-i ülésére

Tárgy:   Javaslat a köztisztviselők teljesítménykövetelményét meghatározó 2009. évi kiemelt célok megállapítására
Készítette:   Dr. Pethő László
Előterjesztő:   Ujlakiné Dr. Pék Éva jegyző

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. tv. 34. § (1) bekezdése szerint a köztisztviselő munkateljesítményét munkakörének és a közigazgatási szerv kiemelt céljainak figyelembevételével meghatározott teljesítménykövetelmények alapján, a munkáltatói jogkör gyakorlója évente, mérlegelési jogkörében eljárva írásban értékeli.
A jegyzőnek minden év elején minden köztisztviselő számára külön-külön írásban, a munkaköri leírása és a helyi kiemelt célok összevetésével egyéni teljesítménykövetelményeket kell meghatároznia, majd a tárgyév végén annak teljesítését szóbeli megbeszélés mellett írásban értékelnie kell. Ezt az értékelést figyelembe kell venni a köztisztviselő minősítésénél ill. az értékeléstől függően a jegyző a köztisztviselő alapilletményét (amennyiben a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll) 30%-al növelheti vagy 20%-al csökkentheti.
A követelményeknek egyértelműnek, reálisnak és teljesíthetőnek kell lenniük, nem terjeszkedhetnek túl a köztisztviselő kompetenciáján.
 
A helyi önkormányzat esetében a teljesítménykövetelmények alapját képező célokról a képviselő-testület dönt.
A lehetséges kiemelt céloknak a polgármesteri hivatal kettős rendeltetése - az önkormányzat működésével, ill. az államigazgatási, önkormányzati hatósági ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátása - ad keretet. A jegyző számára kormányrendelet által meghatározott államigazgatási feladatok, szabályokat rögzítő miniszteri rendeletek is irányadóak. A konkrét helyi célok az önkormányzati törvényből, az egyéb törvényekből eredő kötelező és önként vállalt feladatokból, a ciklusprogramból, az éves munkatervből, helyi rendeletekből és határozatokból vezethetők le.
A kiemelt célokat úgy célszerű megfogalmazni, hogy abból a jegyző a teljes köztisztviselői állomány számára egyéni követelményeket tudjon támasztani.
A fentiek alapján az alábbi határozati javaslat elfogadását indítványozom a Tisztelt Képviselő-testületnek:
Balatonalmádi, 2009. január 20.
                                                                   Tisztelettel:
                                                                                                         Ujlakiné dr. Pék Éva
                                                                                                                    jegyző 


Döntési javaslat

"kiemelt célok meghatározása 2009. évre"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat: 
________________/2009. (I. 29.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. 34. § (3) bek. felhatalmazása alapján, a Balatonalmádi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők teljesítménykövetelményét megalapozó kiemelt célokat 2009. évre az alábbiakban határozza meg:
 
 
Általános célok
 
 
1.      Polgárbarát, humánus és ügyfél-centrikus, szakmailag megalapozott és gyors ügyintézés, ezek feltételeinek javítása.
2.      A 2009. évi EU választások jogszabálynak megfelelő előkészítése és lebonyolítása.
3.      A bizottságok és a képviselő-testület számára készített előterjesztések szakszerű, hatékony, megalapozott, magas színvonalú előkészítése, a döntések maradéktalan végrehajtása.
4.      Az önkormányzat 2009. évi költségvetésének végrehajtása során a gazdálkodás szabályszerűségének biztosítása célszerűségi, hatékonysági és takarékossági szempontok mellett.
5.      A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szakszerű alkalmazása.
6.      A személyes adatok védelmével és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos rendelkezések fokozott betartása.
7.      Hatósági nyilvántartások naprakész vezetése, az adatszolgáltatási feladatok határidőre történő teljesítése.
8.      Az önkormányzatoknak kiírt pályázatok, támogatási formák feltárása, pályázatok előkészítése, benyújtása, a felhasználásról szóló beszámolók elkészítése.
9.      A hivatal munkájában a kommunikáció által biztosított lehetőségek hatékonyabb alkalmazása, a kötelezően előírt informatikai ismeretek bővítése, szervezetfejlesztési pályázat szakszerű lebonyolítása.
10. A vezetői tevékenység egyik fontos elemeként kiemelten kell kezelni az ellenőrzések hatékonyságának növelését az intézményeknél és a hivatalon belül. 
 
Ágazati célok
 
11. Az önkormányzat oktatással, közművelődéssel, egészségügyi- és szociális ellátással, idegenforgalmi és sport feladataival kapcsolatos döntéseinek szakszerű, körültekintő előkészítése, végrehajtása.
12. A helyi kulturális, sport és civil pályázatok kiírásának, elbírálásának és elszámoltatásának előkészítése
13. A Balaton területrendezési tervében valamint a Balatonalmádi településrendezési tervében megfogalmazott építési szabályok maradéktalan érvényesítése az első fokú építésügyi hatósági feladatok ellátásában, különös tekintettel az engedély nélküli építkezések feltárása.
14. A természeti és az épített környezet helyi védelmére vonatkozó szabályozás előkészítése a helyi természetvédelmi rendelet, kezelési terv, valamint a helyi örökségvédelmi rendelet megalkotása során.
15. A 2008-ban felülvizsgált Informatikai Stratégiában megfogalmazott célok megvalósítása.
16. A Szennyvízcsatorna-hálózat bővítés befejező munkáinak előkészítése a jogerős vízjogi létesítési engedély beszerzésével, viziközmű beruházó társulat szervezésével, pályázati források felkutatásával és támogatási igény benyújtásával.
17. A pénzügyi-gazdálkodási feladatokat, tevékenységeket szabályozó jogszabályok fokozottabb figyelemmel kísérése, továbbá a gyakorlatban történő alkalmazása.
18. A központi és helyi adójogszabályokon alapuló adóztatás megvalósítása, az éves költségvetésben meghatározott adóbevételei terv teljesítése, hátralékok behajtása ill. csökkentése.
19. Az önkormányzati vagyon működtetése, hasznosítása körében a gazdaságosság növelése.
20. A Közterület-felügyelet hatékonyabb közreműködése a közterületek rendjének biztosításában.
21. A szolgáltatási és feladat-ellátási szerződések teljesítésének fokozott ellenőrzése, különösen az ÁFA törvényben meghatározott megrendelői kötelezettségekre.
22. Az államigazgatási, önkormányzati hatósági, valamint gyámügyi eljárások szakszerű, gyors, jogszabályoknak megfelelő és határidőre történő előkészítése, végrehajtása.
23. Átfogó hatósági ellenőrzések előkészítése és lefolytatása.
 
Felelős:     Ujlakiné dr. Pék Éva jegyző
Határidő: 2009. február 29.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe