2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. november 21-i ülésére

Tárgy:   Tulajdonjog rendezése (Csárdaszállás Petőfi utca 17.)
Készítette:   Dr. Uhrin Anna jegyző
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
1979. április 13-án kötött megállapodás alapján a csárdaszállási 70 hrsz.-ú természetben 5621 Csárdaszállás, Petőfi u. 17. szám alatti ingatlanon Csárdaszállás Községi Önkormányzat jogelődje: Mezőberény Nagyközségi Közös Tanács Vb.-je közös beruházásban orvosi rendelőt, postahivatalt és takarékszövetkezeti üzletházat magába foglaló épületet létesített. Az orvosi rendelőt és a postahivatalt magába foglaló ingatlanrész a Magyar Állam tulajdonába és a Mezőberényi Nagyközségi Közös Tanács Vb. kezelésébe, míg a takarékszövetkezeti üzletházrész az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet tulajdonában került. A beruházás befejezése után a tulajdonjog fentiek szerinti földhivatali nyilvántartásban való rendezésére nem került sor.
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Takarékszövetkezet tulajdonosi voltát a takarékszövetkezeti ingatlanrész vonatkozásában elismerte. Az ingatlanrészt a Takarékszövetkezet a létesítéstől fogva folyamatosan tulajdonosként használja.
Az Önkormányzat és a Takarékszövetkezet az ingatlanon 2003-2004-ben közös beruházást valósított meg. Csárdaszállás Községi Önkormányzat 56/2003. (VII. 7.) Kt. sz. határozatával jóváhagyta a közös beruházásról és az ingatlan tulajdonjog rendezéséről szóló megállapodást. A megállapodásban az Önkormányzat elismerte a Takarékszövetkezet ingatlanrészre vonatkozó tulajdonjogát. A Takarékszövetkezet az ingatlanrészt birtokolja, azt funkcionálisan használja, számviteli kimutatásaiban nyilván tartja. A Takarékszövetkezet 1.600.000,- Ft-tal járult hozzá a takarékszövetkezeti üzletház feletti tetőzet készítésének költségeihez, azzal, hogy az ingatlan tulajdoni helyzetét a felek rendezik társasház létrehozásával.
2004-ben a Magyar Állam javára – 2023. december 22. napjáig fennálló - elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre, mely az Önkormányzat által az épületen megvalósított beruházás biztosítékául szolgál. Az elidegenítési és terhelési tilalom az egész ingatlanra bejegyzésre került, azonban az ingatlan megosztására és a tulajdoni viszonyok rendezésére 2004 óta nem került sor. Ehhez szükséges az ingatlan megosztása, társasházzá alakítása.
Külön társasházi albetétet képezne a Takarékszövetkezet ingatlanrésze, az Önkormányzat által pályázat keretében megépített ingatlanrészek (melyre továbbra is fennállna a Magyar Állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom), valamint a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal és a Gyomaendrődi Járási Hivatal kirendeltségeként szolgáló ingatlanrészek.
A megállapodásnak tartalmaznia kell az ingatlan tulajdonjogi helyzetének mindkét fél számára elfogadható módon történő rendezését.
A Képviselő-testület 67/2017. (V. 23.) Kt. határozatával elismerte az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet ingatlanon fennálló 63,36 m2 –t érintő tulajdonjogát. A Képviselő-testület felhatalmazta Petneházi Bálintné polgármestert, hogy az ingatlan tulajdonjogi helyzetének rendezéséhez a szükséges tárgyalásokat folytassa le, azzal, hogy az épület meghatározott önálló egységét alkotó részeire – különösen a Takarékszövetkezet tényleges tulajdonrészére – társasháztulajdont hozzanak létre. 
Az Önkormányzat vállalja, hogy a Takarékszövetkezet által a magas tető beruházáshoz biztosított 1.600.000,- Ft-ot visszafizeti, mivel a Takarékszövetkezet a tetőtérre tulajdoni igénnyel nem kíván élni. A Takarékszövetkezet vállalta, hogy a társasházzá alakítás költségeit és annak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének költségeit teljes egészében viseli.  A Takarékszövetkezet és az Önkormányzat ennek alapján az ingatlan tulajdonjogi helyzetét rendezettnek tekinti, egymással szemben további tulajdoni igénnyel nem kívánnak élni. 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a határozati javaslatok elfogadását.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
1. döntési javaslat

"Tulajdonjog rendezése (Csárdaszállás Petőfi utca 17.)"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete elismeri az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet 5621 Csárdaszállás, Petőfi u. 17. szám alatti ingatlanon fennálló (hrsz: 70) (63,36 m2 –t érintő) tulajdonjogát. Az Önkormányzat hozzájárul a Takarékszövetkezet tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez az illetékes földügyi hatóságnál. Az Önkormányzat kezdeményezi az ingatlan társasházzá alapítását az alábbiak szerint:
 
 
70/A/1  hrsz-ú albetét
63,36 m2
Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet
 
 
70/A/2 hrsz-ú albetét
110,37 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Csárdaszállási Kirendeltség – Használati jog Békés Megyei Kormányhivatal
70/A/3 hrsz-ú albetét
97,45 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
 
Orvosi rendelő
70/A/4 hrsz-ú albetét
64,06 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Posta
70/A/5 hrsz-ú albetét
74,92 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Lakás – Magyar Állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom 2023. december 22-ig
70/A/6 hrsz-ú albetét
41,50 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Lakás – Magyar Állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom 2023. december 22-ig
70/A/7 hrsz-ú albetét
40,41 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Lakás – Magyar Állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom 2023. december 22-ig
70/A/8 hrsz-ú albetét
61,49 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Lakás – Magyar Állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom 2023. december 22-ig
70/A/9 hrsz-ú albetét
64,26 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Padlástér
70/B/1 hrsz-ú albetét
18,00 m2
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Tároló épület
 
A Képviselő-testület felhatalmazza Petneházi Bálintné Polgármestert a Társasházi alapító okirat aláírására és a szükséges jognyilatkozatok megtételére.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 11. 28.
Felelős: Petneházi Bálintné
Hivatali felelős: Dr. Uhrin Anna

2. döntési javaslat

"Tulajdonjog rendezése (Csárdaszállás Petőfi utca 17.)"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete kötelezettséget vállal arra, hogy a Takarékszövetkezet által a Csárdaszállás Petőfi utca 17. szám alatti ingatlan magas tető beruházáshoz 2003-ban nyújtott 1.600.000,-Ft-ot, a Takarékszövetkezet részére 2017. november 28. napjáig történő jóváírással visszafizeti, tekintettel arra, hogy a Takarékszövetkezet a tetőtérre tulajdoni igénnyel nem kíván élni. A Képviselő-testület forrásként az Önkormányzat 2017. évi költségvetésének egyéb felhalmozási célú kiadásait jelöli ki. a Képviselő-testület felhatalmazza Petneházi Bálintné Polgármestert a következő megállapodás megkötésére:
 
„M E G Á L L A P O D Á S
(tervezet)
 
amely létrejött egyrészről CSÁRDASZÁLLÁS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT (képviseli Petneházi Bálintné polgármester) 5621 Csárdaszállás, Petőfi u. 17. (továbbiakban Önkormányzat),
 
másrészről ENDRŐD ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET (képviseli Arnócziné Zsabka Klára Anikó és Kézi Zoltán) 5502 Gyomaendrőd, Hősök tere 10/2. (továbbiakban Takarékszövetkezet) között az alábbi feltételekkel:
 
1./ A szerződő felek rögzítik, hogy az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint jelenleg az Önkormányzat 1/1 arányú tulajdonát képezi a Csárdaszállási 70. hrsz-ú, kivett irodaház és lakóház, megnevezésű, 1832 m2 területű, természetben 5621 Csárdaszállás, Petőfi u. 17. szám alatt található ingatlan.
 
Az ingatlan Csárdaszállás Községi Önkormányzat székhelye az ingatlanban jelenleg a Gyomaendrőd Közös Önkormányzati Hivatal Csárdaszállási Kirendeltsége, a Takarékszövetkezet üzlethelyisége, Posta és Csárdaszállás Községi Önkormányzat tulajdonában álló lakások találhatóak két szinten elosztva.
 
A Takarékszövetkezetnek tulajdoni igénye van az általa jelenleg is használt, földszinti irodahelyiség vonatkozásában. Ezt a tulajdonjogi igényt a szerződő felek már a közöttük Szegeden 1979. április 13. napján kelt „Megállapodás” elnevezésű okiratban, valamint a Csárdaszálláson 2003. július 16. napján „Megállapodás közös beruházásra és tulajdonjog rendezésre” elnevezésű okiratban kölcsönösen elismerték. E korábbi okiratok tartalmával ellentétben a Takarékszövetkezet tulajdoni igénye kizárólag az általa jelenleg is használt földszinti irodahelyiségre (63,36 m2 –re) terjed ki.
 
A 2003. július 16. napján kelt okirat 4./ pontjában a szerződő felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy az ingatlanon magas tető létesítését célzó beruházás megvalósítását követően a Takarékszövetkezet tulajdonjogának rendezésére céljából az ingatlant társasházzá alakítják és a társasházban a Takarékszövetkezet az általa jelenleg is használt földszinti épületrészen 1/1 arányú, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerülő tulajdonjogot szerez.
 
A Képviselő-testület 67/2017. (V. 23.) Kt. határozatával elismerte az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet ingatlanon fennálló 63,36 m2 –t érintő tulajdonjogát, azzal, hogy a Felek az épület meghatározott önálló egységét alkotó részeire – különösen a Takarékszövetkezet tényleges tulajdonrészére – társasháztulajdont hoznak létre.
 
2./ A szerződő felek megállapodnak abban, hogy műszaki dokumentációt és társasház alapító okiratot az 1./ pontban jelzett Takarékszövetkezeti tulajdoni igény szerint elkészíttetik, majd mindketten aláírják és annak ingatlan-nyilvántartási bejegyzését kérik az illetékes földügyi hatóságtól.
 
3./ Tekintettel arra, hogy az ingatlant jelenleg az Önkormányzat által az ingatlan magas tető beruházásához elnyert pályázat miatt elidegenítési – és terhelési tilalom terheli, az Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az elidegenítési jog jogosultjának a társasházzá alakításához és a Takarékszövetkezet tulajdonjogának elismeréséhez, beszerzi.
 
4./Az ingatlant a Békés Megyei Kormányhivatal használati joga terheli. Önkormányzat vállalja, hogy beszerzi a Békés Megyei Kormányhivatal hozzájárulását az ingatlan társasházzá alakításához és a Takarékszövetkezet tulajdonjogának elismeréséhez.
 
5./ Az Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a Takarékszövetkezet által a magas tető beruházáshoz 2003-ban nyújtott 1.600.000,-Ft-ot, azaz Egymillió-hatszázezer forintot a Takarékszövetkezet részére 2017. november 28. napjáig történő jóváírással visszafizeti a 11500119-10000290 pénzforgalmi számlára történő átutalással.
 
6./ A szerződő felek úgy állapodnak meg, hogy a társasházzá alakítás költségét és annak ingatlan-nyilvántartási bejegyzési költségét teljes egészében a Takarékszövetkezet viseli. A Takarékszövetkezet az ingatlannal kapcsolatban további igénnyel nem kíván élni.  
 
A szerződő felek a jelen megállapodást, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, helybenhagyólag aláírták.
 
Mellékletek:
 
  1. Megállapodás közös beruházásra és tulajdonjog rendezésre (2003.)
  2. 56/2003. (VII. 7.) Kt. határozat
 
Csárdaszállás, 2017. november ….
 
 
Petneházi Bálintné
Arnócziné Zsabka Klára Anikó, Kézi Zoltán
Polgármester
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet
 
 
 
Jogi ellenjegyző:
 
Pénzügyi ellenjegyző:
 
 
 
Készítettem és ellenjegyzem Csárdaszálláson 2017. november ….napján:

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 11. 28.
Felelős: Petneházi Bálintné
Hivatali felelős: Dr. Uhrin Anna

« Vissza
Vissza a főmenübe