24/2007. (II. 12.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Kegyeleti rendelet alkotása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Humánpolitikai Bizottsága

24/2007. (II. 12.) Gye. Kt. Hum. Biz. határozat

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek az Önkormányzat kegyeleti kérdésekről szóló rendeletének megalkotását, az alábbiak szerint;

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

…/2006. (…) Gye. Kt. rendelete

a kegyeleti kérdésekről

 

Gyomaendrőd Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - annak érdekében, hogy a Képviselő-testület méltó módon kifejezhesse az önkormányzat érdekében fontos tevékenységet kifejtő elhunyt iránti megbecsülését - az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) Gyomaendrőd Város Önkormányzata - ha ez a közvetlen hozzátartozók szándékával, illetve az elhunyt végakaratával sem ellentétes - saját halottjává nyilváníthatja azt az elhunyt gyomaendrődi lakost aki:

a) Gyomaendrőd Város - legalább két ciklusban megválasztott - mandátumát gyakorló vagy korábbi önkormányzati képviselőjét,

b) a választókerület országgyűlési képviselője, vagy korábban az volt;

c) aki Gyomaendrőd Város Önkormányzat tisztségviselője, vagy korábban az volt (ide értve a jogelődöket is);

d) Gyomaendrőd Város Önkormányzata intézményeinek köztisztviselői és közalkalmazotti állományából, valamint az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságok munkavállalói közül munkabaleset következtében hunyt el;

e) Gyomaendrőd Díszpolgára vagy Gyomaendrődért Kitüntető Emlékplakett kitüntetettje;

f) kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli vagy közéleti életműve alapján arra méltóvá vált.

(2) Gyomaendrőd Város Önkormányzatának saját halottjává nyilvánított elhunytak - amennyiben ez a közvetlen hozzátartozók szándékával megegyezik - a köztemetőkben e célra fenntartott díszsírhelybe temethetők.

2. § (1) Az Önkormányzat saját halottjává nyilvánítását kezdeményezhetik a képviselő-testület tagjai, a jegyző, illetőleg a városi párt és társadalmi szervezetei.

(2) Az önkormányzat saját halottjának nyilvánításáról az 1. § (1) bekezdés a)-e) pontja esetén - a bizottság elnöki munkacsoporttal történt egyeztetés után - a polgármester, az f) pont esetén a Képviselő-testület dönt.

 

3. § (1) Az önkormányzat saját halottjának temetéséről, és egyes kegyeleti események megszervezéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörben:

a) a hozzátartozók igénye szerint - velük egyetértésben - megteszi a temetéssel kapcsolatos intézkedéseket;

b) gondoskodik a nekrológ, a temetési beszéd elkészítéséről és a nekrológ kiadásáról, valamint a Polgármesteri Hivatal épülete elé gyászlobogó felhúzásáról;

c) gondoskodik a díszsírhelyek ápolásáról és megváltásáról;

(3) A Képviselő-testület saját halottjaival kapcsolatos egyéb megemlékezésekről és rendezvényekről határozati formában dönt.

4. § Az önkormányzat saját halottja temetési költségeit, továbbá a 3. § (2) bekezdésben foglaltakkal kapcsolatos egyéb költségek fedezetét a Polgármesteri Hivatal költségvetésében elkülönítetten kezelt költségkeret biztosítja.

 

Hatályba léptető és módosuló rendelkezések

 

5. § (1) E rendelet 2007. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet szabályai a 2006. október elsejei általános önkormányzati választás napját követően elhaltakra is alkalmazható.

(3) A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2000. (XI. 2.) KT rendelet 11. § helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) A díszsírok a köztemetők központi fekvésű területén kijelölt sírhelytáblában levő egyszemélyes mélyített sírhelyek, amelyekbe az elhunyt és annak házastársa temethető. Díszsírokba temetés eseteit külön önkormányzati rendelet határozza meg.

(2) A díszsírok helyének a gyomai köztemetőben a D parcella, az endrődi köztemetőben az E parcella erre kijelölt területét kell fenntartani.

(3) A díszsírok örök jellegűek, a köztemető fenntartásáig megmaradnak. Folyamatos megváltásukról az önkormányzat gondoskodik. A temető átrendezése, vagy megszüntetése esetén a díszsírok áthelyezéséről - költségének viselésével - Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete dönt.”

 

Gyomaendrőd, 2007. február

 

Várfi András s.k. Dr. Csorba Csaba s.k.

polgármester jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe