26/2023. (II. 22.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Pályázat kiírása a Budaörs, Templom tér 17. sz. alatti önkormányzati tulajdonú épületrész bérbeadás útján történő hasznosítására

Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

 

Budaörs Város Önkormányzata a 115 helyrajzi számú, természetben a Budaörs, Templom tér 17. szám alatti Épületrészt, mely a Budaörs Város Önkormányzata tulajdonában álló 115/A/1 és 115/A/2 helyrajzi számú ingatlanokat és az alapító okiratban hozzájuk tartozó helyiségeket foglalja magába -  nyilvános, kétfordulós pályázat útján együttesen hasznosítja az előterjesztés 3. számú mellékletét képező pályázati felhívás alapján, bérbeadás útján, 5 éves határozott időtartamra azzal, hogy a bérleti jogviszony meghosszabbítható.

 

A lejárati határidőt megelőző 6 hónappal a felek felülvizsgálják a bérlet feltételeit, különös tekintettel a bérleti díj összegére, és megegyezés esetén további 5 évre meghosszabbításra kerülhet a bérleti szerződés.

 

A pályázónak ismertetnie kell az Épületrész hasznosítására vonatkozó koncepcióját, elképzelését.

Az előterjesztéshez mellékelt pályázati felhívás alapján a pályázat úgy kerül kiírásra, hogy az Épületrészt a bérlő/k teszi/k rendeltetésszerű használatra alkalmassá.

Egyidejűleg kötelezettséget vállal/nak a földszinti, gyógyszertár betegforgalmi bejáratnak a korábbi helyére történő áthelyezésére, és az Épületrészhez tartozó pince szigetelésére.

A betegforgalmi bejáratnak a korábbi helyére történő áthelyezése a Főépítész Iroda által előzetesen jóvágyott tervek alapján végezhető el.

 

Az Épületrésznek a Bérlő által történő rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételére tekintettel Bérlő a rendeltetésszerű használat kialakításának a Bérbeadó által elismert költségeit a bérleti díjba beszámíthatja.

A Bérbeadó és a Bérlő a bérleti díjba beszámítható – Bérbeadó által elismert - ráfordításairól írásban külön megállapodást kötnek.

A megállapodást és annak esetleges módosítását Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Vagyongazdálkodási Bizottsága hagyja jóvá.

 

A bérbeszámításnál a Bérlő a bérleti díj ötven százalékának megfelelő összeget fizeti mindaddig, amíg költségei teljes egészében beszámításra kerülnek. Ha a bérleti szerződés azt megelőzően megszűnik, mint ahogyan a költségek teljes egészének a bérleti díjba történő beszámítása megtörténik, a Bérlő a ráfordításai megtérítésére semmilyen jogcímen nem támaszthat igényt a Bérbeadóval szemben. Az esetlegesen szükséges hatósági, szakhatósági és közmű engedélyek beszerzése Bérlő feladata. Bérlő felelősséget vállal az elvégzett munkák szakszerűségéért a hatályos jogszabályoknak és a magyar szabványoknak megfelelően.

 

Az első forduló során az épületrész hasznosítására, kialakítására vonatkozóan nyújthatnak be pályázati anyagot az indulók, majd a második fordulóban a kiíró az első fordulóban pályázók közül azokat a pályázókat hívja fel ajánlattételre, amely pályázóknak az Épületrész hasznosítására, kialakítására vonatkozó koncepciója, elképzelése az Önkormányzat településrendezési, településképi és az épület által ellátandó funkcióval kapcsolatos elképzeléséhez illeszkedik.

 

A kiíró az első fordulóban pályázatot benyújtók közül kiválasztott pályázóktól ajánlatot kér be az Épületrész együttes bérleti díjára vonatkozóan. Bérbeadó azzal a pályázóval köt bérleti szerződést, aki a második fordulóban a legmagasabb bérleti díj megfizetését vállalja.

 

A pályázat első fordulójában benyújtott pályázatokat a bíráló bizottság javaslata alapján a Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Vagyongazdálkodási Bizottsága bírálja el, pályázat második fordulójában benyújtott pályázatokat Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete bírálja el a Képviselő-testület Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Vagyongazdálkodási Bizottsága javaslata alapján.

 

A pályázati kiírásban a havi bérleti díj minimális mértéke az Avant.Immo Mérnöki és Igazságügyi Szakértői Kft. által megállapított 875.000,-Ft+ ÁFA/ hó összeg legyen, amely minden év január 1. napjától, a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre közzétett hivatalos infláció mértékével azonos mértékben változik. Az első módosítás időpontja: 2025. január 1.

 

Bérlő a bérleti díjat 2024. március 31. napjától köteles fizetni. Ha a Bérlő az Épületrészt 2024. március 31. napját megelőzően kezdi rendeltetésszerűen használni, abban az esetben a Bérlő attól a naptól kezdődően köteles a bérleti díj megfizetésére, amely napon a rendeltetésszerű használatot megkezdi. A rendeltetésszerű használatra alkalmassá tétel időtartamára a Bérlő a bérleti díj 25%-ának megfelelő bérleti díjat köteles megfizetni.

 

« Vissza
Vissza a főmenübe