4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2009. február 26-i ülésére

Tárgy:   Javaslat zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület kijelölésére
Készítette:   Némethné Kovács Julia köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Gazdasági Bizottság, Szociális és Egészségügyi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A közelmúltban bekövetkezett jogszabályváltozások, és a Szentkirályszabadja-Veszprém polgári repülőtér fejlesztésére irányuló eljárás kikényszeríttette a Képviselő-testület korábbi azon döntését, hogy a város területére zajtérképet készíttessen.
A zajtérkép készítésére a szakértőket felkértük, a munka hamarosan lezárul. A jelenlegi munkaközi dokumentáció alkalmas arra, hogy a Képviselő-testület mérlegelje, megvitassa a zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület kijelölését. Az 1990. évi LXV. önkormányzati törvény 16. § (1) bekezdése, a környezetvédelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c. pontja felhatalmazást adnak az önkormányzat részére a helyi környezetvédelmi szabályok megalkotására. A környezetvédelmi törvény 48. § (1) bekezdése felhatalmazza az önkormányzat Képviselő-testületét arra, hogy illetékességi területére a más jogszabályban előírtaknál kizárólag nagyobb mértékben korlátozó környezetvédelmi előírásokat határozzon meg. A helyi önkormányzatok feladatait szabályozó 1991. évi XX. tv. 85. § (1) bekezdése c. pontja az önkormányzat környezet és természetvédelmi feladatai teljesítésére felhatalmazást ad a területek zajvédelmi szempontból fokozottan védetté nyilvánítására.
A zajvédelmi szabályozás jelentős mértékben megváltozott 2008. január 1-vel. A zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület kijelölését abban az esetben teszi lehetővé a környezeti zaj és rezgés elleni védelem szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet 15. § (1) bekezdése, ha a kijelölésre szánt terület tényleges zajterhelése megfelel a külön jogszabályban megállapított határértéknek. A rendelet (2) bekezdése a kijelölés feltételeként zajtérkép készítését írja elő.
Az elkészült zajtérkép szerint Balatonalmádi területén az Öreghegy és Káptalanfüred városrészekben jelenleg a szabályozás szerint megállapított határérték (üdülő terület esetében nappal 45 dB, éjjel 35 dB közlekedéstől származó zajterhelés esetén) teljesül. Az önkormányzat ezekre a városrészekre jelölhet ki zajvédelmi szempontból fokozottan védett területet. A kijelölés önkormányzati rendelettel történik. A rendelet tervezetét a szomszédos önkormányzatoknak tájékoztatásul, a Környezetvédelmi Felügyelőségnek, valamint a városban működő érintett civil szervezeteknek véleményezésre meg kell küldeni. A területen érintett ingatlantulajdonosok, lakosok tájékoztatása közmeghallgatáson történik.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést a mellékelt rendelet-tervezet első olvasatát vitassa meg és hatalmazza fel a polgármestert a szükséges egyeztetések lefolytatására és az elkészült rendelet-tervezet soros ülésre való beterjesztésére.
 
Balatonalmádi, 2009. február 11.
 
                                                           T i s z t e l e t t e l :
 
                                                                                                      Keszey János sk.
                                                                                                          polgármester
 
TERVEZET – első olvasatban
 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…./2009. (        ) sz. rendelete
a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 10/2006. (V.10.) rendelet
módosításáról
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85 § (1) bekezdés c) pontjában biztosított hatáskörében eljárva a következő rendeletet alkotja.
 
1. § A rendelet 23. § (1) bekezdése az alábbiakkal egészül ki:
 
„23. § (1) Balatonalmádi város teljes közigazgatási területén a külön jogszabályban – 27/2008.(XII.3.) KvVM-EüM rendelet – meghatározott, az üdülőterületekre előírt zaj- és rezgésterhelési határértékek érvényesek, kivéve az e rendelettel kijelölt, zajvédelmi szempontból fokozottan védett területet.”
 
2. § A rendelet VI. fejezete (Zaj- és rezgésvédelmi rendelkezések) kiegészül a 23/A. § -sal:
 
23/A. § (1) Balatonalmádi város közigazgatási területén zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület:
a)      Öreg hegy területe a Batthyány János utca – Töltés utca - Felsőörsi út – közigazgatási határ által határolt városrész,
b)      Káptalanfüred területe a a Szabadságkilátó utca – Alsóörsi határút – közigazgatási határ  által határolt városrész,
 
(2) A zajvédelmi szempontból fokozottan védett területen környezeti zajt előidéző új létesítmény, tevékenység, valamint a meglévő bővítése, rendeltetés megváltoztatása nem engedélyezhető.
 
(3) Országos közúthálózatba tartozó közút és vasút létesítése az a) – c) pontokban meghatározott területeken nem vezethető keresztül.
 
(4) A zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület kijelölésekor már meglévő, környezeti zajt okozó létesítmény, tevékenység üzemeltetője a rendelet hatálybalépését követő egy éven belül köteles gondoskodni a vonatkozó határérték teljesülését eredményező intézkedések végrehajtásáról.
 
 
 
 
 
 
(5) Az (4) bekezdésben foglalt kötelezettség nem teljesítése esetén a létesítmény üzemeltetését, a tevékenység végzését a hatóság térben, időben, gyakoriságban korlátozhatja, kezdeményezheti a zajforrás megszüntetését az illetékes hatóságtól.
 
(6) A zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület közterületein környezeti zajt okozó rendezvény nem folytatható.
 
(7) A zajvédelmi szempontból fokozottan védett területen a külön jogszabályban – 27/2008.(XII.3.) KvVM-EüM rendelet – meghatározott zajterhelési határértéknél 5 dB-lel kisebbet kell alkalmazni.
 
(8) A rendelet hatálybalépését követően indult, valamint a jogerős határozattal el nem bírált eljárásokban az (1) bekezdésben lehatárolt területeken a (7) bekezdés szerinti zajterhelési határértékeket kell alkalmazni.”
 
 
3. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
 
4. § Ez a rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.
.
 
 
Balatonalmádi, 2009.                    
 
 
 
/:Keszey János:/                                                       /:Ujlakiné dr. Pék Éva:/
   Polgármester                                                                      Jegyző
 
 


Döntési javaslat

"Öreghegy és Káptalanfüred városrészek zajvédelmi szempontból fokozottan védett területté nyilvánítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
 
1. Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kinyilvánítja szándékát, hogy Balatonalmádi-Öreghegy és Balatonalmádi-Káptalanfüred városrészeket zajvédelmi szempontból fokozottan védett területté nyilvánítja.
 
2. Utasítja a polgármestert, hogy a szükséges egyeztetéseket folytassa le, intézkedjen a közmeghallgatás kihirdetéséről. A megtett intézkedések után a rendelet-tervezetet a soron következő ülésre terjessze be.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2009. 04. 02.
Felelős: Keszey János

« Vissza
Vissza a főmenübe