3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   Adórendelet módosítás – 1. forduló
Készítette:   Enyedi László
Előterjesztő:   Dr. Uhrin Anna jegyző

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 2018. január 1. napjával hatályba lépő módosítása adókötelessé teszi az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozót.
 
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény a reklámhordozó fogalmát a következők szerint határozza meg: a funkcióját vagy létesítésének célját tekintve túlnyomórészt az e törvény szerinti reklám közzétételét, illetve elhelyezését biztosító, elősegítő vagy támogató eszköz, berendezés, létesítmény.
Reklám: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 3. § d) pontja szerinti gazdasági reklám, ide nem értve:
a) a cégtáblát, üzletfeliratot, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb feliratot és más grafikai megjelenítést,
b) az üzlethelyiség portáljában (kirakatában) elhelyezett gazdasági reklámot,
c) a járművön elhelyezett gazdasági reklámot, továbbá
d) a tulajdonos által az ingatlanán elhelyezett, annak elidegenítésére vonatkozó ajánlati felhívást (hirdetést), valamint a helyi önkormányzat által lakossági apróhirdetések közzétételének megkönnyítése céljából biztosított táblán vagy egyéb felületen elhelyezett, kisméretű hirdetéseket.
Gazdasági reklám: olyan közlés, tájékoztatás, illetve megjelenítési mód, amely valamely birtokba vehető forgalomképes ingó dolog - ideértve a pénzt, az értékpapírt és a pénzügyi eszközt, valamint a dolog módjára hasznosítható természeti erőket - szolgáltatás, ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítésének vagy más módon történő igénybevételének előmozdítására, vagy e céllal összefüggésben a vállalkozás neve, megjelölése, tevékenysége népszerűsítésére vagy áru, árujelző ismertségének növelésére irányul.
 
Fentiek szerint az adókötelezettség elsősorban az óriásplakát-tartók, hirdetőoszlopok tulajdonosait érinti. A kivethető adónem építményadó, az adó alanya az, aki az év első napján a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa. Az adó alapja a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben – két tizedesjegy pontossággal – számított felülete. Az adó mértékének felső határa 12.000 Ft/m2.
 
Az adó kivetésének joga az önkormányzaté, és ha kiszab ilyen adót, akkor a mértékéről is a település dönt, az adó mértéke törvény által előírt felső határának figyelembe vételével. A reklámhordozókra kivetett, abból befolyt építményadó az önkormányzatot illeti meg.
 
Csárdaszállás község illetékességi területén, felmérés szerint, nincs a fentiek szerinti adóköteles reklámhordozó, de mivel településünkön az építményadó bevezetésre került, a képviselő-testületnek is rendelkeznie kell a helyi adókról szóló rendeletében ezen adótárgyak adóztatásáról. A képviselő-testület dönthet úgy, hogy nem kívánja adóztatni a reklámhordozókat, ebben az esetben vagy mentességet ad az adótárgyakra, vagy az adó kivetése mellett 0 Ft/m2-ben határozza meg annak mértékét. A két eljárás közötti különbség az, hogy még az első esetben nem kell bevallást benyújtania a kötelezettnek, addig a második esetben ezt meg kell tennie. A képviselő-testület dönthet úgy is, hogy a reklámhordozók utáni építményadót kiveti, és meghatározza annak mértékét, a törvényben meghatározott legfelső adómértékre figyelemmel.
 
Kérem a T. Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és döntésének meghozatalára.

1. döntési javaslat

"Adórendelet módosítás – 1. forduló"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: helyi adó
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete nem kívánja az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozókat adóztatni, azokra helyi adórendeletében mentességet biztosít.
Felkéri a jegyzőt, hogy a rendeletmódosítás normaszövegét a képviselő-testület 2017. októberi ülésére terjessze elő.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 10. 24.
Felelős: dr Uhrin Anna
Hivatali felelős: Enyedi László

2. döntési javaslat

"Adórendelet módosítás – 1. forduló"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: helyi adó
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozókra az építményadót kiveti, melynek évi mértékét …... Ft/m2-ben határozza meg.
Felkéri a jegyzőt, hogy a rendeletmódosítás normaszövegét a képviselő-testület 2017. októberi ülésére terjessze elő. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 10. 24.
Felelős: dr Uhrin Anna
Hivatali felelős: Enyedi László

« Vissza
Vissza a főmenübe