23/2016. (IV. 21.) Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottsági határozat
Tárgy: Cafetéria szabályzat
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága az alábbi döntési javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek:
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat cafetéria-juttatás szabályzatát az alábbi tartalommal fogadja el:
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Cafetéria-juttatás szabályzata
I. Általános rendelkezések
1. Csárdaszállás Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a cafetéria-juttatások rendszerén keresztül biztosítja az Önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalók és főállású polgármester részére az egységes elvek alapján szabályozott, de az egyéni igényekhez igazodó természetbeni juttatásokat.
2. A juttatás a jelen szabályzatban meghatározott cafetéria-juttatások közül választható.
II. Cafetéria-juttatásra való jogosultság
 3. Cafetéria-juttatás igénybevételére jogosult az Önkormányzattal
a) munkaviszonyban álló főállású polgármester,
b) az önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló alkalmazottak.
4. A dolgozó nem jogosult cafetéria-juttatás igénybevételére:
a) a szülési szabadság, terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási-díj, a gyermekgondozási-segély folyósításának időtartamára,
b) 30 napot meghaladó távollét esetében a távollét első napjától kezdve.
5. A munkaviszonyt létesítő dolgozó a cafetéria-juttatást a jogviszony létesítés napjától veheti igénybe.
6. A cafetéria-juttatás igénybe vételére való jogosultság a jogviszony megszűnésének napján szűnik meg.
III. Cafetéria-juttatás igénylése
 7. Az Önkormányzat minden év március 15. napjáig tájékoztatja a dolgozókat az igénybe vehető cafetéria-juttatásokról.
8. A dolgozók március 15. napjáig nyilatkoznak a cafetéria-juttatás éves összegének felhasználásáról, a választott cafetéria-juttatásról és annak mértékéről.
9. A dolgozó a nyilatkozattétellel hozzájárul ahhoz, hogy a cafetéria-juttatás igényléséhez szükséges adatait az ahhoz szükséges mértékben a cafetéria-juttatás nyilvántartást vezető kezelje.
10. Az, aki az Önkormányzattal év közben létesít munkaviszonyt, illetve jogosultsága év közben keletkezik, a  nyilatkozatot az első munkában töltött napot követő 15 napon belül, de legkésőbb a cafetéria-juttatás igénybevételének  első napjáig teszi meg.
11. A dolgozó nyilatkozata a tárgyév január 1. napjától, - cafetéria-juttatás igénybe vételére való jogosultságtól – december 31-ig – vagy munkaviszony megszűnéséig terjedő időszakra vonatkozik. A  nyilatkozat év közben nem módosítható.
12. A nyilatkozatot egy példányban, aláírással ellátva az önkormányzati hivatal pénzügyi feladatokat ellátó ügyintézőjének kell leadni.
IV. Cafetéria-juttatás összege
 13. A cafetéria juttatás éves összegét az Önkormányzat Képviselő-testülete az évenként elfogadott költségvetési rendeletében határozza meg.
14. A cafetéria-juttatás összege biztosít fedezetet, az egyes juttatást terhelő közterhekre.
15. A cafetéria-juttatás összege arányosan kerül megállapításra
a)  azon munkatársak esetében, akik munkaviszonya év közben keletkezik, vagy szűnik meg,
b) a 4. pontban meghatározott esetekben.    
16. A tárgyévben igénybe nem vett cafetéria-juttatás összege a következő évre nem vihető át.
V. Cafetéria-juttatásra vonatkozó elszámolási szabályok
 17. A cafetéria-juttatás elszámolása bruttó módon történik, tartalmazza a közterhek költségeit.
18.  Ha a dolgozó jogviszonya év közben szűnik meg, köteles a részére nyújtott cafetéria összeggel az utolsó munkában töltött napon elszámolni.
19. Amennyiben a dolgozó a tárgy évben a cafetéria-juttatás időarányosan felhasználható mértékénél többet vett igénybe, úgy a különbözet – előzetes hozzájárulásával – illetményéből levonásra kerül, illetve választása szerint, ha a juttatás természete ezt lehetővé teszi, vissza kell adni.
20. Nem kell visszafizetni a cafetéria-juttatás értékét, ha a jogviszony a dolgozó halálával szűnik meg.
21. A 4. pontban meghatározott esetekben  az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett cafetéria-juttatás értékét, a távollét utáni első munkanapon vissza kell fizetni, illetve vissza kell adni.
22. Ha a munkavállalót tárgyév közben áthelyezik, az egyes munkáltatóknál cafetéria-juttatásra időarányosan jogosult. Ha a munkavállaló a korábbi munkáltatónál az időarányos részt meghaladó értékű cafetéria-juttatást vett igénybe, visszafizetési kötelezettség nem terheli, azonban az időarányos részt meghaladó mértékkel az új munkáltatónál igénybe vehető cafetéria-juttatás értékét – legfeljebb az új munkáltatónál igénybe vehető juttatás mértékéig – csökkenteni kell.
VI. Fogyasztásra, készétel vásárlására jogosító juttatás
 23. Erzsébet utalvány, maximális összege havonta 8000.-Ft.
24. Az Erzsébet utalvány minden negyedév utolsó hónapjában kerül kiosztásra, ezen cafetéria-juttatást választó dolgozó részére.
 
VII. Széchenyi Pihenő Kártya juttatás
 25. A munkáltató névre szóló, bankkártya elven működő, elektronikus utalványkártya formájában K & H Szép kártyát biztosít dolgozói részére. Az e juttatást választó három különböző alszámla között oszthatja meg az erre szánt összeget:
a)  Szálláshely
b)  Vendéglátás
c)  Szabadidő
26. A Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái minden év április 30. napjáig feltöltésre kerülnek.
27.Az új dolgozónak nyilatkoznia kell, más munkáltatótól részesül-e ilyen jellegű ellátásban, a kapott juttatásokat össze kell számolni, kedvezményes adózás csak a törvényben meghatározott mértékig lehetséges.
VIII. Iskolakezdési támogatás juttatás
  28. Az iskolakezdési támogatás utalvány formájában igényelhető a közoktatásban részt vevő gyermek (tanuló) számára, a szülő, vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján legfeljebb gyermekenként (tanulónként) az adóév első napján érvényes minimálbér egyhavi összegének 30%-ának megfelelő értékig.
29. Az iskolakezdési támogatási utalvány kizárólag a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül vehető igénybe.
30.  Az iskolakezdési támogatási utalvány kizárólag tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosít.
31.  Az iskolakezdési támogatási utalvány augusztus hónapban kerül kiosztásra.
32. Az önkormányzat az iskolakezdési támogatások összegéről nyilvántartást vezet. A nyilvántartás vezetése érdekében a dolgozó köteles nyilatkozni az iskolakezdési támogatásba részesített gyermek (tanuló) adóazonosító jeléről, ennek hiányában személyes adatairól.
IX. Önkéntes nyugdíjpénztári támogatás juttatás
 33. Az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás igénybevételének feltétele, hogy a dolgozó tagsági viszonyt létesítsen a nyugdíjpénztárral. Amennyiben a nyugdíjpénztári tagdíj hozzájárulást igénylő dolgozó a választott pénztárban még nem rendelkezik tagsággal, úgy nyilatkozata egyben nyugdíjpénztári belépési szándéknak tekintendő, amellyel felhatalmazza az Önkormányzatot, hogy kezdeményezze a dolgozó nevében a belépési eljárást.
34. Ezen juttatás választása esetén a dolgozó által választott Önkéntes Nyugdíjpénztárba a nyugdíjpénztári tagdíj hozzájárulás befizetését az Önkormányzat teljesíti.
35. Az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás havi összege legalább a minimum tagdíj összege, a kedvezményes adózás mellett adható összeg legfeljebb az adóév első napján érvényes minimálbér egyhavi összegének 50%-a.
X. Önkéntes egészségpénztári támogatás juttatás
 36. Az önkéntes egészségpénztári támogatás igénybevételének feltétele, hogy a dolgozó tagsági viszonyt létesítsen az egészségpénztárral. Amennyiben az egészségpénztári tagdíj hozzájárulást igénylő dolgozó a választott pénztárban még nem rendelkezik tagsággal, úgy nyilatkozata egyben egészségpénztári belépési szándéknak tekintendő, amellyel felhatalmazza az Önkormányzatot, hogy kezdeményezze a dolgozó nevében a belépési eljárást.
37. Ezen juttatás választása esetén a dolgozó által választott egészségpénztári hozzájárulás befizetését, a dolgozó által választott Önkéntes Egészségpénztárba, az Önkormányzat teljesíti.
38. Az önkéntes egészségpénztári támogatás havi összege legalább a minimum tagdíj összege, a kedvezményes adózás mellett adható összeg legfeljebb az adóév első napján érvényes minimálbér egyhavi összegének 30%-a. 
« Vissza
Vissza a főmenübe