14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2018. február 13-i ülésére

Tárgy:   Kerékpárút kezelési jogának átadása
Készítette:   Pardi László
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
2017. december 7-én hatályba lépett az országos kerékpárút-törzshálózat egyes elemeinek és a főutakkal párhuzamos kerékpárutak lakott területen kívüli szakaszai kezelőjének kijelöléséről szóló 355/2017. (XI. 29.) Korm. rendelet.
A rendelet értelmében a fő utakkal párhuzamosan futó kerékpárutak külterületi szakaszainak és az országos kerékpárút tőrzshálózat kezelési feladatát a jövőben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (a továbbiakban: Közút) fogja ellátni.

Csárdaszállás esetében a 46-os számú Törökszentmiklós-Mezõberény másodrendű fõút mellett megépült Csárdaszállás-Mezőberény összekötő kerékpárút, 3685 m hosszú Csárdaszállási szakasza kerül át a Közút kezelésébe.
A kerékpárút Európai Uniós finanszírozással a Közlekedés Operatív Programon belül valósult meg, melynek a fenntartási ideje még tart.
A fenti jogszabály alapján a kerékpárút tulajdonjoga nem változik, csupán csak a kezelési, tehát a közlekedés biztonsági és állagmegóvási feladatok kerülnek át a Közút-hoz.

A rendelet alapján a kezelési feladatokat a rendelet 1. számú melléklete szerint előkészített birtokbaadási jegyzőkönyv aláírásától látja el a Közút, mely a tervezet szerint 2018. március 14-én kerül aláírásra.
A Közút előzetes tájékoztatása szerint a feladat ellátásba a jelenlegi üzemeltetőt is be kívánja vonni megfelelő finanszírozás mellet, de természetesen csak abban az esetben, ha azt továbbra is vállalja. Ezzel kapcsolatban a birtokbaadási jegyzőkönyv aláírása előtt még egyeztetések történnek.

Sajnos az előzetes információk alapján a fenti kerékpárút „egyéb kerékpárút” kategória besorolást kapott, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy síkosságmentesítést ezen a szakaszon a Közút nem végez és nem finanszíroz, de mivel az Önkormányzat a továbbiakban is tulajdonos marad, így azt saját hatáskörében továbbra is végezheti.

A feladat ellátás részletei a következő egy hónapban kerülnek kidolgozásra, de az kijelenthető, hogy a kezelő váltással az Önkormányzatot nem éri anyagi hátrány.
Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Kezelési jog átadás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy az országos kerékpárút-törzshálózat egyes elemeinek és a főutakkal párhuzamos kerékpárutak lakott területen kívüli szakaszai kezelőjének kijelöléséről szóló 355/2017. (XI. 29.) Korm. rendelet alapján a 46-os számú Törökszentmiklós-Mezõberény másodrendű fõút 57+542 és a 61+234 km szelvényei között megépült kerékpárút kezelési feladatait átadja a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (1024 Budapest, Fényes Elek u. 7-13.) részére.
A Képviselő-testület hatalmazza fel a polgármestert a kezelési jog átadásával kapcsolatos tárgyalások lefolytatására és a birtokbaadási jegyzőkönyv aláírására.
A kezelési jog átadásával kapcsolatos tárgyalások eredményéről szóló tájékoztató a 2018. márciusi Képviselő-testületi ülésre kerüljön beterjesztésre. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2018. 03. 15.
Felelős: Petneházi Bálintné

« Vissza
Vissza a főmenübe