9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2018. május 29-i ülésére

Tárgy:   Lakásbérleti pályázat elbírálása
Készítette:   Kovácsné Bőtsch Anita
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 

Az önkormányzat tulajdonában lévő Csárdaszállás, Csárda utca 11. szám alatti szociális alapú bérlakásra pályázat került kiírásra, mivel a bérlakás megüresedett.
A pályázat benyújtásának határideje 2018. május 11. napján járt le.
A megadott határnapig összesen 1 db pályázat érkezett.
A meghirdetett bérlakás komfortfokozata komfortos, alapterülete 60 m², lakbére: 6.000,- Ft/hó + biztosítási díj 1.575,- Ft.
 
A meghirdetett bérlakás szociális alapú bérlakás a 7/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendelet 1. melléklete értelmében.
Az önkormányzati rendelet 9. §-a rendelkezik a szociális alapú bérlakások béradásáról:
9. § (1) Szociális helyzet alapján bérbe adandó lakás az 2. mellékletben található szociális bérlakás.
(2) A szociális helyzet alapján bérbe adható önkormányzati lakásra való jogosultságot a pályázó és a vele közös háztartásban együttlakó és költöző személyek jövedelmi és vagyoni viszonyainak, valamint szociális helyzetének vizsgálata alapján a Képviselő-testület állapítja meg.
(3) Jövedelmi viszonyai szerint az a család (személy) tekinthető rászorulónak, akinek családjában - a vele együtt költöző családtagokat számítva - az egy főre jutó nettó átlagjövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedül élő személy esetén két és félszeresét.
(4) A szociális helyzet alapján - az egy főre jutó jövedelemtől függetlenül - nem adható bérlakás annak, aki a vele együtt költöző személyeket is figyelembe véve
a) a pályázat benyújtásakor beköltözhető lakástulajdonnal, üdülővel, egyéb ingatlannal rendelkezik, és annak jelzálog által biztosított terhekkel csökkentett értéke meghaladja, a nyugdíjminimum ötvenszeresét,
b) a szokásos használati és lakásberendezési tárgyakon túl a nyugdíjminimum ötvenszeresét meghaladó forgalomképes vagyontárggyal rendelkezik, kivéve a mozgássérült személy gépkocsi tulajdonát.
(5) A rászoruló személynek bérbe adható lakásnagyság - a vele együtt költözők számától függően, valamint a rendelkezésünkre álló lakásállományokat figyelembe véve - a következő:
a) két személyig: 1-2 lakószoba,
b) három személy esetén: 1,5-2,5 lakószoba,
c) négy személy esetén: 2-3 lakószoba,
d) minden további költöző esetén: + fél szoba.
 
 
Bérlő kérelmében leírta:
„Szeretnék Csárdaszálláson letelepedni. Jelenleg nővéreméknél lakok, de szeretnék külön költözni ”
 
Saját tulajdonú ingatlannal, egyéb nagy értékű vagyontárggyal nem rendelkezik.
 
A 7/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendelet 9. § (3)  bekezdése szerint szociális alapú bérlakásokra  az a Csárdaszállási állandó lakos pályázhat akinek „…az egy főre jutó nettó átlagjövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedül élő személy esetén két és félszeresét.”
 
A kérelmező jövedelme:
 
Munkaviszony kezdete: 2018. április 6.
 Havi nettó átlag:   
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
43.890,- Ft
 
Az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege jelenleg: 28.500,- Ft
 
A kérelmező a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendeletben foglalt feltételeknek megfelel.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, s a bérlő pályázatának elbírálására.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

""Lakásbérleti szerződés elbírálása" "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Dorkó Viktor Menyhért, Csárdaszállás, Arany János utca 6. szám alatti lakos lakásbérleti-pályázatát elfogadja és a Csárdaszállás, Csárda utca 11. szám alatti szociális alapú bérlakásra bérlőként kijelöli ……….-tól ………-ig terjedő ……….. (év vagy hónap) időtartamra.
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza Petneházi Bálintné polgármestert a következő tartalmú okirat aláírására:
 
„Bérleti szerződés
Önkormányzati szociális alapú Bérlakásra
 

amely létrejött egyrészről Csárdaszállás Községi Önkormányzata, (székhely: 5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17., adószám: 15725572-2-04, bankszámlaszám: 53200053-11048699, képviseli Petneházi Bálintné polgármester), mint bérbeadó, (a továbbiakban: Bérbeadó), másrészről
……………………………… (születési helye és ideje: …………..    anyja neve: …………………) és …………………………………………………………………….. anyja neve: ………………….) mint Bérlők (továbbiakban: Bérlők), között alulírott helyen és időben az alábbi feltételek szerint:

I. A bérleti szerződés tárgya és tartalma

1. A Bérbeadó bérbe adja a kizárólagos tulajdonában álló Csárdaszállás község belterület ………... helyrajzi szám alatt nyilvántartott, természetben Csárdaszállás, Csárda utca 11. szám alatt található, 2 szobából, 1 konyhából, 1 fürdőszoba+Wc-ből, , álló komfortos lakást (a továbbiakban: bérlemény) - amelynek az összes hasznos alapterülete 60m2 - a jelenleg ott található, berendezési és felszerelési tárgyakkal együtt havi 6.000 Ft, azaz ötezer forint bérleti díj, plusz 1.575.- Ft azaz egyezerhetvenöt forint biztosítási díj ellenében.

2. A Bérlők kijelentik, hogy az 1. pontban részletezett ingatlant az ott meghatározott bérleti díj ellenében bérbe veszik.

3. A Bérbeadó a szerződés aláírásával egyidejűleg átruházza a bérlemény birtokát a Bérlőre, és a felek ezzel egyidejűleg külön leltárban rögzítik azokat a berendezési és felszerelési tárgyakat, valamint azok állapotát, amelyeket a Bérbeadó a lakással együtt a Bérlő rendelkezésére bocsát. Ugyancsak itt rögzítik a közüzemi fogyasztásmérők állását is.

4.A lakás közüzemi díjait a Bérlő fizeti. A fogyasztó nevének átírását a Bérbeadó kezdeményezi.

5. A tárgyhavi bérleti díjat és a továbbszámlázott biztosítási díjat a Bérlő minden hónap 15. napjáig köteles előre esedékesen, a Bérbeadó házipénztárában, készpénzben megfizetni.

6. Bérlő tudomásul veszi, hogy Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díját a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 7/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendeletének 1. melléklete határozza meg.

7.Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleményt albérletbe nem adhatja, abban csak a bérbeadó előzetes írásbeli engedélyével és saját költségére végezhet beruházásokat, átalakításokat, korszerűsítést.

8. A felek rögzítik, hogy a jelen bérleti szerződés a határozott időtartam elteltével megszűnik. Bérlő a szerződés megszűnésekor cserelakásra vagy más kártalanításra nem tarthat igényt. Felek a bérleti szerződést bármikor írásban felmondhatják. A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat azzal, hogy a felmondási idő nem lehet kevesebb 30 napnál.

9. A Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleményt köteles rendeltetésszerűen használni. Köteles gondoskodni a lakáshoz tartozó melléképületnek és a kerítésnek az állag megóvásáról. Köteles az udvart, az épülethez tartozó közterületet és a járdát rendben tartani.

10.Ha a Bérlő a fizetésre megállapított időpontig a bérleti díjat, illetve az egyéb felmerülő költségeket nem fizeti meg, a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőt - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget, a Bérbeadó további 8 napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet.

11. Bérlő jelen bérleti szerződés megszűnését követő 30 napon belül a bérleményt az átadáskori állapotnak megfelelően és felszereltséggel köteles a Bérbeadó részére visszaadni. Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleti jogviszony megszűnésekor a Bérbeadó nem köteles részére másik bérleményt vagy helyiséget biztosítani.

12. A Bérlő tudomásul veszi, hogy a bérleti szerződés lejártakor és annak meghosszabbítása előtt az Önkormányzat jogosult a lakás állapotát felmérni, amelyről írásos jegyzőkönyv készül. A Bérlőnek kötelessége az Önkormányzat képviselőjének lakásba való bejutását biztosítani.

13. A bérbeadó kapcsolattartója Kovácsné Bőtsch Anita ügyintéző, 5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17., telefon: 06-66/426-066.

14. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint a Ptk. szabályai irányadóak.

15. Jelen szerződés két példányban készült, amelyet a szerződő felek elolvastak, s azt, mint akaratukkal mindenben megegyezőt helybenhagyólag aláírtak.

Csárdaszállás, 2018.
 
 
bérlők
 
 
Petneházi Bálintné
polgármester
bérbeadó
 
 
 
 
 
 
Jogi ellenjegyző:
Pénzügyi ellenjegyző:
 
Csárdaszállás, 2018.
    
Határidők, felelősök:

Határidő: 2018. 05. 31.
Felelős: Petneházi Bálintné
Hivatali felelős: Dr. Uhrin Anna

« Vissza
Vissza a főmenübe