40/2016. (V. 24.) Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottsági határozat
Tárgy: Alapító Okirat egységes szerkezetben
 CSÁRDASZÁLLÁS Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága az alábbi döntési javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek:
„Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Csárdaszállásért Közalapítvány egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratát az alábbiak szerint fogadja el:
Csárdaszállásért  Közalapítvány Alapító Okirata
(egységes szerkezetben)
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat  a Köz java érdekében szabad elhatározásból az alábbi alapítványt teszi:
I: Alapvető rendelkezések
1.) Az Alapítvány neve: CSÁRDASZÁLLÁSÉRT KÖZALAPÍTVÁNY
(Továbbiakban a rövidített neve: Alapítvány)
2.) Az Alapítvány székhelye: Csárdaszállás Petőfi utca 17.
3.) Az Alapítványt tevő (alapító): Csárdaszállás Községi Önkormányzat Az alapító az Alapítványt határozatlan időtartamra létesítette.
4.)Az Alapítvány céljára rendelt vagyon 50.000,- Ft azaz Ötvenezer forint, melyet az Alapító bocsájt rendelkezésre. A vagyon felhasználásának módjáról az alapító okirat III. fejezete rendelkezik.
5.) Az Alapítvány célja:
hogy Csárdaszállás Község lakosainak érdekében elősegítse és szolgálja az egészségügyi, szociális, kulturális, oktatási, a sport, vallási, és hitéleti az öregekkel, hátrányos helyzetűekkel, a kisebbségekkel kapcsolatos valamint tudományos, kutatási, környezet és természetvédelmi, műemlékvédelmi, gyermek és ifjúságvédelmi, közrend és közbiztonság védelmi feladatok ellátását és az ellátások színvonalának emelését.
6.) A Közalapítvány nyitott, ahhoz bárki szabadon csatlakozhat készpénz, értéket megtestesítő dolog, vagyon értékű jog vagy tevékenysége felajánlásával.
A kuratórium visszautasítja a csatlakozást, ha a támogató feltételhez köti.
Vissza kell utasítani a csatlakozást, ha az Alapítvány céljával ellentétes az Alapítványnak rossz hírét keltheti, vagy egyébként az Alapítványra nézve hátrányos.
Az alapítványhoz csatlakozó alapítói jogokat nem gyakorol.
7.) Az Alapítvány ügyvezető szerve a kuratórium, ellenőrző szerve a Felügyelő Bizottság.
8.) Az Alapítvány megszűnése esetén az alapítványi vagyon – de legfeljebb az alapító által az alapítványnak juttatott vagyon – az alapítóra (illetve jogutódjára) száll vissza, amelyet az köteles az Alapítvány céljához hasonló célra fordítani és erről a nyilvánosságot tájékoztatni.
 
II.
Az Alapítvány szervezete (szervei)
9.) Az Alapítvány ügyvezető szerve az öt tagú Kuratórium, amely az alábbi személyekből áll:
 
név:
Makai Zsigmond
Csárdaszállás, Mártírok útja 5.
elnök
 
dr, Farkas János
Békéscsaba,    Móricz Zsigmond 17.
         alelnök  alelnök
 
Makai Gyuláné
Csárdaszállás, Mártírok útja 2/4.
tag
 
Ladó Balázs
Mezőberény,   Petőfi utca 17/1.
tag
 
Geszti Sándorné
Csárdaszállás,   Mártírok útja 40.
         tag
A kuratórium tagjai a tevékenységüket díjazás nélkül végzik, de a közalapítvány érdekében kifejtett tevékenységük kapcsán felmerült költségeik megtérítésére igényt tarthatnak.
A kuratórium tagja  az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenysége ellátásához szükséges körben nem korlátozták.
Ha a kuratórium tagja jogi személy, a jogi személy köteles kijelölni azt a természetes személyt, aki a vezető tisztségviselői feladatokat nevében ellátja. A vezető tisztségviselőkre vonatkozó szabályokat a kijelölt személyre is alkalmazni kell.
A kuratórium tagja  ügyvezetési feladatait személyesen köteles ellátni.
Nem lehet a kuratórium tagja  az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesült. Nem lehet vezető tisztségviselő az, akit e foglalkozástól jogerősen eltiltottak. Akit valamely foglalkozástól
 
jogerős bírói ítélettel eltiltottak, az eltiltás hatálya alatt az ítéletben megjelölt tevékenységet folytató jogi személy vezető tisztségviselője nem lehet.
Az eltiltást kimondó határozatban megszabott időtartamig nem lehet vezető tisztségviselő az, akit eltiltottak a vezető tisztségviselői tevékenységtől.
A kuratórium tagja az ügyvezetési tevékenysége során a közalapítványnak okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel a közalapítvánnyal szemben. Ha a kuratórium tagja e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a kuratórium tagja a közalapítvánnyal egyetemlegesen felel.
A kuratóriumi tagság megszűnhet:
a)visszahívással;
b)    lemondással;
c) a kuratóriumi tag halálával;
d) a kuratóriumi tag cselekvőképességének a tevékenysége ellátásához szükséges körben történő korlátozásával;
e) a kuratóriumi taggal szembeni kizáró vagy összeférhetetlenségi ok bekövetkeztével.
A kuratórium tagjait az alapítványi cél megvalósításának közvetlen veszélyeztetése esetén az alapító hívhatja vissza.
A kuratóriumi tag tisztségéről bármikor, indokolás nélkül, írásban lemondhat. Az írásbeli lemondást az alapítóknak kell benyújtani, illetve megküldeni.
10.) Az Alapítvány ellenőrző szerve a három fős Felügyelő Bizottság melynek tagjai a következők:
 
név:
id. Békési Endre
Csárdaszállás, Dózsa György 15/2.
   elnök
 
Kovács Antalné
Csárdaszállás, Kossuth utca 19.
alelnök
 
Petneházi Bálintné
Csárdaszállás, Kossuth utca 34.
tag
 
 
 
 
 

A felügyelőbizottság tagja az a nagykorú személy lehet, akinek cselekvőképességét a tevékenysége ellátásához szükséges körben nem korlátozták. Nem lehet a felügyelőbizottság tagja, akivel szemben a kuratóriumi tagokra vonatkozó kizáró ok áll fenn, továbbá aki vagy akinek a hozzátartozója a kuratórium tagja.
A felügyelőbizottság tagjai a felügyelőbizottság munkájában személyesen kötelesek részt venni. A felügyelőbizottság tagjai a jogi személy ügyvezetésétől függetlenek, tevékenységük során nem utasíthatóak.
 
A felügyelőbizottsági tagság megszűnésére a kuratóriumi tagság megszűnésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy a felügyelőbizottsági tag lemondó nyilatkozatát a kuratórium elnökéhez intézi.
 
11.) Az Alapítványt a kuratórium elnöke (az elnök akadályoztatása esetén alelnöke) képviseli, ideértve az alapítvány munkavállalóival szemben a munkáltatói jogok gyakorlását. A képviseleti jogot a kuratórium elnöke (akadályoztatása esetén az alelnöke) önállóan, általános terjedelemben gyakorolja.
12.) [1]
III.
Az Alapítvány működése
13.) Az Alapítványi vagyont a Kuratórium kezeli.
A Kuratórium határozatképes, ha tagjainak több mint a fele az ülésen megjelent, döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza. [2] A Kuratóriumot a Kuratórium elnöke hívja össze és vezeti annak ülését.
A határozathozatalban nem vehet részt az a személy, aki, vagy akinek közeli hozzátartozója (Ptk. 8:1. § 1. pontjában felsoroltak) a határozat alapján kötelezettség, vagy felelősség alól mentesül, vagy bármilyen előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként érdekelt.
A határozat meghozatalakor nem szavazhat az,
a)    akit a határozat kötelezettség vagy felelősség alól mentesít vagy a jogi személy terhére másfajta előnyben részesít;
b)   akivel a határozat szerint szerződést kell kötni;
c)    aki ellen a határozat alapján pert kell indítani;
d)   akinek olyan hozzátartozója érdekelt a döntésben, aki a jogi személynek nem tagja vagy alapítója;
e)    aki a döntésben érdekelt más szervezettel többségi befolyáson alapuló kapcsolatban áll; vagy
f)    aki egyébként személyesen érdekelt a döntésben.
Nem minősül előnynek a közalapítvány cél szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás.
14.) Az Alapítványi vagyon kezelésének jogszerűségét és célszerű felhasználást a Felügyelő Bizottság ellenőrzi. A Felügyelő Bizottság határozatképes, ha a tagjainak több mint a fele az ülésen megjelent, döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza. [3]A Felügyelő Bizottságot a Felügyelő Bizottság elnöke hívja össze és vezeti annak ülését. 15.) A Kuratóriumot illetve a Felügyelő Bizottságot össze kell hívni, ha azt legalább 2 tagja írásban érdemben kéri. Az összehívás az elnök akadályoztatása esetén az alelnök, amennyiben az alelnök is akadályoztatott – az összehívást írásban kérő – két tag feladata. A Kuratóriumot össze kell hívni a Felügyelő Bizottság, a Felügyelő
Bizottságot a Kuratórium javaslatára.
16.) Az ülést (rendkívüli sürgősség kivételével) az azt megelőző 10. napon kiküldött írott meghívóval kell összehívni. 17.) A Kuratórium (illetve a felügyelő Bizottság) évente legalább kétszer ülésezik, egyszer az előző évi tevékenységről szóló éves beszámoló és a tárgy évi pályázati kiírás valamint további legalább egy alkalommal a pályázat(ok) elbírálása céljából. Ezen kívül más lényeges okból a Kuratórium (illetve a Felügyelő Bizottság) szükség szerint ülésezik.
18.) A Kuratórium elé csak a Felügyelő Bizottság véleményével ellátott anyag kerülhet. Az anyagok előkészítése a Kuratórium elnökének a feladata.
19) A Kuratórium az alapítvány céljának megvalósítása érdekében az alapítvány teljes vagyonát felhasználhatja. Törekedni kell azonban arra, hogy az Alapító Okiratban letett vagyon lehetőség szerint gyarapodjon. Ennek érdekében az Alapítvány vállalkozási tevékenységet is folytat, mely azonban nem veszélyeztetheti az Alapítvány célját.
20.) Az Alapítványi célokat az Alapítvány közvetlenül vagy más, pályázat útján kiválasztott személyek bevonásával valósítja meg. Azonos célú pályázatok során elsősorban azt kell támogatni, aki a kívánt célt összességében a leghatékonyabban tudja elérni.
21.) Az Alapítvány által meghirdetett pályázatokat a Csárdaszállás Község Önkormányzata hivatalos hirdető táblájára a kiíráskor legalább 10 napon keresztül ki kell függeszteni. Hasonlóképpen kell eljárni az elbírált pályázatok
– legalább a pályázó megnevezését, a pályázat célját és a támogatás összegét tartalmazó – eredményhirdetésével, valamint az alapítvány éves beszámolójával is.
22.) Az átadott alapítványi pénzeszközök célnak megfelelő felhasználásáról az Alapítvány a támogatott beszámoltatásával vagy más egyéb módon győződhet meg. E vizsgálat kötelező, ha az átadott összeg (vagyoni érték) a 15 e Ft-ot meghaladja. A pénzeszközök (egyéb vagyon) átadása a felhasználási kötöttséget is tartalmazó megállapodásban történhet.
23.) Az Alapítvány pénzeszközei (bankszámlája) felett két kuratóriumi tag együttesen, a kuratórium döntésének megfelelően jogosult rendelkezni. A két tag egyikének a Kuratórium elnökének – akadályoztatása esetén – alelnökének kell lennie. Mindkettőjük akadályoztatása esetén a Kuratórium elnöke jelöli ki az egyik aláírót.
24.) A kuratórium és a Felügyelő Bizottság végzett munkájáról Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő- testületének évente beszámol.
25.) [4]
26.) A [5]„Csárdaszállásért" Közalapítvány pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.
 Csárdaszállás, 2016. május 24.
 
Csárdaszállás Községi
Önkormányzat alapító
képviseli: Petneházi Bálintné polgármester
 
Alulírott jogi képviselő igazolom, hogy a létesítő okirat egységes szerkezetbe foglalt szövege megfelel a létesítőokirat - módosítások alapján hatályos tartalmának. Jelen egységes szerkezetű okiratban a módosításnak megfelelő változtatásokat félkövér dőlt betű jelzi.
Ellenjegyzem:
Dr. varga Imre ügyvéd
                                                   5600 Békéscsaba Kinizsi u.13.
 
1]  Rendelkezések törölve
[2]  Rendelkezések törölve
[3]  Rendelkezések törölve
[4]  Rendelkezések törölve
[5]  Rendelkezések törölve
« Vissza
Vissza a főmenübe