1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. január 24-i ülésére

Tárgy:   Az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló önkormányzati rendelet megalkotása – 2. forduló
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület 2016. novemberi ülésén tárgyalta és elfogadta az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló rendelet-tervezetet. A képviselő-testületi ülést követően a hivatal írásban kezdeményezte véleményezési eljárást a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetnél. A vélemény önkormányzathoz történő megérkezését követően van lehetőség a rendelettervezet megtárgyalására és a rendelet megalkotására. A NEFI véleménye 2017. január 18. napján megérkezett, melyben a NEFI kinyilvánította, hogy a rendelet-tervezetben szereplő adatok és a körzetek szerinti felosztások megfelelőek.
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló önkormányzati rendelet megalkotni szíveskedjenek.
 
Hatásvizsgálat:

1. A rendelet alkotásának társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: Csárdaszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a rendelet megalkotásával biztosítja az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5-6. §-ában meghatározott alapellátási kötelezettség megvalósítását.
2. A rendelet alkotásának környezeti és egészségügyi következményei: A rendelet által szabályozott alapellátási körzetek biztosítják, hogy a településen élők közül mindenki hozzájuthasson háziorvosi, védőnői, fogorvosi alapellátáshoz, ügyeleti ellátáshoz. A kisgyermekek, valamint a nevelési és oktatási intézmények gyermekei és tanulói számára biztosított az iskola-egészségügyi ellátás. Az alapellátás célja az orvosi feladatok ellátásának biztosítása, egészségügyi preventív tevékenység ellátása.
3. Az adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet közvetlenül nem generál adminisztratív terheket.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Az egészségügyi alapellátás körzetei meghatározásáról szóló rendelet elfogadását magasabb szintű jogszabály, az egészségügyi alapellátásról szóló törvény teszi kötelezővé. A helyi önkormányzat a rendelet megalkotásával törvényi kötelezettségnek tesz eleget.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet végrehajtásához az önkormányzat megfelelő intézményrendszerrel rendelkezik.
 
Az önkormányzati rendeletekhez indoklási kötelezettség is társul. Az indokolásban a jogszabály előkészítőjének feladata azoknak a társadalmi, gazdasági, szakmai okoknak és céloknak a bemutatása, amelyek a szabályozást szükségesség teszik. Az indokolásban ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatását is.
Csárdaszállás Község Képviselő-testületének
  /2017. (….) önkormányzati rendelete
az egészségügyi alapellátási körzetekről

Általános indokolása

A helyi rendelet megalkotásának célja, hogy a településen élők közül mindenki hozzájuthasson háziorvosi, védőnői, fogorvosi alapellátáshoz, ügyeleti ellátáshoz. A kisgyermekek, valamint a nevelési és oktatási intézmények gyermekei és tanulói számára biztosított az iskola-egészségügyi ellátás. Az alapellátás célja az orvosi feladatok ellátásának biztosítása, egészségügyi preventív tevékenység ellátása.
 
Részletes indokolás
 
1. § Az önkormányzat az egészségügyi alapellátást, mint kötelező feladat-ellátást a településen kialakított alapellátási körzetekben biztosítja.
2. § Az önkormányzat a jelenlegi alapellátási körzeteket tartja fenn a rendeletében, az alapellátási körzetek Mezőberény Város egy-egy körzetével alkotnak egy-egy ellátási körzetet.
3. § Az önkormányzat meghatározza az ügyeleti ellátás szolgáltatási területét.
4. § A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
   

1. döntési javaslat

"Az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló önkormányzati rendelet megalkotása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügy
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

/2017. (  .  ) önkormányzati rendelet
az egészségügyi alapellátási körzetekről
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 4. pontjában és az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró alapellátásért felelős országos módszertani intézet véleményének kikérésével a következőket rendeli el:
 
1. § Csárdaszállás Községi Önkormányzat közigazgatási területén az egészségügyi alapellátási feladatait e rendelet szerint kialakított házi gyermekorvosi, felnőtt háziorvosi, fogorvosi, területi védőnői körzetekben biztosítja.
 
2. § (1) Csárdaszállás Község közigazgatási területe
a) Mezőberény Város 5. felnőtt háziorvosi körzetével közösen egy felnőtt háziorvosi körzetet alkot. A körzet székhelye: 5650 Mezőberény, Luther u. 1.
b) Mezőberény Város 1. házi gyermekorvosi körzetével közösen egy házi gyermekorvosi körzetet alkot. A körzet székhelye: 5650 Mezőberény, Luther u. 1.
c) Mezőberény Város 1. fogorvosi körzetével közösen egy fogorvosi körzetet alkot. A körzet székhelye: 5650 Mezőberény, Petőfi u. 5.
d) Mezőberény Város 5. területi védőnői körzetével közösen egy védőnői körzetet alkot. A körzet székhelye: 5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
 
(2) Az iskola- és ifjúságegészségügyi szolgálat védőnői, fogászati és háziorvosi körzetek tekintetében egy körzetet alkot. A körzet székhelye: 5650 Mezőberény, Széchenyi u. 1.
 
3. § Az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás szolgáltatási területe a település teljes közigazgatási területére terjed ki.
 
4. § Ez a rendelet 2017. február 1. napján lép hatályba.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"törvényességi felhívás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügy
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete egyetért a Békés Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásával, az abban foglaltaknak megfelelően a mulasztásos törvénysértést az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló rendelet megalkotásával – a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet véleményének megérkezését követően - 2017. január 31. napjáig megszünteti.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe