7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2018. június 26-i ülésére

Tárgy:   Ingatlan értékesítése nyílt árverésen
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérelem érkezett a Csárdaszállás Félhalomi-holtághoz közel található nem vízparti 1480 hrsz.-ú 727 m2 területű, kert megnevezésű 2. minőségi osztályú, 2,78 AK értékű ingatlan megvásárlásra.
 
Az ingatlan az önkormányzat üzleti vagyonát képezi, amely forgalomképes.
 
Az ingatlan megfelelő funkció hiányban nincs hasznosítva, nem biztosítja közfeladat ellátását.
 
Az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2004. (IX. 17.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdése alapján nem szükséges a nyílt árverésen való értékesítés, azonban a hétvégi házak illetve a közkedvelt Félhalmi-holtág környezetében való elhelyezkedése miatt a jobb vételár elérése érdekében javaslom a meghirdetését a határozati javaslatban szereplő kiírás feltételei szerint.
 
Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását, és a döntési javaslat elfogadását.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"árverési kiírás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzata Képviselő-testülete a Csárdaszállás, Zártkert 1480 hrsz.-ú 727 m2 területű, kert megnevezésű 2. minőségi osztályú, 2,78 AK értékű ingatlan értékesítésére egyfordulós, nyílt árverést hirdet az alábbi felhívás szerint.
 
ÁRVERÉSI KIÍRÁS
Csárdaszállás Községi Önkormányzata
a Csárdaszállás, zártkert 1480 hrsz.-ú ingatlan értékesítésre nyílt érverést hirdet

Az árverést kiíró megnevezése és székhelye:
Csárdaszállás Községi Önkormányzata
Cím: 5621 Csárdaszállás, Petőfi u. 14.
Telefon: +36-66/426-066
Képviseli: Petneházi Bálintné polgármester
e-mail: polgarmester@csardaszallas.hu
 
Az árverés célja: Csárdaszállás Községi Önkormányzata Képviselő–testülete által a Csárdaszállás, Zártkert 1480 hrsz.-ú ingatlan értékesítése egyfordulós nyilvános árverésen.
Az árverést vezeti: Csényi István a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője.
A megkötendő szerződés típusa: Adásvételi szerződés
 
Az árverésen részt vehet:

A) Az a természetes személy, akit a földhivatal a földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartás részletes szabályairól szóló 38/2014. (II. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Fr.) alapján földművesként nyilvántartásba vett, illetve a pályakezdő gazdálkodó (az a 16. életévét betöltött belföldi természetes személy, illetve tagállami állampolgár, aki a föld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó jognyilatkozat megtételének időpontjában Magyarországon bejelentett lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodik, nem rendelkezik az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső államban fekvő föld tulajdonjogával, és a Földforgalmi törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel rendelkezik).

B) A földművesnek nem minősülő belföldi természetes személy és tagállami állampolgár, ha a birtokában álló föld területnagysága a megszerezni kívánt föld területnagyságával együtt nem haladja meg az 1 hektárt.
 
C) Az a gazdálkodó szervezet, amelyet a földhivatal az Fr. alapján mezőgazdasági termelőszervezetként vagy újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetként nyilvántartásba vett.
 
Nem vehet részt olyan jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, amely nem minősül a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény szerinti átlátható szervezetnek.


A tulajdonszerzési jogosultság feltételei:
 
1 A szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatban vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig – a földforgalmi törvényben meghatározott esetek kivételével – más célra nem hasznosítja.
2. A szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglaltan nyilatkozzon arról, hogy nincs a földhasználatért járó ellenszolgáltatásának teljesítéséből eredő bármilyen korábbi földhasználattal kapcsolatos jogerősen megállapított és fennálló díj-, vagy egyéb tartozása (a továbbiakban együtt: földhasználati díjtartozás).
3. A szerző féllel szemben a szerzést megelőző 5 éven belül nem állapították meg, hogy a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet kötött.
4. A földműves, valamint a földforgalmi törvény 10. § (3) és (3a) bekezdésben meghatározott módon szerző személy a föld tulajdonjogát – a már tulajdonában és a haszonélvezetében lévő föld területnagyságának a beszámításával – 300 hektár mértékig szerezheti meg (földszerzési maximum).
5.A földműves, valamint mezőgazdasági termelőszervezet – a törvényben meghatározott esetek kivételével – a föld birtokát – a már birtokában lévő föld területnagyságának a beszámításával – legfeljebb 1200 hektár mértékig szerezheti meg (birtokmaximum).
6. Az állattartó telep üzemeltetője, a szántóföldi és kertészeti növényfajok vetőmagjának előállítója esetében – a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló törvényben meghatározottak szerint – a birtokmaximum mértéke – a 2.5.pontban meghatározottaktól eltérően – 1800 hektár területnagyság (kedvezményes birtokmaximum).
7. A részarány-tulajdon megszerzése esetében a 2.4. pontban foglalt földszerzési maximumot azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a szerző fél tulajdonában és haszonélvezetében álló földterület hektárban kifejezett térmértéke mennyiségének hússzorosa, valamint a már tulajdonában álló és megszerzésre kerülő részarány-tulajdon összesített aranykorona értéke mennyiségének együttes összege legfeljebb 6000 lehet.
8. Az 4–7. pontokban meghatározott földszerzési és birtokmaximum mértékének megállapításánál a területnagyság mértékébe a földdel azonos helyrajzi számon nyilvántartott művelés alól kivett terület (alrészlet) területnagyságát is be kell számítani.
9. A földművesnek nem minősülő belföldi természetes személy és tagállami állampolgár akkor szerezheti meg a föld tulajdonjogát, ha a birtokában álló föld területnagysága a megszerezni kívánt föld területnagyságával együtt nem haladja meg az 1 hektárt.
 
Igazolások:
3.1. Természetes személyek a személyi okmányaikkal igazolhatják magukat.
3.2. Földművesnek a területileg illetékes Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiadott igazolást kell bemutatnia.
3.3. A földművesnek nem minősülő belföldi természetes személy és tagállami állampolgár nyilatkozata arról, hogy a birtokában álló föld területnagysága a megszerezni kívánt föld területnagyságával együtt nem haladja meg az 1 hektárt.
3.3. Cégek esetében az aláírásra jogosult, vagy érvényes meghatalmazással rendelkező vehet részt az árverésen. Az aláírási címpéldány eredeti példányát, a 30 napnál nem régebbi hiteles cégkivonatot, aláírási címpéldányt és a cégszerűen aláírt a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) pontjában meghatározott átlátható szervezet átláthatósági nyilatkozatot, melyet az eredeti okirat bemutatásával az árverésen kell igazolni.
Az árverésen kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az előleg letétbe helyezésre került.
 
1. Kikiáltási ár, induló licit, licitlépcső, az ingatlan adatai, és egyéb információk:
Az ingatlan helye:
Csárdaszállás, Zártkert
Helyrajzi szám:
1480
Terület nagysága:
727 m2, 2,78 AK
Tulajdoni hányad:
Kizárólagos önkormányzati tulajdon
Művelési ága:
Kert , 2. minőségi osztály
Bejegyzett teher:
Bejegyzést nem tartalmaz
Kikiáltási ár (Ft):
100 000
Licitlépcső (Ft):
1000
 
2. Az árverés
2.1. Helye: Csárdaszállás Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Csárdaszállási Kirendeltsége (Csárdaszállás, Petőfi u. 17.)
2.2 Ideje: 2018. július 13. 1000 óra
 
3. Árverési biztosíték
3.1 A meghirdetett ingatlanra az induló ár 10 %-át kitevő árverési biztosíték utalását – legkésőbb 2018. július 13.-én 9 óráig - el kell indítani az Békés Takarék Szövetkezetnél vezetett 53200053-11048699 számlára, és annak bizonylat másolatát az ajánlatához kell csatolni.
3.2 Az árverés során azon licitálók, akik nem nyertek, azoknak a befizetett előleg visszautalásra kerül, az eredmény megállapítását követő 3 napon belül. A nyertes licitáló döntése alapján szintén kérheti az előleg visszautalását, vagy annak beszámítását a vételárba.
 
4. Szerződéskötés feltételei
4.1 Az árverés nyertese az értesítést követően 15 napon belül szerződést köt.
4.2 Vételár megfizetése: Vevőnek a vételárat legkésőbb a szerződéskötéssel egyidejűleg kell megfizetnie.
4.3. Az adásvételi szerződés elkészítése, az ügyvédi költség, valamint a földhivatali eljárás díjai a vevőt terhelik.
4.4. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 21. § értelmében (továbbiakban: földforgalmi törvény) a föld eladása esetén a földre vonatkozó, a tulajdonos által elfogadott vételi ajánlatot egységes okiratba foglalt szerződésbe (a továbbiakban: adásvételi szerződés) kell foglalni, és azt a tulajdonosnak – a felek aláírásától számított 8 napon belül – közölnie kell e törvényen, valamint más törvényen, illetve a megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival. Az adásvételi szerződést – az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottak szerint – az elővásárlásra jogosultakkal a föld fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője útján hirdetményi úton kell közölni, azzal, hogy a tulajdonosnak az adásvételi szerződést a más törvényen, és a megállapodáson alapuló elővásárlásra jogosultakkal közvetlenül is közölni kell. Az adásvételi szerződésnek a vevő részéről tartalmaznia kell a 13–15. §-ban előírt nyilatkozatokat is, ennek hiányában azokat a 13–15. §-ban előírt alakszerűségi előírásoknak megfelelően az adásvételi szerződéshez csatolni kell.
4.5. A földforgalmi törvény 21. §-ban foglaltak alapján az adás-vételi szerződés hirdetményi úton történő közlése a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Csárdaszállási Kirendeltség hirdetőtáblájára és a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó önkormányzat hirdetőtáblájára való kifüggesztéssel történik azzal, hogy a szerződésben felismerhetetlenné kell tenni az eladó és a vevő nevén, lakcímén vagy értesítési címén, valamint állampolgárságán kívül valamennyi természetes személyazonosító adatot.
A közlés kezdő napja az adásvételi szerződésnek a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztését követő nap. Az elővásárlási jog jogosultja a közlés kezdő napjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül tehet az adásvételi szerződésre elfogadó, vagy az elővásárlási jogáról lemondó jognyilatkozatot. Az elővásárlásra jogosult – ide nem értve a földalapkezelő szervezetet – a jognyilatkozatát a jegyző részére személyesen adja át. A földalapkezelő szervezet a jognyilatkozatát a jegyzőnek megküldi, vagy a földalapkezelő szervezet képviseletében eljáró személy átadja a jegyzőnek. Az elővásárlási jogról való lemondásnak kell tekinteni, ha az elővásárlásra jogosult az e bekezdésben meghatározott határnapig nem nyilatkozik.
4.6 A földforgalmi törvény 36. § (1) b) bekezdése értelmében nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása az állam, illetve az önkormányzat tulajdonában álló föld elidegenítéséhez.
 
5. A szerződéskötés egyéb feltételei 
5.1. Ha az árverés nyertesével a szerződés megkötése – a szerződéskötésre nyitva álló határidőben – meghiúsul, vagy a szerződés aláírása után a nyertes a szerződést nem vagy nem szerződésszerűen teljesíti és ezért a kiíró a szerződéstől eláll, vagy felmondja azt, úgy a kiíró jogosult a soron következő licitálóval – azonos feltételek mellett – szerződést kötni, vagy új árverést kiírni.
5.2. A nyertes licitáló helyébe lépő licitálóval csak akkor köthető szerződés, ha
  1. az árverési kiírás erre lehetőséget adott, továbbá
  2. az árverés eredményének közlésekor a 2. és 3. helyre rangsorolt licitálót erről külön értesítették, továbbá
  3. a szerződésnek a kiíró által történő – a 5.1 pontban foglalt okok miatti – felmondása vagy attól történő elállása esetén a szerződéskötéstől számított 6 hónap még nem telt el.
6. Az árverési kiírás megjelenik: a Csárdaszállás Község honlapján (www.csardaszallas.hu) illetve a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Csárdaszállási Kirendeltség hirdetőtábláján.

7. Az ingatlannal kapcsolatos felvilágosítást a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Csárdaszállási Kirendeltségén lehet kérni munkanapokon 800és 1400 között. Az ingatlan nem körülzárt, a helyszínen megtekinthető.
 
Csárdaszállás Községi Önkormányzatának Képviselő – testülete 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe