128/1999. (VII. 19.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Közművelődési rendelet tervezet

HUMÁNPOLITIKAI BIZOTTSÁG

128/1/1999. (VII.19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek, hogy "A közművelődésről" szóló rendelet tervezetet az alábbiak szerint fogadja el:

TERVEZET

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

......./1999. (........) KT. számú rendelete

a közművelődésről

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdésében, valamint az 1997. évi CXL. tv. a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről (továbbiakban: Ktv.) 77.§-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1.§

A rendelet célja, hogy az önkormányzat a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei ismeretében meghatározza a település közművelődési feladatait, törekvéseit, azonnali intézkedéseit, megalapozza közép- és hosszú távra a fejlesztés lehetőségeit.

A rendelet hatálya

2.§

A rendelet hatálya kiterjed Gyomaendrőd Város közigazgatási területén működő, önkormányzati finanszírozású és önkormányzati támogatásban részesülő közművelődési tevékenységet folytatókra.

A közművelődés kiemelt céljai

3.§

(1) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődés kiemelt céljait a következők szerint határozza meg:

a.) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastuktúra biztosítása,

b.) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, müvelődési kezdeményezéseinek segítése, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,

c.) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a lokálpatriotizmus, a "gazdatudat", a helyi értékek védelmének erősítése, a település, környezetvédő, természetbarát közösségek szervezése, támogatása,

d.) az etnikai, a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, a kisebbségek hagyományainak gondozása, fejlesztése,

e.) az élet minőségének, az ünnepek örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek alkotó táborok segítése, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,

f.) a település, a régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, kapcsolat a testvérváros kulturális intézményeivel, egyesületeivel, a kulturális turizmus támogatása,

g.) a munkanélküliség csökkentéséhez felnőttoktatási és az iskolai képzést kiegészítő, képességfejlesztő lehetőségek biztosítása, a humánerőforrás fejlesztése.

A település közművelődési feladatainak meghatározása

4.§

(1) A helyi lakosság igényeihez igazodó iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőséget biztosítanak a mindkét városrészen működő közművelődési létesítmények és a város középfokú oktatási intézményei.

(2) A közösségi emlékezet gazdagítását a településen történtek dokumentálását szolgálja az Endrődi Füzetek megjelentetésének támogatása, a város történetének és jelenének bemutatása az interneten, elszármazott nagyjaink munkásságának megismertetése

(3) A helyi kultúra értékeinek megismeréséhez művelődési alkalmak, folyamatok, az élet minőségének gazdagításához, az ünnep együttes örömeihez, az esztétikai élmények megéléséhez, az egyetemes, a nemzeti, az etnikai, a kisebbségi, az ökológiai kultúra értékei megismerésének biztosítása, színházi előadások, hangversenyek, művészeti kiállítások kínálata, irodalmi estek, művészeti baráti körök szervezése.

(4) Amatőr művészeti csoportok, alkotó műhelyek, művészeti táborok támogatása, a kiemelkedő tehetségű helyi alkotók közismertté tétele, az önképző tevékenységet segítő pályázatokon a részvétel segítése.

(5) A település különböző életkorú, érték- és érdekrendszerű civil közösségeinek igény szerinti segítése, művelődési szándékaik támogatása, településvédő-, szépítő, természet-, környezet-, érdekvédő, közéleti helytörténeti, tudományos kör, egyesület összefogása, számukra igény szerinti fórumok, bemutatók szervezése. Az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozása, intézményi segítése.

(6) Tájékoztatási alkalmak biztosítása, amelyben helyet kapnak a város kulturális, sport, oktatási, közéleti eseményei a működtetőktől függetlenül, együtműködési alkalmak kialakítása.

(7) A közművelődésre szolgáló létesítményekben, a közösségi szintérben a polgárok tájékoztatásához, közösségi művelődéshez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez és rekreációjához a célnak megfelelő, esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra, valamint az adott tevékenységet segítők, animáló szakember biztosítása.

(8) A lakosság kulturális értékei bemutatásához alkalmak biztosítása, megfelelő szervezőmunkával a bemutató sikerének biztosítása, a különféle művészeti csoportok menedzselése, közérdekű, közhasznú kiállítások szervezése. A helyi újságok, kábeltévé szervezőivel, szerkesztőivel kapcsolatok kiépítése.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti kerete

5.§

A települési közművelődési tevékenységet önkormányzati működtetésű egységekkel (Közösségi Ház, Tájház) és közművelődési megállapodással (Katona József Városi Művelődési Központ) magánszemély látja el.

Az önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási elvei

6.§

Az Önkormányzat által ellátott közművelődési feladat tekintetében a feladat ellátás módja határozza meg a finanszírozás elveit.

(1) Az Önkormányzat által működtetett közművelődési egységek finanszírozási elvei:

a.) biztosítja a Tájház alapvető működési kiadásait ( a gondnok bére a járulékokkal és az épület fenntartási költsége, működési kiadásai),

b.) a Közösségi Ház működési kiadásának fedezetéhez, 30 % saját bevételhez, 70 % önkormányzati támogatást nyújt.

(2) A közművelődési megállapodás alapján egyéni vállalkozásban működtetett Katona József Városi Művelődési Központ fenntartását a megállapodásban rögzítettek szerint támogatja az önkormányzat.

(3) A közművelődés szerves részét képező civil szervezetek támogatására a 384/1998. (XII. 15.) KT sz. határozatban foglaltak szerinti " civil szervezetek támogatási alap" szolgál. A tárgyévi támogatási alapot az előző évi önkormányzati költségvetés eredeti működési kiadásainak 0,75 %-ban határozza meg.

a.) Közhasznú szervezetként működő Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért Alapítvány - 25 Ft szponzori támogatás után 75 Ft önkormányzati támogatásra jogosult. A szponzori támogatás összegébe az ajándékba kapott képzőművészeti alkotások értéke is beszámítható.

b.) A Körösmenti Táncegyüttes és a Gyomaendrőd Társastánc Mozgalmáért alapítványok 1 Ft egyéb szponzori támogatás után 1 Ft önkormányzati támogatásra jogosultak, a tárgyévben rendelkezésre álló támogatási összeg figyelembe vételével.

c.) Soczó Elek tulajdonát képező Motormúzeum támogatása külön megállapodásban rögzítettek szerint történik.

d.) Egyéb közművelődési feladatot ellátó szervezetek pályázat útján részesülhetnek önkormányzati támogatásba, ha megvalósítandó tevékenységük megfelelnek az önkormányzat kiemelt közművelődési céljainak.

A helyi közművelődés szakemberigénye

7.§

Az önkormányzati rendeletben meghatározott költségvetésből finanszírozott közművelődési feladatainak ellátását, a művelődési szolgáltatás folyamatosságát, kontrolálható szakszerűségét az önkormányzat által működtetett egységekben és a közművelődési megállapodás keretében ellátott tevékenységi körben is a miniszter rendeletében meghatározott képzettségű vezetők és szakmunkatársak biztosítják.

A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

8.§

(1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak megvalósításában, elősegítésében együttműködnek:

a.) a Városi Könyvtár,

b.) a város közoktatási intézményei, különösen a Városi Zene- és Művészeti Iskola,

c.) a városban működő közművelődést segítő civil szervezetek,

d.) a város magángyűjteményei,

e.) Nagyenyed testvérváros közművelődési szervezetei.

Záró rendelkezések

9.§

A rendelet 1999. szeptember 1-től lép hatályba.

Gyomaendrőd, 1999. .........................

Dr. Dávid Imre s. k. Dr. Csorba Csaba

polgármester jegyző

E rendelet 1999. ............hó ...... napján a helyben szokásos módon kihirdetést nyert.

Dr. Csorba Csaba s. k.

jegyző

Határidő: KT ülés napja

Felelős: Hangya Lajosné a bizottság elnöke

« Vissza
Vissza a főmenübe