559/2000. (IX. 18.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Hozzájáruló nyilatkozat kérése

Gyomaendrod Város Képviselo-testület Humánpolitikai Bizottsága Gellai Zsolt és felesége, Gellainé Petrovics Ildikó Gyomaendrod, Alkotmány u. 15. szám alatti lakosok kérelmét elutasítja.

Ezzel egyidoben kötelezi támogatottakat, hogy 2000. december 31. napjáig 268.036,- Ft, azaz: kettoszázhatvannyolcezer-harminchat Forint összegu lakásvásárlási támogatást fizessék vissza az Önkormányzat számlájára.

 

A határozat ellen, a kézhezvételtol számított 15 napon belül a Képviselo-testülethez címzett, de a polgármesternél benyújtott, 2 példányos, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

 

INDOKOLÁS

 

Gellai Zsolt és felesége a Humánpolitikai Bizottság határozata alapján 1999. évben 140.000,- Ft kamatmentes hitelben és 70.000,- Ft vissza nem térítendo támogatásban részesültek a Gyomaendrod, Iskola u. 14. szám alatti ingatlan megvásárolásához. Idoközben ezt az ingatlant értékesítették, s az önkormányzat javára bejegyeztetett jelzálogjog a Gyomaendrod, Szabó E. u. 17. szám alatti ingatlanra került átjegyzésre.

 

Gellainé Petrovics Ildikó és férje augusztus 16. napján kelt levelükben az önkormányzat hozzájárúlását kérték ahhoz, hogy a 5427 hrsz-ú, természetben Gyomaendrod, Szabó E. u. 17. szám alatti ingatlanra bejegyeztetett elidegenítési és terhelési tilalmat a 6238/52 hrsz-ú, természetben Gyomaendrod, Alkotmány u. 15. szám alatti ingatlanra átjegyeztethessék.

Gyomaendrod, Alkotmány u. 15. szám alatti ingatlan a férj testvére, illetve édesanyja tulajdonában van 2/4- 2/4-d részben.

 

Kérelmezok a gyermekvállalási kötelezettségüknek eleget tettek, azonban a kamatmentes hitelt még nem fizették vissza, az ingatlant értékesítették, így a kamatmentes hitel fennálló részét és kamatait, illetve a vissza nem térítendo támogatást + ennek kamatait egy összegben kell visszafizetniük.

/135.332,- Ft toketartozás, + ennek kamatai: - 2000. december 31napjáig - 40.563,- Ft + 70.000,- Ft vissza nem térítendo támogatás + ennek kamatai - 2000. december 31. napjáig - 20.981,- Ft, + az elso évben felmerülo plusz költségek: 1.160,- Ft./

 

A határozat Az elso lakás megszerzéséhez nyújtandó önkormányzati támogatásról szóló többször módosított 12/1998. (III. 5.) KT. számú rendelet 4 §.(5) bekezdése, valamint a Ptk. 232 §. (1-2) bekezdésein alapszik, mely kimondja:

 

12/ 1998. (III. 5.) KT. számú rendelet 4 §. (5) bekezdése:

"Amennyiben a támogatott épületre a kölcsönszerzodés, illetve a vissza nem térítendo önkormányzati támogatásra jogosító szerzodés keltétol számított 4 éven belül a használatbavételi engedélyt nem kérik, illetve nem kapják meg, vagy a folyósított kölcsön futamideje alatt az épületet elidegenítik, illetve a gyermekvállalási kötelezettségüknek önhibájukból nem tesznek eleget a megállapított támogatásokat és Ptk. szerinti kamatait, - melynek mértéke évi 20 % - a támogatottak egyösszegben, a fenti határnaptól számított /3/ három hónapon belül kötelesek visszafizetni."

 

Ptk. 232. §. /1-2/ bekezdései:

"A szerzodéses kapcsolatban – ha jogszabály kivételt nem tesz – kamat jár. Magánszemélyek egymás közti szerzodési viszonyában kamat csak kikötés esetében jár; kamatos kamatot érvényesen nem lehet kikötni."

 

"A kamat mértéke – ha jogszabály kivételt nem tesz, vagy a felek alacsonyabb mértékben nem állapodtak meg – évi húsz százalék."

« Vissza
Vissza a főmenübe