3/2010. (VIII. 12.) Helyi Választási Bizottsági határozat
Tárgy: Kisebbségi jelöltek nyilvántartásba vétele

 

Gyomaendrőd Helyi Választási Bizottsága
3/2010. (VIII. 12.) HVB határozata
 
A Választási Bizottság az 1997. évi C tv. 115/I. § (6) b.) pontjában biztosított hatáskörében eljárva:
Burai Attila Gyomaendrőd, Kürt u. 18.
Horvát Andor Gyomaendrőd, Halász u. 6.
Szécsi Zsolt Gyomaendrőd, Sugár u. 111.
Vagyon Dezső Gyomaendrőd, Táncsics M. u. 40. szám alatti
lakosokat, a Roma Polgári Tömörülés, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, Cigány Szervezetek Országos Szövetsége megnevezésű kisebbségi jelölő szervezet jelöltjeit, a települési cigány kisebbségi önkormányzati választáson jelöltként nyilvántartásba veszi.
            A határozat ellen a döntéstől számított 2 napon belül Gyomaendrőd Helyi Választási Bizottságánál (Gyomaendrőd Szabadság tér 1. sz.) benyújtott de a Békés Megyei Területi Választási Bizottságnak (Békéscsaba Derkovits sor 2.sz.)címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezést jogszabálysértésre hivatkozással illetve a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata ellen lehet benyújtani.
 
INDOKOLÁS
 
A Roma Polgári tömörülés, Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod Abaúj Zemplén Megyei Szervezete, valamint a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, által állított jelöltek, az EK. jelű nyomtatvány kitöltésével kérték, Gyomaendrőd Helyi Választási Bizottságától, jelöltként nyilvántartásba vételüket, a települési cigány kisebbségi önkormányzati választáson.
A kisebbségi önkormányzati választáson a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2005. évi CXIV 7.§-a szerint jelöltet csak a törvényrendelkezésinek megfelelő szervezet állíthat. A jelölő szervezetek a törvényi követelményeknek megfelelnek így a települési cigány kisebbségi önkormányzati választáson jogosult jelölteket állítani.
A rendelkező részben megnevezett jelöltek, az EK. jelű nyomtatványt kitöltötték a jelölést elfogadták, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. 115/J. § (2) bekezdésében meghatározott nyilatkozatot megtették, az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkeznek, a megbízatással kapcsolatos összeférhetetlenségi nyilatkozatot megtették, az Alkotmány 40/B. § (4) bekezdésében meghatározottak választójogukat nem zárja ki, a települési cigány kisebbségi névjegyzéken szerepelnek.
A fentiek alapján Gyomaendrőd Helyi Választási Bizottsága a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. 115/I. § (6) bek. b.) pontjában biztosított hatáskörében eljárva a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2005. évi CXIV 2.§-ban továbbá a 7.§-ban foglaltak alapján a nyilvántartásba vételi kérelemnek helyt adott. A jogorvoslatról váló tájékoztatás az 1997. évi C. tv. 79.§ (1)-(2) bekezdésén, a 80. § (1)-(2) és (4)-(7) bekezdésein alapul.
 
            Határidő: 2010. augusztus 12.
            Felelős: Dr. Szendrei Éva elnök

 

« Vissza
Vissza a főmenübe