231/2000. (VII. 17.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Fiatal házasok első lakáshoz jutása

Gyomaendrod Város Képviselo-testület Humánpolitikai Bizottsága Mohácsi Erno és felesége, Mohácsiné Smíri Andrea Gyomaendrod, Dobi I. u. 19. szám alatti lakosokat 110.846,- Forint - toketartozás + kamatai - visszafizetésére kötelezi 2000. október 31. napjáig.

 

A határozat ellen a kézhezvételtol számított 15 napon belül Gyomaendrod Város Képviselo-testületéhez címzett, de a polgármesternél benyújtott 2 példányos, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

 

 

INDOKOLÁS

 

Mohácsi Erno és felesége, Mohácsiné Smíri Andrea, Gyomaendrod, Dobi I. u. 19. szám alatti lakosok 1998. évben, a Gyomaendrod, Mikes K. u. 17. szám alatti ingatlan megvásárolásához 60.000,- Ft kamatmentes hitelben és 30.000,- Ft vissza nem térítendo támogatásban részesültek.

A kamatmentes hitel, illetve a vissza nem térítendo támogatás feltétele volt, hogy a szerzodés keltétol számítva három éven belül vállalják a második gyermek megszületését, valamint a kamatmentes hitel visszafizetéséig az ingatlant nem idegenítik el.

 

2000. július 5. napján a Polgármesteri Hivatal tudomására jutott, hogy Mohácsi Erno és felesége a Gyomaendrod, Mikes K. u. 17. szám alatti ingatlant 1999. február 18. napján kelt csere szerzodés alapján elcserélte Szalai Károly és Szalai Károlyné tulajdonát képezo Gyomaendrod, Dobi I. u. 15. szám alatti ingatlanra.

Ezt követoen a cserepartnerek az önkormányzat által támogatott Gyomaendrod, Mikes K. u. 17. szám alatti lakást 1999. március 12. napján értekesítették.

 

A Humánpolitikai Bizottság a fent leírtak alapján Mohácsi Ernot és feleségét a rendelkezo részben meghatározott összeg visszafizetésére kötelezte, melybol 80.610,- Ft a toketartozás + 1999. február 18. napjától + 2000. október 31. napjáig 30.236,- Ft kamattartozás.

 

A határozat Az elso lakás megszerzéséhez nyújtandó önkormányzati támogatásról szóló többször módosított 12/1998. (III. 5.) KT. számú rendelet 4. §. (5) bekezdésén és a Ptk. 232. §. /1-2/ bekezdésein alapszik, mely kimondja:

 

12/1998. (III. 5.) KT. számú rendelet 4. § (5) bekezdése:

"Amennyiben a támogatott épületre a kölcsönszerzodés, illetve a vissza nem térítendo önkormányzati támogatásra jogosító szerzodés keltétol számított 4 éven belül a használatbavételi engedélyt nem kérik, illetve nem kapják meg, vagy a folyósított kölcsön futamideje alatt az épületet elidegenítik, illetve a gyermekvállalási kötelezettségüknek önhibájukból nem tesznek eleget, a megállapított támogatásokat és Ptk. szerinti kamatait, - melynek mértéke évi 20 % - a támogatottak egyösszegben, a fenti határnaptól számított /3/ három hónapon belül kötelesek visszafizetni."

 

Ptk. 232. §. /1-2/ bekezdései:

"A szerzodéses kapcsolatban – ha jogszabály kivételt nem tesz – kamat jár. Magánszemélyek egymás közti szerzodési viszonyában kamat csak kikötés esetében jár; kamatos kamatot érvényesen nem lehet kikötni."

 

"A kamat mértéke – ha jogszabály kivételt nem tesz, vagy a felek alacsonyabb mértékben nem állapodtak meg – évi húsz százalék."

« Vissza
Vissza a főmenübe