208/2000. (VI. 19.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Lakásvásárlási támogatás visszafizettetése

Gyomaendrod Város Képviselo-testület Humánpolitikai Bizottsága Kovács Zsolt és felesége, Kovács Zsoltné Gyomaendrod, Lévai u. 3. szám alatti lakosokat 70.903,- Forint - toketartozás + kamatai - visszafizetésére kötelezi 2000. szeptember 15. napjáig.

 

A határozat ellen a kézhezvételtol számított 15 napon belül Gyomaendrod Város Képviselo-testületéhez címzett, de a polgármesternél benyújtott 2 példányos, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

 

 

INDOKOLÁS

 

Kovács Zsolt és felesége, Kovács Zsoltné Gyomaendrod, Lévai u. 3. szám alatti lakosok 1994. évben, a fenti ingatlan megvásárolásához 150.000,- Ft kamatmentes hitelben részesültek.

A kamatmentes hitel feltétele volt, hogy a szerzodés aláírásától számított hat éven belül vállalják a két gyermek megszületését.

 

Az ügyirat határidobol történo kiadása után Kovács Zsoltné meghallgatására került sor. A meghallgatás során nevezett jegyzokönyvben úgy nyilatkozott, hogy egy gyermekük született.

 

A Humánpolitikai Bizottság a fent leírtak alapján Kovács Zsoltot és feleségét a rendelkezo részben meghatározott összeg visszafizetésére kötelezte, melybol 67.500,- Ft a toketartozás, és 2000. június 15. napjától - 2000. szeptember 15. napjáig 3.403.- Ft kamattartozás.

 

A határozat az 1994. május 31. napján kelt kölcsönszerzodés /3-4/ pontjain,

és a Ptk. 232. §. /1-2/ bekezdésein alapszik, mely kimondja:

 

Szerzodés 3./ - 4./ pontjai:

3./

"A hitelezo a támogatást 2 születendo, vállalt gyermekre való tekintettel nyújtja.

Az igénylo kötelezi magát, hogy a gyermek/ek/ születését 6 éven belül vállalja. A három, illetve hat év kezdo idopontjának lakásépítésnél a lakásra vonatkozó használatbavételi engedély kiadásától, lakásvásárlásnál az adásvételi szerzodés aláírásának napjától kell számítani. Az idopont a terhesség idoszakára meghosszabbodik, ha a terhességet, a lejáratát követo 30 napon belül orvosi bizonyítvánnyal igazolja...."

 

4./

Amennyiben az igénylo nem tesz eleget vállalt kötelezettségének úgy a kötelezettség nem teljesítésétol számított 3 (három) hónapon belül köteles visszafizetni a támogatást, a meghiusulás idopontjától számított mindenkori banki kamatnak megfelelo kamatösszeggel együtt."

 

Ptk. 232. §. /1-2/ bekezdései:

"A szerzodéses kapcsolatban – ha jogszabály kivételt nem tesz – kamat jár. Magánszemélyek egymás közti szerzodési viszonyában kamat csak kikötés esetében jár; kamatos kamatot érvényesen nem lehet kikötni."

 

"A kamat mértéke – ha jogszabály kivételt nem tesz, vagy a felek alacsonyabb mértékben nem állapodtak meg – évi húsz százalék."

« Vissza
Vissza a főmenübe