129/1999. (VII. 19.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Békés Megye Területfejlesztési Programjának véleményezése

 

HUMÁNPOLITIKAI BIZOTTSÁG

129/1/1999. (VII.19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek, hogy az előterjesztésben szereplő DHV Magyarország KFT által készített Békés Megye Területfejlesztési Koncepciót a kiegészítő szempontok figyelembevételével fogadja el:

A koncepció tartalmazza mindazokat a szempontokat, amelyek a megvalósuláshoz szükségesek és az előrelépést elősegítik, de bizonyos mértékig szükséges projekteket tüntettek fel forráshiány nélkül.

A prioritások sorába kéri önálló projektekként felvenni:

Közlekedés és telekommunikáció:

A megyei és megyén kívüli vonzásközpontok elérhetőségének javítása, a települések közötti közlekedési összeköttetések fejlesztése

Ř 46-443 út csomópont átépítése körforgalommá

Ř 46-os út városi átmenő szakaszának rehabilitációja

Ř 46-os út 4232 számú út csomopontjának átépítése körforgalommá

Településhálózat-fejlesztés:

Elmélyülő munkamegosztáson, koordináción alapuló városfejlesztés

Ř Gyomaendrőd településfejlesztési stratégiájának kidolgozása

Külkapcsolatok, EU csatlakozás:

Az idegenforgalom fejlesztése

Ř Gyomaendrőd kiemelt ökotérség fejlesztési projekt

Ř Gyomaendrőd Kisréti Gyógyszálló és Rehabilitációs Központ kiépítése

 

A prioritás sorrendjét sok tényező határozza meg. Ilyen a tőkeforrás lehetősége, idegen forrás betelepítésének és a munkahelyteremtő beruházások ösztönzése, a gazdaság fejlődését elősegítő infrastruktúra megléte, fejleszthetősége, a térség belső fejlődését elősegítő fejlesztések, ill. programok, a munkaerő-és, továbbképzés lehetősége, a munkanélküliség problémájának megoldása, kistérségek közötti különbségek csökkentése. Ennek következtében a kitörést biztosító projekt megvalósulásának lehetősége a szükségességtől eltérő. A környezetvédelmi beruházás megvalósulásához központi forrás szükséges.

 

Kiemelt figyelmet érdemel a Gyomaendrődön létesülő Ipari Park, melynek küldetése, hogy stratégiai célként motorja legyen városunk és a kistérség ipari fejlődésének, segítse elő az innovációs folyamat kiteljesedését, ösztönözze a város és a kistérség iparosait a fejlesztésre, és a külső befektetőket az ipartelepítésre. Közvetlenül és közvetve jelentős számú új munkahelyet teremtsen és járuljon hozzá ahhoz, hogy a város és a kistérség megfelelő esélyekkel induljon neki a közeli Európai Uniós csatlakozásnak, s a következő évezred kihívásainak.

A témakörök alapja a gazdaság fejlesztése, amely rendkívül tőke igényes. A helyi forrás minimális és az Önkormányzatnak nincs szabad forrása.

 

Határidő: 1999. július 29.

Felelős: Hangya Lajosné a bizottság elnöke

« Vissza
Vissza a főmenübe