141/1996. (VIII. 14.) Szociális és Egészségügyi Bizottsági határozat
Tárgy: Városi Gondozási Központ SZMSZ-e

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének

Szociális és Egészségügyi Bizottsága

141/1/1996./VIII.14./ számú határozata

 

Gyomaendrőd Város Képviselő testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 141/1/1996./VIII.14./ számú határozatával a Városi Gondozási Központ Szervezeti és Működési Szabályzatát a következő módosításokkal elfogadja:

1./ Az SZMSZ II. részében AZ INTÉZET VEZETÉSE címszó helyett: AZ INTÉZMÉNY VEZETÉSE.

 

2./ A II. rész B/1. pontjában a gazdasági vezető köteles MINDENN ÉV FEBRUÁR 25. NAPJÁIG az önköltség összegét felülvizsgálni és a Képviselő-testületnek BEJELENTENI.

MEGJEGYZÉS: A jelenleg érvényben lévő szociális törvény szerint az intézményi térítési díjat a fenntartó évente kétszer állapíthatja meg /Szt. 115. paragrafus /1/,/ ezért az önköltség felülvizsgálatára nem célszerű egy adott időpontot meghatározni./

 

3./ Az V/1. TÉRÍTÉSI DÍJ címszó alatt:

- az ötödik mondatban: évente egy alkalommal szerepel az intézményi térítési díj megállapítása. Ez a meghatározás nincs összhangban a szociális törvénnyel, ezért helytelen.

A fenntartó az intézményi térítési díjat évente kétszer vizsgálhatja felül, ezért a személyi térítési díj felülvizsgálatát is ehhez kell igazítani.

- A hatodik mondatban szabályozva van a személyi térítési díj csökkentése és elengedése, de az nem hogy mi alapján és ki jogosult erre, ezért javasoljuk kiegészíteni a mondatot a következők szerint:

A személyi térítési díj a jövedelmi viszonyoktól függően csökkenthető vagy elengedhető, a helyi szociális rendeletben foglaltak alapján.

- A hetedik mondattal az ingyenes ellátásban részesíthetők köre lett meghatározva. A szabályozásból nem tűnik ki az, hogy a vagyoni helyzet csak a bentlakásos intézményi ellátást igénybevevő személynél vizsgálható. Az ingyenes ellátást a helyi szociális rendelet részletesen szabályozza, ezért az ebben foglaltakat kell figyelembe venni. Ezért a hetedik mondat helyett:

vagy a jelenleg készülő helyi szociális rendeletben foglalt erre vonatkozó pontos szöveget kell rögzíteni,

vagy hivatkozni kell arra, hogy a pontos szabályt a helyi szociális rendelet tartalmazza.

- A nyolcadik mondat a személyi térítési díjak jövedelemtől függő megváltoztathatóságát szabályozza. Az első francia bekezdésben nincs meghatározva a jövedelemcsökkenés mértéke, ezért kiegészítését javasoljuk:

- olyan mértékben csökken, hogy a szociális törvényben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni.

 

- A kilencedik mondatban jogszabályszám szerű hivatkozás történt a helyi szociális rendeletre. A szociális törvény változása miatt folyamatban van a helyi szociális rendelet változtatása, ezért a jelenleg érvényben lévő helyi szociális rendelet számára nem kellene hivatkozni az SZMSZ-ben.

 

4./ A VI. fejezet első mondata az SZMSZ-hez kapcsolódó szabályzatok felsorolását tartalmazza, melyből a kötelező mellékletekkel együtt a következők hiányoznak:

- munkaköri leírások,

- az intézmény házirendje,

- iratkezelési szabályzat,

- leltározási szabályzat,

- selejtezési szabályzat,

- számviteli szabályzat,

ezért e fejezet kiegészítésére van szükség

 

Határidő: 1996. szeptember 15.

Felelős: intézményvezető

« Vissza
Vissza a főmenübe