82/2010. (IX. 23.) Helyi Választási Bizottsági határozat
Tárgy: Szécsi Zsolt által benyújtott kifogásról döntés

Gyomaendrőd Helyi Választási Bizottsága
82/2010. (IX.23.) HVB határozat
Gyomaendrőd Város Helyi Választási Bizottsága Szécsi Zsolt Gyomaendrőd Sugár út 111. sz. alatti lakos benyújtott kifogást 8 igen 1 nem szavazattal elutasítja.
A Választási Bizottság határozata ellen annak meghozatalát követő két napon belül a Békés Megyei Választási Bizottsághoz (Békéscsaba, Derkovits sor 2.) címzett, de a Gyomaendrődi Választási Bizottságnál (Gyomaendrőd Szabadság tér 1.) benyújtott illetékmentes fellebbezéssel lehet élni. A fellebbezést úgy kell benyújtani, hogy 2010. szeptember 25-én 16 óráig beérkezzen.
 
INDOKOLÁS
 
Szécsi Zsolt Gyomaendrőd Sugár út 111. sz. alatti lakost kifogást nyújtott be a Választási Bizottsághoz. Kifogásában előadta, hogy a települési kisebbségi önkormányzati választással kapcsolatos „az EU-DROM Egyesület gyomaendrődi képviselő jelöltjei által kiadott szórólap, plakát melyet a városban mindenfelé szétszórtak, és roma családokhoz eljutattak, megsérti az 1997. évi C. tv. 77.§ (1) bekezdése alapján a választásra irányadó jogszabályt. A tisztességes kampányról nem is beszélve. A szórólapon a FIDESZ és KDNP politikai pártok ajánló szervezetként vannak feltüntetve.”
A kifogást Szécsi Zsolt benyújtotta a Területi és az Országos Választási Bizottsághoz, amelyek a beadványt, Gyomaendrődi Választási Bizottsághoz mint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező választási bizottsághoz azt megküldték. A Választási Bizottság megállapította, hogy a beadványok tartalmukat tekintve azonosak.
A Választási Bizottság a benyújtott kifogást megvizsgálta és megállapította, hogy az formailag megfelel az 1997. évi C. tv. 77.§. –ban foglaltaknak.
 
A kisebbségi választásról szóló 2005. évi CXIV tv 26. § (2) bekezdése alapján:
„ jelölő szervezet: az egyesülési jogról szóló törvény szerint bejegyzett olyan társadalmi szervezet (ide nem értve a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint bejegyzett szervezetet), amelynek alapszabályában - a települési kisebbségi önkormányzati választás évét megelőző legalább 3 éve - rögzített célja az adott nemzeti vagy etnikai kisebbség képviselete” A kifogást benyújtó által csatolt bizonyítékok, plakátok a jelen határozat szerves mellékletét képezik.
A szórólapon a FIDESZ és KDNP politikai pártok, mint a jelölteket ajánló szervezetként vannak feltüntetve nem jelölő szervezetként.
A bizottsági ülésen a jelölő szervezet által delegált képviselő nyilatkozatában kiemelte, hogy a szervezet rendelkezik a FIDESZ KDNP politikai párt hozzájárulásával, így logojukat, megnevezésüket jogosultak feltüntetni a plakátokon.
A 1997. évi C. tv. 42 § alapján a plakátot engedély nélkül készíthetnek, a plakátra a sajtóról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.
Egyéb tartalmi előírásokat a jogszabály nem tartalmaz, mindezekre figyelemmel a Választási Bizottság szerint a plakát nem sérti a választásra és az arra irányadó jogszabályokat, nem képezi továbbá hatáskörét az Alkotmányban megfogalmazott jogelvek értelmezése.
 
Kisebbségi vélemény: A plakát alkalmas arra, hogy a kisebbségi választáson résztvevőket megtévessze.
 
A Választási Bizottság hatáskörét a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. 115/I. § (6) bekezdése biztosítja. A jogorvoslatot a bizottság a 1997. évi C tv. 79.§ és 80.§-ban foglaltak alapján biztosította.

« Vissza
Vissza a főmenübe