10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. január 24-i ülésére

Tárgy:   2017. évi Közfoglalkoztatási programok
Készítette:   Harmatiné Beinschródt Mária
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester

Tisztelt Képviselő-testület !

 

Csárdaszállás Község Önkormányzata elkészítette a Start közmunka mintaprogramok 2017 -2018. évi tervezetét, melyet a Közfoglalkoztatási Támogatások Keretrendszer elektronikus rendszerébe feltöltött. A Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya a feltöltött tervezetet elllenőrzi majd, jóváhagyja. A Kistérségi Start Munkaprogramok 2017 -2018. évben 3 minta programból fognak állni:

- Mezőgazdaság

- Közút

- Belvíz

A tényleges foglalkoztatási keretet a területileg illetékes  Közfoglalkoztatási Osztály által megítélt támogatások, illetve hatósági szerződések fogják véglegesen rögzíteni.

 

1.       Mezőgazdaság:

 

A program célja az elmúlt évekhez hasonlóan a program segítségével a tartósan munkanélküli lakosság egy részét visszavezessük a munkavilágába, munkájuk révén egy jól működő, értéket teremtő programot valósítsunk meg. Ebben az évben 18 fő foglalkoztatását tervezzük a program keretében.

A magas munkanélküliek száma lehetőséget ad a kézi munkaerővel történő munkák elvégzésére. Önkormányzatunk 2012 – 2016. években a Mezőgazdaság startmunka mintaprogramban részt vett, melyet 2017-ben is folytatni szeretne. A közfoglalkoztatás keretén belül két munkaprogramot ütemezünk be az egyik a  növénytermesztés, ezen belül napraforgó, burgonya,  cirok, sárgarépa, petrezselyem, cékla, vöröshagyma, fokhagyma, főzőtök termesztése, a másik program az energiafűz betakarítása.

A növénytermesztés 2017 – 2018-as mintaprogramban 15,4293 ha termő földet kívánunk bevonni. Számításunk szerint  a felsorolt földterületeken az alábbi növényi kultúrákat kívánjuk termeszteni részben kézi- és gépi megmunkálással:

0,3 ha sárgarépa, 0,3 ha petrezselyem,  0,3 ha főzőtök, 2 ha burgonya, 0,3 ha fokhagyma, 0,5 ha vöröshagyma magról vetve, 0,3 ha cékla, 1 ha cirok, 4,5 ha energiafűz,  5,9  ha napraforgó.

 

2.       Belvíz:

 A program keretében az önkormányzat tulajdonában lévő kül- és belterületi belvíz elvezető csatornák karbantartása, cserjézése, átereszek kitakarítása az elsődleges feladat. 2017. március-tól induló programba 6 fő foglalkoztatását tervezzük.

A település belvízelvezető csatornái 100 %-ban lefedik a település belterületét. Önkormányzatunk a közmunka program keretén belül elsősorban a csatornák tisztítását, karbantartását kívánja elvégezni. Az előző évhez hasonlóan a kritikus szakaszokon a teljes lefedettséget megvalósítjuk a csatornák alján és oldalán, melyhez betonelemeket gyártunk.  Egyéb esetekben az átereszek jobb és bal oldalán a tisztítás megkönnyítése érdekében egy folyóméter szakaszon szintén teljes lefedettséget valósítunk meg az átereszek könnyebb tisztítása érdekében.

 

3.       Közút:

A mintaprogram 2016-ban is sikeresen működött, így folytatása mindenképpen indokolt. A közmunka programban 10 főt kívánunk bevonni, a program célja tovább bővíteni a belterületi járdaszakaszok karbantartását és felújítását, tekintettel arra, hogy felújítás az utóbbi években nem történt. Ehhez szükséges a nagyobb mennyiségű sóder, cement megvásárlása.  A megépült kerékpárúttal megnövekedett a karbantartási munka, ezért a program sikeres megvalósításához elengedhetetlen a motoros fűkasza és a motoros fűrész beszerzése. A hatékony kihasználás érdekében a beszerezni kívánt eszközök belvíz elvezetési program keretében csatornák karbantartásánál, javításánál is használatba kerül. Bel- és külterületi útjaink a nagy igénybe vétel miatt folyamatos karbantartásra szorulnak, ami a program tervezetének része.


Döntési javaslat

"2017. évi Közfoglalkoztatási programok"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Csárdaszállás Község Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja a Start közmunka mintaprogramok 2017-2018. évi tervezetét


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe