5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. október 24-i ülésére

Tárgy:   Közalapítvány megszűnés
Készítette:   Harmatiné Beinschródt Mária
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Csárdaszállásért Közalapítványt Csárdaszállás Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint kizárólagos alapító 1996. február 15-én 50.000 Ft induló vagyonnal hozta létre.
 
A közalapítvány célját a Képviselő-testület az alábbiakban határozta meg: Csárdaszállás Község lakosainak érdekében elősegítse és szolgálja az egészségügyi, kulturális, oktatási, sport, közbiztonság, gyermek és ifjúságvédelmi feladatok ellátását.
Az alapítvány kezelő szervei az öt tagú Kuratórium, az ellenőrző szerve a három fős Felügyelő Bizottság.
 Az alapítvány a rendelkezésére álló források szűkössége miatt a célja szerinti tevékenységet már évek óta nem végez, kuratóriuma sem működik megfelelően, vagyona nincsen.
A kuratórium tájékoztatta az alapítót, hogy az alapítvány nem működik, tevékenységet nem folytat és kérte a jogszabályok alapján, hogy az alapító tegyen intézkedést a kuratórium működésével kapcsolatban.
 
A Ptk. 3:403. § (1) bekezdés c) pontja szerint az alapítvány megszűnik, ha az alapítvány három éven át a célja megvalósítása érdekében nem folytat tevékenységet. Ptk. 3:403. § (3) Ha valamelyik megszűnési ok bekövetkezik, a kuratórium értesíti az alapítói jogokat gyakorló személyt vagy szervet a szükséges intézkedések megtétele érdekében, és a megszűnési ok bekövetkeztét közli a felügyelőbizottsággal és a könyvvizsgálóval is. A Ptk. 3:403. § (4) Ha az alapítói jogokat gyakorló személy vagy szerv a megszűnési ok alapján harminc napon belül érdemi intézkedést nem hoz, a kuratórium ezt követően köteles a nyilvántartó bírósághoz bejelenteni a megszűnési okot. A bejelentési kötelezettség késedelmes voltából vagy elmulasztásából eredő károkért az alapítvánnyal és harmadik személyekkel szemben a kuratórium tagjai egyetemlegesen felelnek.

Az önkormányzat három árajánlatot kért az alapítvány megszüntetésére vonatkozó eljárás lefolytatására és a jogi képviselet ellátására.  A beérkezett ajánlatok közül a legkedvezőbb vállalási ajánlati ár 100.000 Ft + 27.000 Ft (ÁFA) összesen: 127.000 Ft.
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat a Csárdaszállásért Közalapítvány megszüntetésére vonatkozó eljárás lefolytatására és a jogi képviselet ellátására Dr. Varga Imre ügyvéddel kíván szerződést kötni.
 
 Kérem, hogy a Képviselő-testület döntsön a Csárdaszállásért Közalapítvány működésével kapcsolatban és a jogi képviselet ellátására pénzügyi forrásáról kijelölésről rendelkezzen, kerüljön megtervezésre a 2017. évi költségvetésben.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől a következő döntési javaslat elfogadását. 
Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Közalapítvány megszűnés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testület tudomásul veszi a Csárdaszállásért Közalapítvány Kuratóriumának bejelentését az alapítvány megszüntetéséről. Az alapító a közalapítvány működésével kapcsolatban intézkedést nem kíván tenni. Biztosítja az alapítvány megszüntetésére vonatkozó jogi képviselet ellátásának forrását a 2017. évi költségvetésben.

A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a szükséges intézkedéseket tegye meg és a nyilvánosságot tájékoztassa.
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza Petneházi Bálintné polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére és a vonatkozó kérelem benyújtására.
                                                 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe