39/2016. (V. 24.) Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottsági határozat
Tárgy: Csárdaszállásért Közalapítvány Alapító Okiraténak módosításai.
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága az alábbi döntési javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek:
 
„Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Csárdaszállásért Közalapítvány alapító okiratának a módosítását az alábbiak szerint fogadja el:
1.Az alapító okirat bevezetésében és 3. pontjában az alapító megnevezése „Csárdaszállás Községi Önkormányzat"-ra módosul, valamint e pont kiegészül a következő rendelkezéssel:
„Az alapító az Alapítványt határozatlan időtartamra létesítette."
2.Az alapító okirat 6. pontjának első mondata kiegészül az alábbi szöveggel:
„…készpénz, értéket megtestesítő dolog, vagyon értékű jog vagy tevékenysége felajánlásával.  "
Kiegészül továbbá a 6. pont az alábbi rendelkezéssel:
„Az alapítványhoz csatlakozó alapítói jogokat nem gyakorol."
3.Az alapító okirat 7. és 9. pontjában a kuratóriumra mint kezelő szervre való utalás „ügyvezető"szervre módosul.
4.Az alapítóokirat 8. pontja az alábbiak szerint módosul:
Az Alapítvány megszűnése esetén az alapítványi vagyon – de legfeljebb az alapító által az alapítványnak juttatott vagyon – az alapítóra (illetve jogutódjára) száll vissza, amelyet az köteles az Alapítvány céljához hasonló célra fordítani és erről a nyilvánosságot tájékoztatni.
5.Az alapító okirat 9. pontja kiegészül az alábbi rendelkezésekkel:
„A kuratórium tagjai a tevékenységüket díjazás nélkül végzik, de a közalapítvány érdekében kifejtett tevékenységük kapcsán felmerült költségeik megtérítésére igényt tarthatnak.
A kuratórium tagja az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenysége ellátásához szükséges körben nem korlátozták.
Ha a kuratórium tagja jogi személy, a jogi személy köteles kijelölni azt a természetes személyt, aki a vezető
 
tisztségviselői feladatokat nevében ellátja. A vezető tisztségviselőkre vonatkozó szabályokat a kijelölt személyre is alkalmazni kell.
A kuratórium tagja ügyvezetési feladatait személyesen köteles ellátni.
Nem lehet a kuratórium tagja az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesült. Nem lehet vezető tisztségviselő az, akit e foglalkozástól jogerősen eltiltottak. Akit valamely foglalkozástól jogerős bírói ítélettel eltiltottak, az eltiltás hatálya alatt az ítéletben megjelölt tevékenységet folytató jogi személy vezető tisztségviselője nem lehet.
Az eltiltást kimondó határozatban megszabott időtartamig nem lehet vezető tisztségviselő az, akit eltiltottak a vezető tisztségviselői tevékenységtől.
A kuratórium tagja az ügyvezetési tevékenysége során a közalapítványnak okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel a közalapítvánnyal szemben. Ha a kuratórium tagja e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a kuratórium tagja a közalapítvánnyal egyetemlegesen felel.
A kuratóriumi tagság megszűnhet:
a)visszahívással;
b)    lemondással;
c) a kuratóriumi tag halálával;
d) a kuratóriumi tag cselekvőképességének a tevékenysége ellátásához szükséges körben történő korlátozásával;
e) a kuratóriumi taggal szembeni kizáró vagy összeférhetetlenségi ok bekövetkeztével.
A kuratórium tagjait az alapítványi cél megvalósításának közvetlen veszélyeztetése esetén az alapító hívhatja vissza.
A kuratóriumi tag tisztségéről bármikor, indokolás nélkül, írásban lemondhat. Az írásbeli lemondást az alapítóknak kell benyújtani, illetve megküldeni."
6.Az alapító okirat 10. pontja kiegészül az alábbi rendelkezésekkel:
„A felügyelőbizottság tagja az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenysége ellátásához szükséges körben nem korlátozták. Nem lehet a felügyelőbizottság tagja, akivel szemben a kuratóriumi tagokra vonatkozó kizáró ok áll fenn, továbbá aki vagy akinek a hozzátartozója a kuratórium tagja.
A felügyelőbizottság tagjai a felügyelőbizottság munkájában személyesen kötelesek részt venni. A felügyelőbizottság tagjai a jogi személy ügyvezetésétől függetlenek, tevékenységük során nem utasíthatóak. A felügyelőbizottsági tagság megszűnésére a kuratóriumi tagság megszűnésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy a felügyelőbizottsági tag lemondó nyilatkozatát a kuratórium elnökéhez intézi."
7.Az alapító okirat 11. pontja kiegészül az alábbi rendelkezésekkel:
„…, ideértve az alapítvány munkavállalóival szemben a munkáltatói jogok gyakorlását. A képviseleti jogot a kuratórium elnöke (akadályoztatása esetén az alelnöke) önállóan, általános terjedelemben gyakorolja."
8.Az alapító okirat 12. pontja törlésre kerül.
9.Az alapító okirat 13. pontjából törlésre kerül a „Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt." szövegrész, valamint e pont kiegészül az alábbi rendelkezésekkel:
A határozathozatalban nem vehet részt az a személy, aki, vagy akinek közeli hozzátartozója (Ptk. 8:1. § 1. pontjában felsoroltak) a határozat alapján kötelezettség, vagy felelősség alól mentesül, vagy bármilyen előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként érdekelt.
A határozat meghozatalakor nem szavazhat az,
a)    akit a határozat kötelezettség vagy felelősség alól mentesít vagy a jogi személy terhére másfajta előnyben részesít;
b)   akivel a határozat szerint szerződést kell kötni;
c)    aki ellen a határozat alapján pert kell indítani;
d)   akinek olyan hozzátartozója érdekelt a döntésben, aki a jogi személynek nem tagja vagy alapítója;
e)    aki a döntésben érdekelt más szervezettel többségi befolyáson alapuló kapcsolatban áll; vagy
f)    aki egyébként személyesen érdekelt a döntésben.
Nem minősül előnynek a közalapítvány cél szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás.
10. Az alapító okirat 14. pontjából törlésre kerül a „Szavazategyenlőség esetén a Felügyelő Bizottság elnöke dönt." szövegrész.
11.Az alapító okirat 16. pontjának utolsó szava az „összehívni"szóra módosul.
12.Az alapító okirat 19. pontja kiegészül az alábbi szövegrésszel:
„…, mely azonban nem veszélyeztetheti az Alapítvány célját".
13.Az alapító okirat 20. pontjának első mondata az alábbiak szerint egészül ki:
Az Alapítványi célokat az Alapítvány közvetlenül vagy más, pályázat útján kiválasztott személyek bevonásával valósítja meg.
14.Az alapító okirat 25. pontja törlésre kerül.
15. Az alapító okirat 26. pontjából törlésre kerül a „személy jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásról szóló 1996. évi CXXXVI. törvény 4. § (2) bekezdés g.) pontja alapján" szövegrész.
Az alapító okirat módosítás az alapító 2016. május 24. napján kelt határozata alapján készült, az alapító okirat jelen módosítással nem érintett részei változatlanul hatályban maradnak. 
« Vissza
Vissza a főmenübe