61/2001. (III. 19.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Sportrendelet - tervezet

Gyomaendrod Város Képviselo-testületének Humánpolitikai Bizottsága javasolja a Tisztelt Képviselo-testületnek, hogy “ A sportról " szóló rendelet tervezetet az alábbiak szerint fogadja el:

 

 

TERVEZET

 

Gyomaendrod Város Képviselo-testülete

…./2001. (……..) KT. számú rendete

 

A sportról

 

Gyomaendrod Város Önkormányzat Képviselo-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint A sportról szóló 2000. évi CXLV. törvény 61.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következo rendeletet alkotja.

 

A rendelet célja

 

1. § A helyi társadalom számára a sport, mint önszervezodésre épülo civil tevékenység a magyar és az egyetemes kultúra része, az egészségfejlesztés alapveto eszköze, valamint a szabadido eltöltésének társadalmilag is hasznos módja. Jelentos szerepe van az ifjúság nevelésében, a személyiség formálásában és hozzájárul a testi-lelki jóléthez. Figyelemmel jelentoségére, az önkormányzat hosszútávra kívánja meghatározni fejlesztésének és támogatásának lehetoségeit.

 

A rendelet hatálya

 

2. § A rendelet hatálya kiterjed Gyomaendrod Város közigazgatási területén muködo

a) közoktatási intézményekre,

b) sportszervezetekre,

c) sportlétesítményt muködteto vállalkozásra.

 

A városi sport kiemelt céljai

 

3. § Gyomaendrod Város Önkormányzata a sport kiemelt céljainak meghatározásakor az Európa Tanács által kiadott Európai Sport Charta alapelveit tekinti irányadónak

a) a város fiataljai számára biztosítani kell az “alapveto sportolási képességek megszerzését".

b) a város lakosai számára hozzáférhetové kell tenni “a sportolási és rekreációs lehetoségeket".

c) az átlagosnál tehetségesebb sportolók számára meg kell adni “az egyéni sportteljesítmények javításának lehetoségét".

 

Az önkormányzat sportfeladatainak meghatározása

 

4. § (1) Gyomaendrod Város Önkormányzata fenntartja és fejleszti sportlétesítményeit, gondoskodik azok rendeltetésszeru üzemeltetésérol, folyamatos karbantartásáról és a mindenkori anyagi lehetoségeinek figyelembevételével azok fejlesztésérol. Kiemelt fejlesztési cél az úszás oktatás biztosítása érdekében a fedett úszómedence megépítése. (Az önkormányzat sportlétesítményeit a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.)

(2) Az önkormányzat fontosságának megfeleloen támogatja a diáksportot. Mint iskolafenntartó, oktatási intézményeitol elvárja, hogy pedagógiai programjukban a tanulók egészségének megorzése, életigenlo személyiségük kialakítása nagy hangsúlyt kapjon. Ennek érdekében az oktatatási intézmények a szellemi és testi nevelés helyes arányait biztosítsák.

(3) Az önkormányzat egyetlen sportszervezet esetében sem vállal fenntartási kötelezettséget, ugyanakkor eredményes muködésüktol függoen, pályázati úton évente rendszeres támogatást nyújt, a támogatás mértéke függ a versenyeken elért eredményektol.

(4) A sportszervezetek az éves versenynaptárukat és a tervezett helyi sportrendezvények idopontját tájékoztatásul megküldik a hivatal sportért felelos eloadójának. Az önkormányzati támogatásban részesülo szervezetek kötelesek eredményeikrol évente egy alkalommal beszámolni a Képviselo-testületnek.

(5) Gyomaendrod Város Önkormányzata biztosítja az önkormányzati sportigazgatás hivatali szintu muködésének feltételeit.

 

Az önkormányzat sportcélú fejlesztésének területei

 

5. § (1) Az önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja a sportlétesítmények üzemeltetésének, fenntartásának és fejlesztésének pénzügyi forrásait.

(2) A sportlétesítmények felújítása és fejlesztése érdekében öt évre szóló feladat és pénzügyi tervet kell készíteni. A felújításokat és fejlesztéseket sürgosségi sorrendben kell meghatározni.

(3) A sportlétesítmények használóival az önkormányzat megállapodásban rögzíti a finanszírozás mértékét és a használatra jogosultak körét.

6. § (1) El kell érni, hogy az egészségmegorzés, a testnevelés és diáksport megfelelo súllyal épüljön be az oktatás rendszerébe.

(2) A sportegyesületi igazolással nem rendelkezo tanulók részére az oktatási-nevelési intézmények szervezésében rendszeres, egész évre kiterjedo, a gyermekek élettani sajátosságainak megfelelo foglalkoztatási rendszert kell szervezni.

(3) Az alsó- és középfokú oktatási intézmények részére a Városi Diáksport Szövetséggel közösen alapfokú városi bajnokságokat kell rendezni.

(4) Az oktatási intézményekben az iskolai sportkörök muködését alapszabályzatban kell rögzíteni. Az iskolák költségvetésükbol a muködés fedezetét biztosítsák.

7. § A szabadidosport lehetoségeit megfelelo fórumokon ismertetni kell a város lakosaival. A tevékenység szervezéséhez és az e területen tevékenykedo egyesületek muködéséhez – pályázati úton - az önkormányzat támogatást nyújt.

8. § A testkultúra és a sporttevékenység népszerusítése érdekében Magyar Sport Napján –május 6. – minden évben városi rendezvényen tartsanak bemutató a sportegyesületek és az iskolák tanulói.

 

Az önkormányzat sportfeladatainak finanszírozási elvei

 

9. § (1) Az önkormányzat a tárgyév februárjában elfogadott költségvetési rendelet – az átadott pénzeszközökkel csökkentett (segélyek, támogatások)– muködési kiadásának 1,5 %-át fordítja sportcélú kiadásaira.

(21) A kötött felhasználású kiadások levonása után maradó összeg képezi az éves Sport-alapot, melyet a Humánpolitikai Bizottság a Képviselo-testülettol átruházott hatáskörében eljárva pályázati úton oszt fel a bírósági bejegyzéssel rendelkezo sportszervezetek között.

(3) A kötött felhasználású éves kiadások:

a) a Sporttrió Kft.-vel kötött megállapodás alapján muködtetett Sportcsarnok éves támogatása,

b) sportlétesítmények (pályák) fenntartási költségeihez, felújításához évente meghatározott összeg,

c) a Diáksport Egyesület éves költségvetése alapján meghatározott támogatásban részesül.

(4) Az önkormányzat a sportorvosi ellátás fedezetét a Városi Egészségügyi Intézmény éves költségvetésében biztosítja.

 

A sportfeladatokban együttmuködo partnerek

 

10. § Az önkormányzat sport feladatainak megvalósításában, elosegítésében együttmuködnek:

  • a város közoktatási intézményei,

  • a Diáksport Egyesület,

  • a Sporttrió Kft. mint a Városi Sportcsarnok muködtetoje,

  • a sportszervezetek,

  • a sport támogatására létrejött alapítványok.

 

Hatályba lépteto rendelkezések

 

11. § (1) A rendelet a kihirdetést követoen lép hatályba.

(2) A rendelet 5. § (2) bekezdésében foglaltak végrehajtása 2001. október 30.

 

 

 

Gyomaendrod, 2001. március 21.

 

Dr. Dávid Imre s.k. Polgármester Dr. Csorba Csaba s.k. Jegyzo

 

 

1.számú melléklet a …/2001. (…….) KT. számú rendelethez

 

 

Gyomaendrod Város Önkormányzatának sportlétesítményei

 

 

Sportlétesítmény Helyrajzi szám Üzemelteto

Városi Sportcsarnok 1587 SPORTTRIÓ Kft.

Népligeti Sporttelep (futball- és futópálya) 6239 Gyomaendrodi Városi Sportegyesület

Népligeti bitumenes pálya 6238/1 Gyomaendrodi Városi Sportegyesület

Erzsébet-ligeti Sporttelep (futball- és futópálya) 1099 Gyomaendrodi Futball Club

Erzsébet-ligeti bitumenes pálya -*

Erzsébet-ligeti Tenisz-pálya 1243/2 Tenisz Club

 

*Megjegyzés: a helyrajzi szám megkérése folyamatban van. A pályának nincs üzemeltetője

« Vissza
Vissza a főmenübe