49/2002. (VI. 17.) Ügyrendi és Jogi Bizottsági határozat
Tárgy: Kommunális beruházási komm. adókedvezmény igénybevét. módjáról szóló tájék.

Ügyrendi és Jogi Bizottság

49/2002. (VI. 17.) ÜB sz. határozata

 

Az Ügyrendi és Jogi Bizottság tudomásul veszi a kommunális beruházás miatti kommunális adókedvezmény igénybevételének módjáról szóló tájékoztatót, és ezzel egyidejűleg javasolja a Képviselő-testületnek a Helyi adókról szóló rendelet módosítását.

A bizottság véleménye szerint nem helyes az a szabályozás, hogy a kommunális beruházás miatt járó kommunális adókedvezmény személyhez kötődik, és a jogosult személy a kedvezményt minden ingatlan után kivetett kommunális adójával szemben érvényesítheti, függetlenül attól, hogy a beruházás hol történt. Eszerint ugyanis a lakosság azonos mértékű hozzájárulás befizetés ellenére, eltérő esetenként kétszeres, háromszoros – mértékű kedvezményt kap. Az is kifogásolható, hogy az ingatlan értékesítése esetén a személy tovább viszi a kedvezményre való jogosultságát a megvásárolandó másik ingatlanára, annak ellenére, hogy a vételárba belekalkulálta a közművesítettséget, ilyformán a vevő megfizette a beruházás árát.

Sokkal életszerűbb helyzetet teremtene, ha:

§ a kedvezmény az ingatlanhoz kötődne,

§ aki az ingatlan tulajdonjogát megszerzi az a kedvezményt is átveszi,

§ és a kedvezményt csak azon ingatlanra kivetett kommunális adóval szemben lehetne érvényesíteni, ahol a beruházás történt.

 

Határidő: 2002. Június 27.

Felelős: Jenei Bálint bizottsági elnök

« Vissza
Vissza a főmenübe