6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. január 24-i ülésére

Tárgy:   Cafetéria szabályzat felülvizsgálata
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat főállású polgármestere és közalkalmazottai részére béren kívüli juttatás keretében Cafetéria-juttatást szeretne továbbra is biztosítani.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban Kttv.) 151. § -a szabályozza a cafeteria juttatásokra vonatkozó általános szabályokat. Ennek értelmében a köztisztviselők – választásuk szerint – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban Szja.) 71. § (1) bekezdésében felsorolt juttatásokra, legfeljebb az ott meghatározott mértékig és feltételekkel a Kormány által meghatározott rendben jogosultak.
2017. január 1-jén léptek hatályba az Szja. törvény béren kívüli juttatásokra vonatkozó új szabályai. Az Szja. törvény 71. § (1) bekezdése értelmében:
„71. § (1) Béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállalónak az adóévben
a) juttatott pénzösszegnek az éves keretösszeget meg nem haladó része;
b) a Széchenyi Pihenő Kártya
ba) szálláshely alszámlájára utalt, kormányrendeletben meghatározott szálláshely-szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 225 ezer forint támogatás;
bb) vendéglátás alszámlájára utalt, melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 150 ezer forint támogatás;
bc) szabadidő alszámlájára utalt, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 75 ezer forint támogatás."

Éves keretösszeg: évi 100 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll.
 
A köztisztviselőket megillető cafetéria juttatás  éves mértéke: bruttó 200.000 Ft.

 
Magyarország 2016. évi központi  költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény 59. § (4) bekezdése alapján a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves Cafetéria-juttatásának kerete a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterheket is magába foglaló együttes összege a 2017. évben nem haladja meg a bruttó 200.000 forintot.
A cafetéria juttatás éves összegét az Önkormányzat Képviselő-testülete az évenként elfogadásra kerülő költségvetési rendeletében határozza meg.
A cafetéria juttatáskeret kifizetését 34,22 % közteher fizetési kötelezettsége terheli.

 
A polgármester esetében a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó szabályozás az irányadó és célszerű a szabályozást kiterjeszteni az önkormányzatnál a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján foglalkoztatott 2 fő közalkalmazottra is az egységes szabályozás érdekében, mivel a Kjt. törvény külön korlátozást nem tartalmaz.

 
A Cafetéria juttatás igénylésének és kifizetésének szabályait szabályzatban szükséges  rögzíteni.  A jelenleg hatályos szabályzat tartalmazta a munkavállalóknak biztosítható egyéb béren kívüli juttatásokat is ( Erzsébet utalvány, iskolakezdési támogatás, önkéntes nyugdíjpénztári támogatás, önkéntes egészségpénztári támogatás) azonban ezen juttatások biztosítására az egységes szabályozás érdekében 2017. január 1-jétől a korábbi gyakorlathoz hasonlóan nincs szükség.
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 31/2016.(IV.21.)KT határozatával fogadta el a jelenleg hatályos cafetéria szabályzatát. A törvényi változások miatt szükségessé vált a cafetéria szabályzat módosítása, mely a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

 
A Cafetéria szabályzat szövegét a döntési javaslat tartalmazza.
Kérem a tisztelt képviselő-testületet a cafetéria-juttatás szabályzatát tárgyalja meg és döntsön annak elfogadásáról. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Cafetéria szabályzat felülvizsgálata"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat cafetéria-juttatás szabályzatát az alábbi tartalommal fogadja el: 
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Cafetéria-juttatás szabályzata
I. Általános rendelkezések

1. Csárdaszállás Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a cafetéria-juttatások rendszerén keresztül biztosítja az Önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalók és főállású polgármester részére az egységes elvek alapján szabályozott, de az egyéni igényekhez igazodó természetbeni juttatásokat.
2. A juttatás a 2011. évi CXCIX törvény 151.§-a alapján, valamint a jelen szabályzatban meghatározott cafetéria-juttatások közül választható.
 
II. Cafetéria-juttatásra való jogosultság
 
3.Cafetéria-juttatás igénybevételére jogosult az Önkormányzattal
a) munkaviszonyban álló főállású polgármester,
b) az önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló alkalmazottak.
4.A dolgozó nem jogosult cafetéria-juttatás igénybevételére:
a) a szülési szabadság, terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási-díj, a gyermekgondozási-segély folyósításának időtartamára,
b) 30 napot meghaladó távollét esetében a távollét első napjától kezdve.
5. A munkaviszonyt létesítő dolgozó a cafetéria-juttatást a jogviszony létesítés napjától veheti igénybe.
6. A cafetéria-juttatás igénybe vételére való jogosultság a jogviszony megszűnésének napján szűnik meg.
 
III. Cafetéria-juttatás igénylése
 
7. Az Önkormányzat minden év február 15. napjáig tájékoztatja a dolgozókat az igénybe vehető cafetéria-juttatásokról.
8. A dolgozók március 1. napjáig nyilatkoznak a cafetéria-juttatás éves összegének felhasználásáról, a választott cafetéria-juttatásról és annak mértékéről.
9. A dolgozó a nyilatkozattétellel hozzájárul ahhoz, hogy a cafetéria-juttatás igényléséhez szükséges adatait az ahhoz szükséges mértékben a cafetéria-juttatás nyilvántartást vezető kezelje.
10. Az, aki az Önkormányzattal év közben létesít munkaviszonyt, illetve jogosultsága év közben keletkezik, a  nyilatkozatot az első munkában töltött napot követő 15 napon belül, de legkésőbb a cafetéria-juttatás igénybevételének  első napjáig teszi meg.
11. A dolgozó nyilatkozata a tárgyév január 1. napjától, - cafetéria-juttatás igénybe vételére való jogosultságtól – december 31-ig – vagy munkaviszony megszűnéséig terjedő időszakra vonatkozik. A  nyilatkozat év közben nem módosítható.
12. A nyilatkozatot egy példányban, aláírással ellátva az önkormányzati hivatal pénzügyi feladatokat ellátó ügyintézőjének kell leadni.
 
IV. Cafetéria-juttatás összege
 
13. A cafetéria juttatás éves összegét az Önkormányzat Képviselő-testülete az évenként elfogadott költségvetési rendeletében határozza meg.
14. A cafetéria-juttatás összege biztosít fedezetet, az egyes juttatást terhelő közterhekre.
15. A cafetéria-juttatás összege arányosan kerül megállapításra
a)  azon munkatársak esetében, akik munkaviszonya év közben keletkezik, vagy szűnik meg,
b) a 4. pontban meghatározott esetekben.
16. A tárgyévben igénybe nem vett cafetéria-juttatás összege a következő évre nem vihető át.
 
V. Cafetéria-juttatásra vonatkozó elszámolási szabályok
 
17. A cafetéria-juttatás elszámolása bruttó módon történik, tartalmazza a közterhek költségeit.
18.  Ha a dolgozó jogviszonya év közben szűnik meg, köteles a részére nyújtott cafetéria összeggel az utolsó munkában töltött napon elszámolni.
19. Amennyiben a dolgozó a tárgy évben a cafetéria-juttatás időarányosan felhasználható mértékénél többet vett igénybe, úgy a különbözet – előzetes hozzájárulásával – illetményéből levonásra kerül, illetve választása szerint, ha a juttatás természete ezt lehetővé teszi, vissza kell adni.
20.Nem kell visszafizetni a cafetéria-juttatás értékét, ha a jogviszony a dolgozó halálával szűnik meg.
21. A 4. pontban meghatározott esetekben  az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett cafetéria-juttatás értékét, a távollét utáni első munkanapon vissza kell fizetni, illetve vissza kell adni.
22. Ha a munkavállalót tárgyév közben áthelyezik, az egyes munkáltatóknál cafetéria-juttatásra időarányosan jogosult. Ha a munkavállaló a korábbi munkáltatónál az időarányos részt meghaladó értékű cafetéria-juttatást vett igénybe, visszafizetési kötelezettség nem terheli, azonban az időarányos részt meghaladó mértékkel az új munkáltatónál igénybe vehető cafetéria-juttatás értékét – legfeljebb az új munkáltatónál igénybe vehető juttatás mértékéig – csökkenteni kell.
     
VI. Készpénz kifizetés cafetériában
 
23. Készpénz kifizetés éves keretösszege a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71.§ (6) bekezdés e)pontjában meghatározott összeg.
24. A készpénz kifizetés évente két részletben, minden év április 30. és augusztus 31. napjáig kerül utalásra, az ezen cafetéria-juttatást választó dolgozó részére.
 
VII. Széchenyi Pihenő Kártya juttatás
 
25. A munkáltató névre szóló, bankkártya elven működő, elektronikus utalványkártya formájában K & H Szép kártyát biztosít dolgozói részére. Az e juttatást választó három különböző alszámla között oszthatja meg az erre szánt összeget:
a)  Szálláshely: A cafetéria összeg keretéig, maximum Bruttó 200.000 Ft
b)  Vendéglátás: 150.000 Ft
c)  Szabadidő: 75.000 Ft
26. A Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái minden év április 30. napjáig feltöltésre kerülnek.
27.Az új dolgozónak nyilatkoznia kell, más munkáltatótól részesül-e ilyen jellegű ellátásban, a kapott juttatásokat össze kell számolni, kedvezményes adózás csak a törvényben meghatározott mértékig lehetséges.
 
VIII. Egyéb rendelkezés

 28. Jelen szabályzat 2017 január 25-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg az önkormányzat  31/2016.(IV.21.)KT határozattal elfogadott cafetéria szabályzata hatályát veszti.​
  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe