68/2014. (III. 26.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Budaörs TSZT és HÉSZ felülvizsgálat – partnerségi szakasz lezárása

1.      Budaörs Város Képviselő-testülete elfogadja a Budaörs Város Településszerkezeti terve, és egyes területeire vonatkozó Helyi Építési Szabályzata tervezetének partnerségi véleményeinek elfogadását, és az el nem fogadás indokolásainak elfogadását az előterjesztéshez mellékelt 1., 2., 3., 5. és 8. mellékletekben foglaltak szerint.

2.      Budaörs Város Képviselő-testülete elfogadja Budaörs Város Településszerkezeti terve tervezetének alábbi módosításait:

leírás 5. fejezet (8)

jelzőlámpás → körforgalom

leírás 6. fejezet (7)

A város területéről koncentráltan nagy mennyiségű csapadékvizet a Hosszúréti-patak Budaörsi-mellékág és a Budakeszi-mellékág (melynek terhelését kb. 90 %-ban Budakeszi közigazgatási területe adja) szállít a befogadóba. A Hosszréti patak Kamaraerdő területén folyik keresztül. A Törökbálinti-mellékág a város területén kívül a Hosszúréti-patak déli oldalán Törökbálintról elvezetett csapadékvizeinek szállításában vesz részt. 
A Hosszúréti-patak vízgyűjtőjén két jelentősebb tározó üzemel.

leírás 6. fejezet (8) f)

A közterületekre hullott csapadék vonatkozásában cél a szikkasztás elkerülése, a csapadékvizek késleltetett levezetése kielakításának biztosításával., hogy annak minél nagyobb része a talajba szivárogjon mint természetes állapotban. Ennek érdekében a lehetőségekhez képest előnyben kell részesíteni a szikkasztó árkokat.

leírás 6. fejezet (8) i)

Az új beépítéseknél elsősorban a csapadékvíz telken belüli felfogása vagy szikkasztása kötelező a cél locsolás, más felhasználás céljára történő felhasználással, de a rossz nyelő-képességű talajokkal fedett illetve kopár területeken lehetőséget kell biztosítani a közterületen kiépült csapadékvíz elvezető hálózatra történő késleltetett rákötésre.

1/A melléklet

Kaktusz utca gyűjtőút

Petőfi-Baross és Károly király-Baross csomóponti jelölése

Stefánia utca - Szervizút - Hársfa utca menti K-3 övezet jele javítása: K-2

a Kamaraerdei törzsgyümölcsös K-RE övezet jele javítása: K-3

1/C melléklet

délbudai regionális kerékpárút - térségi

3.      Budaörs Város Képviselő-testülete elfogadja Budaörs Város egyes területeire vonatkozó Helyi Építési Szabályzata tervezetének alábbi módosításait:

3126/2 hrsz

Őszibarack utca szabályozási vonal módosítása

BHÉSZ Vi-Á 45. § (2) b): az előkertben → közterületi határ mentén

BHÉSZ 2.1 melléklet Vi-Á előkert mérete: 0 m

4007/2, /3, /4, /5 hrsz

Kolozsvári utca szabályozási vonal módosítása

Lk-1/VED

37. § (5) a) módosítása:

azokon a telkeken amelyek a lejtő felől megközelíthetők az épület elhelyezésével illeszkedni kell az eredeti beépítéshez, az épületeket a lejtő felőli közterületi határhoz közelebb kell elhelyezni úgy, hogy azok megközelítse is csak erről a közterületről legyen biztosított, és a hegyoldal felőli közterülethatártól a lehető legtávolabb legyen épület, épületrész, azokon a telkeken amelyek a gépjárművel csak a hegy felől közelíthetők meg, az épületek a telek felső részén is elhelyezhetők;

37. § (5) b) módosítása:

az övezetben új épületek kizárólag magastetős kialakítással épülhetnek, 40 – 45 fok közötti hajlásszöggel, az utcára merőleges gerinccel, tető akkor lehet az utcával párhuzamos gerincű, ha így igazodik a környezetben kialakult beépítéshez;

37. § (5) d) módosítása:

az épület telepítése, léptéke, arányai és a homlokzati anyagainak őrizni kell a présház jelleget, kialakítás fal-nyílás arányaival új épület közterület felőli oromzatos – oromfal nélkül – homlokzatának magasságának és - szélességének arányát 1:1 és 1:3 között kell kialakítani;

37. § (5) g) módosítása:

a területen csak természetes pala vagy cserépfedés készíthető, a homlokzatok kialakításánál vakolt felszín és fehér vagy törtfehér mészkőburkolat alkalmazandó;

37. § (5) h) módosítása:

az épületek falazati és födém tartószerkezeteinek kialakításánál csak kiselemes építőanyag, helyszínen kevert beton, a tető héjazatot tartó szerkezeteinél csak fa szerkezetek alkalmazhatók;

8758 hrsz

tervezett szabályozás 12 m mindkét oldalt érintő szélesítéssel, a keleti oldalon 1 m szélességgel

BHÉSZ

26. § (1) módosítása

Új közműhálózati elem csak a tervezett szabályozás végrehajtása utánakkor is létesíthető, meglévő felújítható, átépíthető, rekonstrukciója elvégezhető e fejezet további előírásainak figyelembevételével akkor is, ha a közművezetéssel érintett közterület BSZT-ben javasolt szabályozási szélessége a nem biztosított.

56. § (2), 57. § (4), 58. § (5), 62. § (4), 62. § (5) d) hivatkozás javítása: 28. § (3) bekezdésre

2.1 m. "m n o" oszlopok: legnagyobb legkisebb

2.1 m. "b g" oszlopokban jelölt OTÉK előírásoknál megengedőbb szabályozási paraméter jelzés törlése (és 65. §-ban is)

4153/131 hrsz

szabályozási vonal módosítása

8764 hrsz

Mandula utca szabályozási vonal módosítása: Meggy utcától északra nincs tervezett szabályozás, délre az Mk-4 övezetű telkek közterületi határától 6 m.

8765 hrsz

Ribizke és Mandula utca tervezett összekötését a Meggy-Aszú utcák között törölni

8766 hrsz

Ribizke utca szabályozási vonal módosítása: Aszú utcától északra nincs tervezett szabályozás, délre az Mk-4 övezetű telkek közterületi határától 6 m.

4153/63 hrsz

BSZT-n szürke, közterület

7861 hrsz

a Kökörcsin utcáról levenni a tervezett szabályozást az Árvácska utcától északra az Lke-5/SZ ingatlanokat érintően

10773 hrsz

közterületi jelölés törlése

Ln-Ltp/4 és Lk-1/SZ

BHÉSZ 2.1 melléklet "G" oszlopban: K+[1,2] → K+[1,5]

10342/6 hrsz

BHÉSZ 49. § (5) javítás:

A Nyugati ipari park területén, a BSZT-n jelölt építési helyen 10342/6 hrsz magánúton, e rendelet 13 § (67) bekezdésében meghatározottaktól eltérően a Bánki Donát utca déli közterületi csatlakozásánál a meglévő portaépületek átépítése a meglévő közúti űrszelvény szabadon hagyásával lehetséges, az épület legnagyobb megengedett épületmagassága 14,0 m lehet

BHÉSZ

új rendelkezés: 20. § (4) bekezdés:

A felszíni parkolók felülete és a megközelítését szolgáló felület nem számítható bele a zöldfelület mértékébe.

BHÉSZ

a 67. § két új bekezdéssel egészül ki a tervtanácsi és a településképi véleményezési helyi rendeletek kert-terv készítési kötelezettségére vonatkozóan

BHÉSZ

24. cím: Villamosenergia ellátás, 30. § törlése

BSZT

a Diófa utca mentén az Lke-2/Z övezet jel javítása: Lk-2/Z

BHÉSZ

5.2 mellékletben (parkolás szabályozása) a 7. sort két sorra javasolt bontani:

7.a kultúra, közösségi szórakoztató - változatlan paraméterek

7.b hitélet - 100%-os kedvezmény minden övezetben

2224/… és 2225/… hrsz-ek

a telek-csoport feltárására javasolt útfeltárás áthelyezése a 2225/3 hrsz meghosszabbításában a 2225/5 és /6 hrsz-t érintve

4.      Budaörs Város Képviselő-testülete elfogadja Bretzfeld – Lévai – Komáromi – Kenyérgyár tömb területére Budaörs Város Településszerkezeti terve tervezetének alábbi módosítását:

1/A melléklet és leírás

Vt terület-felhasználás beépítési sűrűsége 0,5 1,15 a Bretzfeld-Lévai-Komáromi-Baross által határolt területen

5.      Budaörs Város Képviselő-testülete elfogadja a Bretzfeld – Lévai – Komáromi – Kenyérgyár tömb területére Budaörs Város egyes területeire vonatkozó Helyi Építési Szabályzata tervezetének alábbi módosítását:

BHÉSZ: Vt-F építési övezet

beép 30%

szintterület 1,4

zöldfelület 40 %

differenciált HM:

Lévai u.: 10,5 m (P+F+2+T)

Bretzfeld/Lévai sarok: 13,5 m (P+F+3+T)

Bretzfeld u.: 10,5 m (P+F+2+T)

parkolás épületben min 60%

közforgalom előtt megnyitott terület 15 % (kb. 2000 m2)

ÉS TÖMBBELSŐ KORLÁTOZÁS (kb: 6000 m2):

lakófunkció min 80%

beép 25%

szintterület 0,5

zöldfelület 50 %

ÉM: 6,5 m (P+F+1+T)

parkolás épületben min 80%

6.      Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazást ad a Polgármesternek az M1-M7 autópálya – Sport utca – MÁV vasút által határolt terület, 098/2 hrsz területére vonatkozó Településrendezési Szerződés (előterjesztés 4. sz. melléklet) aláírására, és ezzel elfogadja az M1-M7 autópálya – Sport utca – MÁV vasút által határolt terület, 098/2 hrsz területére Budaörs Város Településszerkezeti terve tervezetének alábbi módosítását:

1/A melléklet és leírás

autópálya - Sport u. - MÁV vasút terület, 098/2 hrsz:
Ev → Gksz (beépítési sűrűség: 2,0)

körforgalmú csomópont Sport u déli ág - autópálya lehajtóban

7.      Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja:

a.      a Budaörs Város Településszerkezeti terve, és egyes területeire vonatkozó Helyi Építési Szabályzata tervezetének Alsószállás városrész területére érkezett partnerségi véleményeinek elfogadását, és az el nem fogadás indokolásainak elfogadását az előterjesztéshez mellékelt 6. mellékletekben foglaltak szerint;

b.      Budaörs Város egyes területeire vonatkozó Helyi Építési Szabályzata tervezetének módosítását az Alsószállásért Egyesület javaslata (előterjesztés 7. sz. melléklet) szerint.

8.      Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja Budaörs Város Településszerkezeti terve tervezetének Frankhegy térségére vonatkozó módosítását a 9. sz. mellékeltben ábrázoltak szerint[1]:

1/A melléklet és leírás

Frankhegy terület hosszú távú üdülőterületi fejlesztési terület (jelenleg kertes) terület-felhasználási egységbe átsorolandó területek

9.      Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete az 1-8 határozati javaslatok szerint módosított, Budaörs Város Településszerkezeti terve, és egyes területeire vonatkozó Helyi Építési Szabályzata tervezete államigazgatási véleményeztetésének lefolytatására felhatalmazást ad a Polgármesternek.

 



[1] Frankhegyre vonatkozóan a 61/2014.(III.26.) ÖKT. sz. határozatban foglaltaknak megfelelően

 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe