7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   Csárdaszállás, Falutelep 3. szám alatti ingatlan értékesítése nyílt eljárásban
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzata a Csárdaszállás, Falutelep 3. szám alatt lévő 231 hrsz.-ú ingatlan nyílt árverésen történő értékesítéséről döntött az augusztusi ülésén. Az árverési kiírás közzé lett téve az önkormányzat honlapján és a hivatal hirdetőtábláján.
Az árverési kiírás fontosabb szempontjai az alábbiak voltak.
 
1. Kikiáltási ár, induló licit: bruttó 1.000.000,- Ft. Licitlépcső: 50.000,-Ft.
2. Az árverés helye: Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Csárdaszállási Kirendeltsége (5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17.)
3. Az árverés Ideje: 2017. szeptember 22. 1000 óra.
4.  A meghirdetett ingatlanra az induló ár 10 %-át kitevő 100.000,- Ft árverési biztosíték utalását – legkésőbb 2017. szeptember 22.-én 9 óráig - el kell indítani az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 53200053-11048699 számlára, és annak bizonylat másolatát az ajánlatához kell csatolni.
5. Az árverés nyertese az értesítést követően 15 napon belül szerződést köt. 
6. Vételár megfizetése: Vevőnek a vételárat legkésőbb a szerződéskötéssel egyidejűleg kell megfizetnie.
 
Az ingatlanra egy licitáló fizette meg határidőre az árverést biztosító előleget. Az árverésen a licitáló nem tett ajánlatot, így az árverés eredménytelenül zárult. Más érdeklődő nem volt az ingatlan megvásárlására. Az ingatlan sikeres értékesítése érdekében van lehetőség a kikiáltási csökkentésére. Az ingatlan piaci forgalmi értékére új értékbecslés készült, amely az előterjesztés mellékletét képezi. Az értékbecslés bruttó 800.000,- Ft összegben határozta meg a becsült piaci forgalmi értéket.
 
A Csárdaszállás, Falutelep u. 3. szám alatt lévő 231 hrsz.-ú ingatlan értékesítését javaslom nyílt pályázati eljárásban újból meghirdetni bruttó 800.000,-Ft a kikiáltási ár mellett.
 
A sikertelen árverést követően a Képviselő-testület dönthet a kikiáltási ár csökkentéséről.
 
 
Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását.  
Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Pályázati kiírás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: vagyoni ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat tulajdonát képező, Csárdaszállás, Falutelep u. 3. szám alatt lévő 231 helyrajzi számú kivett, lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű ingatlan értékesítésére egyfordulós, nyílt árverést hirdet az alábbi felhívás szerint.
  
Csárdaszállás Községi Önkormányzata
 
a Csárdaszállás, Falutelep u. 3. szám alatt lévő 231 helyrajzi számú kivett, lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű ingatlan értékesítésre nyílt érverést hirdet
 
ÁRVERÉSI KIÍRÁS
 
Az árverést kiíró megnevezése és székhelye: 
Csárdaszállás Községi Önkormányzata 
Cím: 5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17. 
Telefon: +36-66/426-066 
Képviseli:  Petneházi Bálintné polgármester 
e-mail: csarda@csardaszallas.hu
 
Az árverés célja: Csárdaszállás Községi Önkormányzata Képviselő–testülete egyfordulós nyilvános árverést hirdetett a tulajdonában lévő Csárdaszállás, Falutelep u. 3. szám alatt lévő 231 helyrajzi számú kivett, lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű ingatlan értékesítésére. 
 
Az árverést vezeti: Csényi István a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazottja.
 
Az árverés kiírása, meghirdetése
 
A megkötendő szerződés típusa: Adásvételi szerződés
 
Az árverésen részt vehet:
 
1. Természetes személy,
2. Azon, a cégnyilvántartásba bejegyzett jogi személy, amely a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) pontjában meghatározott átlátható szervezet, 
3. Több társaság vagy természetes személy együttesen, amely a hatályos magyar jogszabályok értelmében az ingatlan tulajdonjogát megszerezheti. 
Magánszemélyek a személyi okmányaikkal igazolhatják magukat.
Cégek esetében az aláírásra jogosult, vagy érvényes meghatalmazással rendelkező vehet részt a versenytárgyaláson. Az aláírási címpéldány eredeti példányát, a 30 napnál nem régebbi hiteles cégkivonatot, aláírási címpéldányt és a cégszerűen aláírt átláthatósági nyilatkozatot, melyet az eredeti okirat bemutatásával a versenytárgyaláson kell igazolni.
 
Az árverésen kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az előleg letétbe helyezésre került.
 
1. Kikiáltási ár, induló licit: bruttó 800.000,- Ft. Licitlépcső: 50.000,-Ft.
2. Az ingatlan leírása:
 
Helyrajzi szám
Az ingatlan főbb adatai, jellemzői, egyéb megjegyzés
 231 hrsz.
Az ingatlan a belterület kieső részén földút mellett helyezkedik el. A telek területe: 4128 m2. A telken lévő lakóépület leromlott műszaki állapotban van, felújításra vár. A lakóépület alapterülete: 83,05 m2. Helyiségei: 3 szoba, konyha, főzőfülke, közlekedő és kazánház. A közművek közül az áram és a víz van bekötve. Fűtése egyedi.

3. A szabályozási terv előírásai.
A helyi építési szabályozásról szóló 4/2007.(IV.11.) önkormányzati rendelet értelmében az ingatlanra az „Lf1” falusias lakóterület előírásai övezet előírásai vannak érvényben.
 
4. Az árverés
4.1. Helye: Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Csárdaszállási Kirendeltsége (5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17.)
4.3 Ideje: 2017. október 12. 1000 óra.
 
Árverési biztosíték
 
5.  A meghirdetett ingatlanra az induló ár 10 %-át kitevő 80.000,- Ft árverési biztosíték utalását – legkésőbb 2017. október 12.-én 9 óráig - el kell indítani az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 53200053-11048699 számlára, és annak bizonylat másolatát az ajánlatához kell csatolni.
6.  Az árverés során azon licitálók, akik nem nyertek, azoknak a befizetett előleg visszautalásra kerül, az eredmény megállapítását követő 3 napon belül. A nyertes licitáló döntése alapján szintén kérheti az előleg visszautalását, vagy annak beszámítását a vételárba.
 
Szerződéskötés feltételei
 
7. Az árverés nyertese az értesítést követően 15 napon belül szerződést köt. 
8. Vételár megfizetése: Vevőnek a vételárat legkésőbb a szerződéskötéssel egyidejűleg kell megfizetnie.
9. A szerződéskötés egyéb feltételei:
9.1. Ha az árverés nyertesével a szerződés megkötése – a szerződéskötésre nyitva álló határidőben – meghiúsul, vagy a szerződés aláírása után a nyertes a szerződést nem vagy nem szerződésszerűen teljesíti és ezért a kiíró a szerződéstől eláll, vagy felmondja azt, úgy a kiíró jogosult a soron következő licitálóval – azonos feltételek mellett – szerződést kötni, vagy új árverést kiírni.
9.2. A nyertes licitáló helyébe lépő licitálóval csak akkor köthető szerződés, ha
a) az árverési  kiírás erre lehetőséget adott, továbbá
b) az árverés eredményének közlésekor a 2. és 3. helyre rangsorolt licitálót erről külön értesítették, továbbá
c) a szerződésnek a kiíró által történő – a 9.1 pontban foglalt okok miatti – felmondása vagy attól történő elállása esetén a szerződéskötéstől számított 6 hónap még nem telt el.
10. Az árverési kiírás megjelenik: Csárdaszállás Község honlapján (www.csardaszallas.hu) illetve a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Csárdaszállási Kirendeltsége hirdetőtábláján.
11.   Az ingatlannal kapcsolatos felvilágosítást az Önkormányzati Hivatalban lehet kérni munkanapokon 800 és 1400 között. Az ingatlan előre egyeztetett időpontban a helyszínen megtekinthető.
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzata Képviselő – testülete  
Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 09. 26.
Felelős: Petneházi Bálintné
Hivatali felelős: Csényi István

« Vissza
Vissza a főmenübe