60/1999. (V. 17.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Lakásvásárlási támogatási visszafizetésére kötelezés /Filippovits Gyula és neje/

HUMÁNPOLITIKAI BIZOTTSÁG

60/1/1999. (V.17.) SZÁMÚ HATÁROZATA

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága Filippovits Gyula és Filippovits Gyuláné Gyomaendrőd, Körös u. 2. szám alatti lakosokat 153.250,- Ft azaz: Egyszázötvenháromezer - kettőszázötven Forint összegű lakásvásárlási támogatás visszafizetésére kötelezi, 1999. június 30. napjáig.

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül Gyomaendrőd Város Képviselő-testületéhez címzett, de a polgármesternél benyújtott 2 példányos, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

INDOKOLÁS

Filippovits Gyula és felesége az 1992. október 27. napján kelt kölcsönszerződés alapján 60.000,- Ft kamatmentes hitelben részesültek a Gyomaendrőd, Körös u. 2. szám alatti ingatlan megvásárolásához.

Az önkormányzat a támogatást két születendő vállalt gyermekre való tekintettel nyújtotta.

A felülvizsgálat alkalmával megállapításra került, hogy kérelmezők az 1992. október 27. napján kelt kölcsönszerződés 3./ pontjában rögzített feltételeknek nem tettek eleget, orvosi szakvéleménnyel alátámasztani nem tudták, hogy a terhesség vállalása egészségügyi okokból kizárt. Nevezettek a hitel törlesztését nem teljesítik, ezért az önkormányzat a hitel behajtására bírósági eljárást kezdeményezett.

A fent leírtak alapján a Humánpolitikai Bizottság Filippovits Gyulát és feleségét 153.250,- Ft visszafizetésére kötelezte.

/A végrehajtó telefontájékoztatása alapján: 1999. május 03. napjáig tőketartozás: 58.500,- Ft, + 76.460,- Ft kamat, + 4.800,- Ft a hivatalnak végrehajtói előleg költség, + 1.480,- Ft ügyvédi munkadíj, + 1.000,- Ft államnak illeték, + 11.010,- Ft végrehajtói jutalék/.

A határozat az 1992. október 27. napján kelt kölcsönszerződés /3 - 4/ pontjain, valamint a Ptk. 232. § (1)-(2) bekezdésein alapszik, mely kimondja:

A kölcsönszerződés 3./ pontja:

"A hitelező a támogatást 2 születendő vállalt gyermekre való tekintettel nyújtja, figyelemmel az eredeti kölcsönszerződésben vállalt időpontra.

Az igénylő kötelezi magát, hogy a gyermek születését 6 éven belül vállalja. A három, illetve hat év kezdő időpontját lakásépítésnél a lakásra vonatkozó használatbavételi engedély kiadásától, lakásvásárlásnál az adásvételi szerződés aláírásának napjától kell számítani.

Az időpont a terhesség időszakára meghosszabbodik, ha a terhességet a lejáratot követő 30 napon belül orvosi bizonyítvánnyal igazolja...."

A kölcsönszerződés 4./ pontja:

"Amennyiben az igénylő nem tesz eleget vállalt kötelezettségének úgy a kötelezettség nem teljesítésétől számított 3 /három/ hónapon belül köteles visszafizetni a támogatást, a meghiúsulás időpontjától számított mindenkori késedelmi kamattal együtt."

Ptk. 232. § (1-2) bekezdései:

"A szerződéses kapcsolatban - ha jogszabály kivételt nem tesz - kamat jár. Magánszemélyek egymás közti szerződési viszonyában kamat csak kikötés esetében jár; kamatos kamatot érvényesen nem lehet kikötni."

"A kamat mértéke - ha jogszabály kivételt nem tesz, vagy a felek alacsonyabb mértékben nem állapodtak meg - évi húsz százalék."

Határidő: 1999. június 30.

Felelős: Hangya Lajosné a bizottság elnöke

« Vissza
Vissza a főmenübe