3. napirendi pont
TÁJÉKOZTATÓ
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2009. február 26-i ülésére

Tárgy:   Tájékoztató a Balatonalmádi Polgárőr Egyesület tevékenységéről
Készítette:   Göndöcsné Sashegyi Csilla osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület !
 
Egyesületünk 1995-ben alakult meg 25 fővel, jelenlegi létszámunk 38 fő.
Polgárőreink az egész város területén gyalogosan és gépjárművel adnak szolgálatot. A polgárőrök a járőrözés ideje alatt formaruhában és láthatósági mellényben, gépkocsikon POLGÁRŐRSÉG felirattal jelennek meg a területen. Ez a megjelenési forma visszatartó hatással van a bűnelkövetőkre.
Polgárőrségünk tagjai 3280 órát töltöttek szolgálatban 761 alkalommal, ez azt jelenti, hogy 1-1 polgárőr átlag 4,3 órát teljesített esetenként. Ebből a lovas polgárőrök (szeptember középéig) szolgálatának száma 110 és összes óraszámuk 230. A postásokat 48 alkalommal kísértük, 144 órán át. Niva terepjárónkkal 125 esetben ellenőriztük a város területét és a nyaralókat, 380 órát töltöttünk a területen és 2.340 km-t tettünk meg a gépkocsival. A rendőrséggel közösen 25 alkalommal voltunk együtt Almádiban és összesen 220 órán át jártuk a területet.
             
 
Kronologikus sorrendben 2008. év eseményei
-          Január 29-én Balatonalmádi területén 58 fő, ebből almádi polgárőr 12 fő tartott átfogó közbiztonsági akciót. A levezénylő csoport (Grúber Sándor alezredes úr, Borbély Zoltán őrnagy úr, Balogh Csaba alelnök úr és Hansági Endre elnök úr) a megbeszélésen megállapodott abban, hogy az akciót ki kell terjeszteni a Balaton északi partjára a közbiztonság és a közlekedés javítása érdekében.
-          Február 23-án a veszprémi köz- és közlekedés biztonsági akcióban 9 fő Almádi + 12 fő régiós polgárőr teljesített szolgálatot.
-          Március Kísértük a postásokat az emelt nyugdíj kézbesítésénél és az Almádin áthaladó futóverseny útvonalát biztosítottuk. A fáklyás felvonulás biztosításában együtt dolgoztunk a rendőrséggel.
-          Április 16-án éjszakai járőr szolgálatot tartott a Régió, melyben 26 polgárőr vett részt (Balatonvilágos, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi 6 fő, Alsóörs).
-          Május A 2007. évi „Egy Iskola-Egy Polgárőr” verseny nyertes Vörösberényi iskola diákjait egész napos kirándulásra vittük el a sümegi várba lovagi tornára és láttuk vendégül Őket.
 
-          Júniusban a Harley Davidson motoros találkozóan a régióból 25 polgárőr ügyelt a biztonságra, ebből 5 fő Balatonalmádi. Június 13-án részt vettünk a hévizi idegenforgalmi konferencián. Június 21-én Balatonalmádi központtal irányított északi parti akcióban 12 fő Almádi + 59 fő régiós + 10 fő Berhida, Ősi polgárőr vett részt 74 fő rendőrrel. Biztosítottuk a Péter-Pál napi vigadalom és a Lovaskavalkád rendezvényeit.
-          Július Részt vettünk az Országos Polgárőr Napon, ugyan ebben az időben biztosítottuk a Mazsorett találkozót. 31-én a tihanyi Forma 1 bemutató biztosításában 37 fő régiós, ebből 10 fő Almádi polgárőr vett részt.
-          Augusztus a hagyományos Borfesztiválon minden nap délután és éjjel polgárőreink biztosították a területet ahol vagyon elleni bűncselekmény nem történt. A garázda társaság rongálásáról (félkarú sorompó letörése) azonnal értesítettük a rendőrséget forgalmi rendszám megadásával és ruházat leírásával (másik szemtanú leírásával egyezik). A Pálinka Napok éjszakáin és délutánjain rendkívüli esemény nem történt. Veszprémben 2 futóversenyt biztosítottunk 8-8 fő részvételével.
Augusztus 30-i átfogó északi parti akcióban 62 fő Almádi régiós (ebből 11 fő Almádi) és + 18 fő Keleti régiós polgárőr ellenőrizte a területet és az utakat 108 rendőrrel közössen.
-          Szeptemberben a Vörösberényi Polgári Olvasókör és a Fábián József kertbarátkör által közösen rendezett szüreti felvonulás útvonalát biztosítottuk a rendőrökkel közösen és az ezt követő bált és a környékét felügyeltük. Elkezdtük a vörösberényi iskola diákjainak a segítését a közlekedésben. Elbúcsúztattuk Grúber Sándor alezredes urat Balatonalmádi rendőrkapitányát nyugállományba helyezése alkalmával. 
-          Októberben részt vettünk Székesfehérváron az OPSZ közlekedés biztonsági konferenciáján. 23-án Pataki György alezredes úr Balatonalmádi kapitánya az ünnepi parancs kihirdetésén elismerő oklevelet adott át az eddigi kiváló munkáért Balatonalmádi, Balatonfűzfő és Litér polgárőr egyesületeinek. Október 21-én rendeztük meg az „Egy Iskola – Egy Polgárőr”  vetélkedőt. A versenyen 11 csapat vett részt, Balatonalmádi 5, Szentkirályszabadja, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Litér, Alsóörs, Felsőörs. Győztes a Vörösberényi Általános iskola. Az OPSZ alelnöke Csóra György úr véleménye szerint a vetélkedő példa értékű volt, melyet az OPSZ 2008. december 19-én tartott elnökségi ülésén is hangsúlyozott. Vilonyán segítséget nyújtottunk a polgárőr csoport megalakulásához.
-          Novemberben október utolsó és november első napjaiban rendszeresen, napi több alkalommal jártunk a temetőkben és környékén. Bűncselekmény nem történt. A hagyományos litéri polgárőr és rendőr vetélkedőn vettünk részt és közösen értékeltük az évet. Kísértük a postásokat a nyugdíjak kihordásánál.
Bándon tartotta a Veszprém megyei Polgárőrségek Szövetsége évzáró összejövetelét. Az országos elnök Dr. Túrós András úr Veszprém megyét a legjobbak közé sorolta. Elnökünknek eddig végzett eredményes régiós tevékenységéért díszkardot adományozott a megyei és országos elnök.
-          Decemberben vigyáztunk a postásokra. Karácsony előtt és a két ünnep között több alkalommal tartottunk közbiztonsági akciót 3 gépkocsival, 6-8 polgárőr részvételével Balatonalmádi egész területén.
 
Évzáró összejövetelünkön meghívásunkra ott volt a Polgármester úr, a jegyző asszony, a rendőrkapitány úr és a megyei szövetség elnöke, aki összefoglalójában a Balatonalmádi és Régió polgárőreinek munkáját nagyon jónak értékelte. December 5-én a Balaton Régió Közbiztonsági Tanácsadó Testület elnöke és a Balaton Fejlesztési

Tanács elnöke „A Balaton Régió Közbiztonságáért” díjat adományozta a Polgárőr Egyesület elnökének.
Ezt a díjat eddig csak két polgárőr kapta és mindkettő a Balatonalmádi Polgárőr Egyesület tagja.
 
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az időrendi sorrendben felsorolt tevékenységeinken túlmenően vannak napi és ismétlődő események, illetve előre nem tervezett biztosítások
 
-          Vörösberényi általános iskolánál minden reggel 2 polgárőr segíti az iskolásokat a közlekedésben a tanév ideje alatt reggel 7-8 óra között. Októbertől bevontuk a diákokat is a biztosításba. Ők „Suli zsaru” feliratú láthatósági mellényt viselnek.
 
-          Októbertől-áprilisig rendszeresen járjuk a nyaraló övezetet, különös tekintettel a fokozottan ellenőrzött épületekre. Ennek eredménye, hogy 4 év alatt ezekbe a nyaralókba nem törtek be.
 
-          Kéthavonta rendszeresen tartottunk közbiztonsági értekezletet, melyen részt vesznek az Almádi kapitányság területén működő polgárőrségek vezetői. A régiós értekezleten Kapitány úr tájékoztatja a jelenlévőket a fontosabb eseményekről, és miben kéri a rendőrség segítségünket. A régión belül az egyesületek között jó a kapcsolat. Az értekezleten a vezetők elmondják tapasztalataikat.
 
Az Országos Polgárőr Szövetség két pályázatán voltunk eredményesek. Ezt tette lehetővé, hogy megrendezzük az „Egy Iskola – Egy Polgárőr” program keretén belül az iskolák közötti vetélkedőt.
 
A „2008. évi nyári idegenforgalmi bűnmegelőzési pályázat” megnyerése biztosította, hogy információs asztalt, napernyővel együtt szerezzünk be, „Polgárőrség által ellenőrzött strand” három nyelvű táblát helyezzünk el a strandok bejáratánál. Strand polgárőrség rendszeresen ellenőrizte a strandokat. Niva gépkocsink még több kilométert tehetett meg a város területén.
 
A Polgárőrség munkájának eredményét a bűnügyi statisztikai adatok összehasonlítása is alátámasztja:
                                                                 2007. év                                             2008. év
lopás                                                        118                                                     112
ebből betöréses lopás                               54                                                       47
üzlet feltörés                                              4                                                         1
gépkocsi lopás                                           5                                                         4
lakásbetörés                                             13                                                       16 !!!
 
 
A bűncselekmények 60 %-a a nyári idegenforgalmi szezonban július és augusztus hónapokban történik. Továbbra is az a célunk, hogy a közbiztonság javítása érdekében dolgozzunk és Balatonalmádi polgárainak bizalmát élvezzük, nyugalmas várost biztosítsunk részükre.
 
-          2009. évben fel kell készülni a bűncselekmények számának várható emelkedésére és annak visszaszorítására a jelenlegi helyzet értékelése alapján (OPSZ 2009. január 24. Kaposvár)
-          A Polgárőrség Európa legnagyobb civil bűnmegelőzési szervezete (OPSZ elnökségi 2008. december 19.)
-          Az ORFK adatai szerint 10 %-kal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, beleértve a közterületi bűnözést is, ugyanakkor nőtt az erőszakos és garázda elkövetések száma (ORFK 2008. december 19.)
-          2008. éviben a 85.000 Polgárőr 7 millió szolgálati órát teljesített, ebből 1,1 millió óra volt a közös szolgálat a rendőrökkel.
 
Munkánkat változatlanul Cesare Beccaria jogtudós megállapítása vezérli, mely szerint  „a bűncselekményeket jobb megelőzni, mint büntetni”.
 
Kérem, tájékoztatom elfogadását.
 
                                                                                  T i s z t e l e t t e l :
 
 
                                                                                   Hansági Endre
                                                                                             elnök
 
 
Balatonalmádi, 2009. február 5.


« Vissza
Vissza a főmenübe