307/1999. (X. 18.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Első lakáshoz jutók támogatás /elutasítás, másik ingatlanra kaphat/

HUMÁNPOLITIKAI BIZOTTSÁG

307/1/1999. (X. 18.) SZÁMÚ HATÁROZATA

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága Svajcsik József /1967./ és felesége Svajcsik Józsefné /1972./ Gyomaendrőd, Árpád u. 32. szám alatti lakosok azon kérelmét, melyben a Gyomaendrőd, Polányi M. u. 6. szám alatti ingatlan megvásárlásához kértek támogatást, elutasítja.

 

Ezzel egyidejűleg a bizottság felhívja kérelmezők figyelmét, hogy amennyiben elfogadható műszaki állapotú és reális vételárú ingatlanra kérnek támogatást, úgy annak elbírálására az új kérelem benyújtását, illetve adásvételi szerződés /előszerződés/ becsatolását követő bizottsági ülésen kerül sor.

 

A határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül Gyomaendrőd Város Képviselő-testületéhez címzett, de a polgármesternél benyújtott, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

 

INDOKOLÁS

 

Svajcsik József és felesége Svajcsik Józsefné támogatási kérelmet nyújtott be, a Gyomaendrőd, Polányi M. u. 6. szám alatti ingatlan megvásárlásához. A lakás vételára: .1.000.000,- Ft. összegben lett meghatározva.

 

Kérelmezők a kérelem nyomtatványon úgy nyilatkoztak, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan komfort fokozata: komfort nélküli, állaga: jó.

 

Ugyanezen lakás megvásárlásához 1999. májusában más kérelmező kért támogatást az önkormányzattól. Ekkor az adásvételi szerződésben az ingatlan vételára 500.000,- Ft-ban volt meghatározva. /Megjegyzés: Ezen adásvétel nem történt meg./

 

A tapasztalt ellentmondások következtében a Gyomaendrőd, Polányi M. u. 6. szám alatt a hivatal lakásügyi ügyintézője környezettanulmányt készített, mely során megállapítást nyert, hogy az ingatlanban nem lakik senki, az épület rendkívül elhanyagolt. Az épület utcai része kimozdulva, az ablak alatt hosszanti irányban széles repedés látható.

 

Ezt követően a Városüzemeltetési Osztály műszaki szakvéleményt készített az ingatlan műszaki állapotára vonatkozóan, mely szerint: " Az épület állékonysága tűrhető, de egy csapadékosabb - belvizes - időszak után olyan károkat szenvedhet, mely inkább a bontást és nem a felújítást indokolná. Gazdaságosan nem újítható fel. A karbantartási munkákkal pedig csak pár évig /2-3/ fog fennmaradni. "

 

Ezen tényekből megállapítható, hogy az ingatlan vételára ellentmondásos, nem korrekt. Nem állapítható meg, melyik összeg fedi a valóságot, de a műszaki szakvélemény alapján valószínűsíthető, hogy az alacsonyabb összeg, azaz 500.000,- Ft. fedi a valóságot. Jelen kérelmezők 1.000.000,- Ft-os vételárat nevesítettek meg, mely vételárat az ingatlan állagát figyelembe véve a bizottság nem fogadja el.

 

Ezen indokokra tekintettel a bizottság a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

 

A határozat " Az első lakás megszerzéséhez nyújtandó önkormányzati támogatásról " szóló többször módosított 12/1998. (III. 5.) KT. számú rendelet 8. § (3) bekezdésén alapszik.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Hangya Lajosné a bizottság elnöke

« Vissza
Vissza a főmenübe