2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2018. november 27-i ülésére

Tárgy:   Mezei őrszolgálat beszámolója
Készítette:   Harmatiné Beinschródt Mária
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testületi munkaterv alapján a mezei őrszolgálat tevékenységéről évente beszámoló készül, mely beszámol a  mezőőr munkájáról és a kivetett mezőőri járulék megfizetésének alakulásáról.
  
Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete döntése alapján 1998 óta az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzésével kapcsolatos feladatok ellátására és a külterületek közbiztonságának javítása érdekében mezei őrszolgálatot működtet, egy működési körzeten, ahol 1 fő mezőőr teljesíti őrzési kötelezettségét.
 
A mezőőr tevékenységi köréből a legjelentősebbek a terménylopások megakadályozása, veszélyes gyomok elleni védekezésre felszólítás, földutak, valamint a csapadékvíz elvezető csatornák karbantartásának ellenőrzése, külterületi kóbor ebek befogása, szemétlerakások megelőzése, megszüntetéséhez szükséges intézkedések megtétele, rendőrség munkájának segítése.

A 2018. évben a település külterületén előforduló jogsértő magatartások és jelentősebb események, melyek intézkedést igényeltek:

- illegális szemét -. és zöld-hulladék lerakás (10  alkalom)
- parlagfű elleni védelem elmulasztása  (5 felszólítás)
- kóbor ebek befogása (2 alkalom) 
 
A fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 22. § (3) bekezdése alapján a mezőőr formaruhával való ellátásáról a fenntartó gondoskodik.
 
A mezőőri őrszolgálat részére 2018. évben 77.936,-Ft értékben munkaruha került beszerzésre.

A mezei őrszolgálat bevételeit és kiadásait az alábbi táblázat tartalmazza:
 
ezer Ft
Megnevezés
2017. tény
2018. előirányzat
2018. I-III. n.év
Bevételi jogcímek
 
 
 
Költségvetési támogatás
1080
1080
540
Bérkompenzáció állami támogatás
51
0
0
Mezőőri járulék, ezer Ft
2021
2200
2115
Bevételek összesen
3152
3280
2655
Kiadási jogcímek
 
 
 
Személyi juttatás
2639
2983
2221
Munkaadót terhelő járulék
560
608
425
Dologi kiadás
136
200
85
Kiadások összesen:
3335
3791
2.731
Bevétel és kiadás egyenlege
-183
-511
-76
 
A kifizetett működési költség alapján negyedévente kerül igénylésre a mezei őrszolgálat működéséhez kapcsolódó állami támogatás, melynek összege 90.000 Ft/hó/fő. További bevétel a 2017. évtől az évi minimálbér és garantált bérminimum emelése, valamint a szociális hozzájárulási adó csökkentése hatásának kompenzálására nyújtott állami támogatás. A mezőőr 2017 évi garantált bérminimumának emeléséhez kapcsolódó költségnövekedés 429 ezer Ft volt, melyhez az állam 51 ezer Ft összegű támogatást biztosított.
 
A fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény szerint az önkormányzati mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a fentiek szerinti központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból, valamint a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból kell fedezni. Önkormányzatunknál a mezőőri járulék mértéke 500 Ft/hektár. A fizetésre kötelezettek minden évben határozattal értesülnek a fizetendő mezőőri járulék összegéről.
 
A mezőőri járulék megfizetésének határideje a tárgyév szeptember 15, de a befizetések még jelenleg is folyamatosan érkeznek.
 
A mezei őrszolgálat működési költsége az 1 fő mezőőr személyi juttatását (közalkalmazotti alapilletmény, cafetéria keret terhére kifizetett költségek, motor használat során elszámolt költségtérítés), a személyi juttatások utáni munkaadót terhelő járulékokat (szociális hozzájárulás, a cafetéria kerete terhére elszámolt egészségügyi hozzájárulás, illetve munkáltatói SZJA), valamint a dologi kiadásokat (munkaruházat költsége, telefonköltség, eljárási díjak) foglalja magába.
 
A táblázatokból látható, hogy a mezei őrszolgálat működtetésének költségeit az állami költségvetési támogatás és a mezőőri járulék fedezi. Az előző években a mezőőri járulék bevétele az őrszolgálat működési költségét mintegy 600-700 ezer forinttal meghaladta, 2017. év végéig várhatóan biztosítja a költségek forrását, az elkövetkezendő években a garantált bérminimum emelésének következtében a felmerült többletköltségek fedezetét az előző években képződött bevételek fogják biztosítani.
 
2017. évben új nyilvántartó program került beszerzésre, mivel a régi nyilvántartás a sok változás, illetve azok bejelentésének elmaradása miatt már nagyon pontatlan volt. Az új program indulásként a pontos, a földhivatali nyilvántartással egyező tulajdonosi adatokkal került feltöltésre, csak a földhasználói adatokat kellett rajta átvezetni. A határozatok kiküldése után még így is sok elmaradt bejelentés került pótlásra.
 
Kérem a tisztelt Képviselő testületet a mezőőri szolgálat működéséről szóló beszámolót tárgyalja meg.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Mezei őrszolgálat beszámolója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja a Mezei őrszolgálat működéséről szóló beszámolót. 
Határidők, felelősök:

Határidő: 2018. 11. 27.
Felelős: Petneházi Bálintné
Hivatali felelős: Harmatiné Beinschródt Mária

« Vissza
Vissza a főmenübe