3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. március 28-i ülésére

Tárgy:   A Békési Kistérségi Társulás vagyonkezelési szabályzatának az elfogadása
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Békés Kistérségi Társulás vezetői megbeszélésén döntés született arról, hogy a Társulási Tanács 2017. 02.07-i ülésén, az 5/2017. (II.7.) sz.  határozattal jóváhagyott „Vagyonkezelési szabályzat”-ot minden tagönkormányzat képviselő-testületével el kell fogadtatni. Erre azért van szükség, hogy az informatikai hálózat értékesítésére kiírandó versenyfelhívás elfogadására (várhatóan március 21-én tartandó soron kívüli társulási ülésen) már egy, minden képviselő-testület által elfogadott szabályzat alapján kerüljön sor.
 
A Békési Kistérségi Társulás kéri, hogy rendes vagy rendkívüli testületi ülés keretében szíveskedjenek elfogadtatni a mellékelt „Vagyonkezelési szabályzat”-ot március 14-ig és az erről szóló határozatot küldjék meg a Társulás számára!
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Vagyonkezelési szabályzat elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint tagönkormányzat a Békési Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 5/2017. (II. 7.) sz. határozatával jóváhagyott társulási „Vagyonkezelési Szabályzat”-át elfogadja.
 
VAGYONKEZELÉSI SZABÁLYZAT
 
 
A Békési Kistérségi Társulás (továbbiakban: Társulás) és fenntartásában lévő intézmény (Békési Kistérségi Iroda, továbbiakban: Iroda) tulajdonában lévő vagyontárgyak kezelésével, hasznosításával összefüggő feladatellátás során a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI törvény (Nvtv.) rendelkezéseit is figyelembe véve, a következő szabályokat kell alkalmazni:
 
1.
 
(1) A Társulás vagyona a tulajdonában lévő ingatlanokból, közművekből, ingóságokból, valamint pénzvagyonból, egyéb vagyoni értékű jogokból áll.
(2) A Társulás vagyona a társulási megállapodásban meghatározott feladatainak ellátására szolgáló forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyonból, valamint az egyéb forgalomképes (üzleti) vagyonból, vagyontárgyakból áll.
(3) A forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyonba tartozó vagyontárgyak, valamint a forgalomképes üzleti vagyontárgyak körét törvények, valamint a Társulási Tanács állapítja meg.
(4) A Társulás által szerzett vagyontárgyak minősítése a törvények, valamint e szabályzat 2. pontjában foglaltaknak megfelelően történik.
 
2.
 
(1) Forgalomképtelen vagyontárgyak:
-         más szervektől (tagönkormányzatoktól) átvett vagyontárgyak
-         pályázati forrásból beszerzett vagyontárgyak a fenntartási kötelezettség végéig
(2) Korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak:
-         a feladatellátáshoz szükséges ingó- és ingatlan vagyontárgyak
-         mindazon vagyon, melyet törvény vagy a Társulási Tanács annak nyilvánít
(3) Forgalomképes (üzleti) vagyontárgyak:
-         a feladatellátáshoz feleslegessé vált, leselejtezett ingóságok
-         mindazon vagyon, melyet törvény vagy a Társulási Tanács annak nyilvánít
 
3.
 
(1) Az ingatlanvagyont a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően a Társulás munkaszervezeti, gazdálkodási feladatait ellátó Békési Polgármesteri Hivatal tartja nyilván.
(2) A Társulás és az Iroda ingó vagyonának számviteli nyilvántartását a Békési Polgármesteri Hivatal vezeti. A beszerzéseket a Társulási leltárba fel kell vezetni.
(3) Ingatlan tulajdonszerzés esetén az adás-vételi szerződés megkötését (építés esetén az aktiválást) követően az ingatlant haladéktalanul állományba kell venni a mindenkori hatályos számviteli szabályok szerint.
(4) A költségvetési évet követően, a vagyonállapotot az éves zárszámadáshoz csatolt összevont vagyonnyilvántartás tartalmazza. A vagyonnyilvántartást a mindenkori érvényes jogszabályok szerint kell elkészíteni.

4.
 
(1) A forgalomképtelen vagyontárgyat elidegeníteni nem lehet, az erre kötött szerződés érvénytelen. Erre bárki határidő nélkül hivatkozhat, külön eljárás nélkül is (Ptk. 6:88.§) a dolog visszakerül a Társuláshoz.
(2) A forgalomképtelen vagyontárgy nem terhelhető meg, nem köthető le, nem lehet követelés biztosítéka, tartozás fedezete és végrehajtás sem vezethető rá.
(3) A korlátozottan forgalomképes vagyon tulajdonjogát átruházni, azt hasznosítani, vagyonkezelésbe adni, megterhelni, gazdasági társaságba apportálni kizárólag a Társulási Tanács döntésével, az általa meghatározott feltételek mellett lehet.
(4) Az üzleti vagyon forgalomképes, elidegeníthető, hasznosítható, gazdasági társaságba apportként bevihető, megterhelhető, biztosítékul adható.
 
5.
 
(1) A Társulási Tanács az ingatlanvagyon elidegenítéséről, cseréjéről és ennek módjáról esetenként határoz.
(2) Tízmillió forint értékhatár feletti ingatlanvagyont értékesíteni nyilvános (indokolt esetben zártkörű) versenytárgyalás útján, a legjobb ajánlatot adó részére lehet.
(3) A Társulási Tanács a vagyonát érintően meghozott tulajdonosi döntései alapján a társulási elnök jogosult a szerződések megkötésére, valamint ennek során a szerződések részletes tartalmának a Társulás részéről történő elfogadására.
(4) A Társulási Tanács az egyéb, ingó vagyon körébe tartozó vagyontárgyak hasznosítása tekintetében a döntést a társulási elnökre ruházza át.
 
6.
 
(1)A társulási vagyon értékesítése jelen szabályzatban foglaltak szerint történhet versenyeztetési eljárással, zártkörű versenyeztetési eljárással, valamint versenyeztetési eljárás lefolytatása nélkül.
(2) Versenyeztetési eljárás útján kell értékesíteni a vagyont, amennyiben a vagyontárgy:
a) ingatlan esetén a független ingatlanforgalmi értékbecslő által meghatározott forgalmi értéke a bruttó 10 millió forintot,
b) ingóság esetén forgalmi értéke a bruttó 3 millió forintot meghaladja.
Az értékesítésre kijelölt ingatlan forgalmi értékének meghatározására független ingatlanforgalmi értékbecslő által készített szakvéleményt kell figyelembe venni.
(3) A versenyeztetési eljárás elsősorban nyilvános pályázat útján történik. Amennyiben a teljesítésre csak meghatározott ajánlattevők alkalmasak, vagy a nyilvános pályáztatás közérdeket, valakinek jogszabályban védett vagy méltányolható jogos magánérdekét sértené, meghívásos zártkörű pályázati eljárást lehet lefolytatni.
(4)Versenyeztetési eljárás esetén az értékesítendő vagyont pályázati hirdetményként közzé kell tenni, kivéve a zártkörű versenyeztetést, mely esetben a pályázati kiírást a pályázatra meghívottakkal kell közölni. Zártkörű pályázati eljárás esetén legalább három ajánlattevőt kell meghívni.
       A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:
       a) a pályázatot kiíró szerv megnevezését, székhelyét;
       b) az értékesítendő vagyon megnevezését, lényeges adatait;
       c) a további információk beszerezhetőségének helyét;
       d) a pályázatok benyújtásának határidejét
(5) Abban az esetben, amennyiben határidőn belül nem érkezik érvényes pályázat, meg kell ismételni a hirdetést az (3)-(4) bekezdés szerint.
(6) Az első hirdetés sikertelensége esetén sorra kerülő második hirdetés alkalmával a (2) bekezdésben meghatározott hirdetményi árnál alacsonyabb összegű új ár is meghatározható.
(7) Amennyiben a második hirdetés is eredménytelen, vagy a második hirdetésre csak egy pályázat került benyújtásra, amelynek összege nem éri el a hirdetményi árat, abban az esetben versenyeztetési eljárás lefolytatása nélkül a Társulási tanács dönt az értékesítésről.
(8) Érvényes pályázatnak az minősül, ami határidőben benyújtásra került és maradéktalanul megfelel a hirdetményben előírt formai és tartalmi követelményeknek.
 
7.
 
(1) A Társulási Tanácsnak a pályázat útján történő vagyonhasznosításáról szóló döntésein alapuló ajánlati kiírások, pályázati dokumentációk tartalmát titkosan kell kezelni, ilyen iratokba a pályázati hirdetmény megjelenéséig betekintést nem lehet engedélyezni, a hirdetmény megjelenését követően dokumentációt csak a hirdetményben közölt feltételekkel lehet más személynek átadni.
(2) A pályázat útján történő vagyonhasznosításoknál a pályázat elbírálásának szempontjai nem hozhatók kívülállók tudomására, a pályázati hirdetmény közzétételéig.
(3) A Társulási Tanács a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor a Mötv. 46.§ (2) bekezdés c) pontja alapján zárt ülést rendelhet el.
 
8.
 
(1) A vagyonnal kapcsolatos, Társulási Tanács elé kerülő előterjesztéseket a Pénzügyi Bizottság véleményezi. A társulási elnök a hatáskörébe átruházott vagyoni ügyekben kérheti a Pénzügyi Bizottság állásfoglalását.
(2) Jelen szabályzatban nem érintett kérdésekben a mindenkori hatályos jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.
(2) Jelen szabályzat a Társulási Tanács jóváhagyó határozatának időpontjában lép hatályba, rendelkezései azonban nem érintik a hatálybalépése előtt megkötött jogügyletek, szerződések érvényességét.
 
 
Záradék:
 
A Társulási Tanács a Békési Kistérségi Társulás „Vagyonkezelési szabályzat”-át a 5/2017.(II. 7.) sz. határozatával jóváhagyta.
 
 
Békés, 2017. február 7.
 
 
                                                                                                       Izsó Gábor sk.
                                                                                                       társulási elnök 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe