4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. április 25-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a belső ellenőrzési jelentésről
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Dr. Uhrin Anna
Véleményező bizottság:  

Tisztelt képviselő-testület!
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat  Képviselő-testülete 99/2015. (XI. 26.) Csárdaszállás Kt határozatával rendelte el az önkormányzat vagyongazdálkodási feladatok ellenőrzése, összefüggések ellenőrzése a mérleggel, valamint a mérleget alátámasztó analitika vizsgálata tárgyú belső ellenőrzést. Az ellenőrzés alá vont időszak 2015.12.31. állapotnak megfelelő időpontban, valamint a vagyon mozgások tekintetében a 2015-ös év.
 
Az ellenőrzés célja: annak megállapítása, hogy az önkormányzat vagyonának nyilvántartását a jogszabályi előírások és a szabályzatban foglaltaknak megfelelően vezetik-e, valamint a 2015. évi beszámoló adatait alátámasztó nyilvántartás hiteles és megbízható-e.
 
A belső ellenőrök által elkészített belső ellenőrzési jelentés az előterjesztés mellékletét képezi.
 
Az ellenőrzés véleménye összességében a vizsgált területről, illetve folyamatokról:
 
A mérlegadatok analitikus és főkönyvi nyilvántartása egyezett az ellenőrzött területen a vizsgált időszakban, a számviteli szabályoknak megfelelő képet mutatva a vagyoni helyzetről.
 
Az ellenőrzés a vagyon kezelését és annak nyilvántartását is vizsgálta, megállapítva, hogy a község gyarapította a vagyonát, annak hasznosítása óvatos, következetes elveket követ.
 
A vagyongazdálkodást a település Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelete, valamint az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2004. (IX. 17.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: vagyonrendelet) szabályozza.
 
 Az ellenőrzés megállapította, hogy a jogszabályi környezet többször változott, a község módosította a vagyon rendeletét, de szerkezetében és tartalmában már nehezen áttekinthető, így nem szolgálja az átláthatóságot, nehezíti a gazdálkodást. A vagyonrendelet szabályozását aktualizálni szükséges. A rendelet szerkezete feleljen meg a hatályos jogszabályoknak. Így a vagyonelemeket el kell különíteni törzsvagyonra és egyéb vagyonra úgy, hogy annak definíciója a rendelet szöveges részében szerepeljen, jelenleg csak a mellékletben van cím szerint elkülönítve. Ez a csoportosítás további részletezést igényel a törzsvagyon, mely forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes és egyéb vagyonra sorolható. A bevezetőben hivatkozott keretjogszabály már hatályát vesztette, ezért át kell dolgozni a Magyarország helyi önkormányzatáról szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 109. §  (4) bekezdésben, valamint a 143. §  (4) bekezdés i) pontjában foglaltaknak megfelelően.
 
Kérem a Képviselő-testületet, hogy a belső ellenőrzési jelentést tárgyalja meg. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a belső ellenőrzési jelentésről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat vagyongazdálkodási feladatok ellenőrzése, összefüggések ellenőrzése a mérleggel, valamint a mérleget alátámasztó analitika vizsgálata tárgyú belső  ellenőrzési jelentés megállapításait elfogadja, az abban foglaltakkal egyetért.
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalt, hogy az önkormányzat vagyonrendeletének felülvizsgálatát készítse elő. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 12. 31.
Felelős: Petneházi Bálintné
Hivatali felelős: Dr. Uhrin Anna

« Vissza
Vissza a főmenübe