29/2007. (II. 12.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Környezetvédelmi egyesületek támogatási rendszere

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Humánpolitikai Bizottsága

29/2007. (II. 12.) Gye. Kt. Hum. Biz. határozat

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek az Önkormányzat Környezeti Alapjáról szóló rendelet megalkotását, az alábbiak szerint;

 

.. /2007. (………) Gye. KT rendelet

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete Gyomaendrőd környezeti állapota további romlásának megakadályozása - lehetőségeinek figyelembevételével - az itt élő lakosok, a környezeti és természeti értékeink, a környezet minőségének megóvása és továbbfejlesztése érdekében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 58. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, továbbá testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A Környezetvédelmi Alap célja és bevételei

1. § (1) Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Önkormányzati Környezetvédelmi Alapot hoz létre (továbbiakban: Környezetvédelmi Alap).

(2) A Környezetvédelmi Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse a Gyomaendrőd Város Önkormányzat környezetvédelmi feladatainak ellátását:

a) a szükséges környezetvédelmi intézkedések végrehajtása,

b) a környezeti károk mérséklése,

c) a környezeti ártalmak megelőzése,

d) a környezetkímélő tevékenységek, környezetbarát technológiák elterjedésének elősegítése,

e) a zöldfelület-gazdálkodás,

f) a természeti értékek megóvása,

g) a környezetvédelmi oktatás, nevelés területén.

2. § Gyomaendrőd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának bevételei:

a) a települési önkormányzat által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege,

b) az illetékes felügyelőség által a települési önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének harminc százaléka,

c) a környezetterhelési díjak és az igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,

d) a települési önkormányzat bevételeinek környezetvédelmi célokra elkülönített összege, melynek forrása a tárgy évet megelőző év építményadó összegéből a környezetvédelmi egyesületek területéről befolyt adóösszeg,

e) egyéb bevételek.”

A Környezetvédelmi Alap felhasználása

3. § (1) A Környezetvédelmi Alapot kizárólag a város környezetvédelmi problémáinak megoldására lehet felhasználni. Bevételeit az alábbi célok megvalósítását szolgáló tevékenységek támogatására kell fordítani:

a) levegőtisztaság védelme; (például: mérések, helyszíni vizsgálatok, közlekedési légszennyezés csökkentése, adatbázis létesítése),

b) hulladékgazdálkodás; települési szilárd és veszélyes hulladékok kezelése,

c) védett természeti értékek megőrzése, eredeti állapotuk helyreállítása,

d) zaj- és rezgésvédelem,

e) zöldterületek védelme, fejlesztése, zöldfelület-gazdálkodás, erdők védelme, allergén növények elleni védekezés,

f) vizek védelme,

g) talaj védelme,

h) környezetvédelmi oktatás, PR tevékenység, környezetvédelmi célú szakmai programokon való részvétel,

i) környezetvédelmi információrendszer működtetése, fejlesztése,

j) egyéb, a környezet védelmét elősegítő tevékenység, (pl.: szúnyoggyérítés költsége)

k) a holtágak környezetében megvalósuló, az épített környezet védelmére és fejlesztésére szolgáló közműberuházás közül a kövesút-, elektromos vezeték- szennyvíz- vagy csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatorna építése.

(2) A Környezetvédelmi Alap bevételeiből kell fedezni a kezelésével járó költségeket.

4. § (1) A Környezetvédelmi Alapról a Képviselő-testület 2007-ben a zárszámadási rendelet elfogadásakor, ezt követő években évente a költségvetése elfogadásával egyidejűleg rendelkezik, figyelemmel a 2. §-ban foglaltakra.

(2) A Képviselő-testület a költségvetésről szóló rendeletében évente határozza meg a költségvetés részeként, külön címen a Környezetvédelmi Alap mértékét, a tárgy évet megelőző évben teljesült, 2. § szerinti bevételek alapján. 2007. évben a 2. § d) pontja szerinti bevételt úgy kell meghatározni, hogy a 2006. évben a környezetvédelmi egyesületek területéről ténylegesen befolyt építményadó összegét ki kell egészíteni az egyesületekhez megfizetett vagyoni hozzájárulás miatt mentesített adóösszeggel.

(3) A képviselő-testület évente, a zárszámadásról szóló rendeletében dönt az előző évi Környezetvédelmi Alap felhasználásának elfogadásáról, egyidejűleg jóváhagyja a Környezetvédelmi Alap maradványát.

(4) A Környezetvédelmi Alapból a környezet közvetlen veszélyeztetésének elhárítására szolgáló beavatkozások költségeire az éves felhasználási tervben 10%-os tartalékot kell képezni.

5. § A Környezetvédelmi Alapból támogatást pályázat útján - az e rendeletben előírt feltételek megléte esetén - olyan természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kaphat, aki (amely) nem üzleti célú tevékenysége keretében az elnyert összegből Gyomaendrőd közigazgatási területén végez a 3. § (1) bekezdésében meghatározott környezetvédelmi tevékenységet.

 

Eljárási szabályok

6. § (1) A Környezetvédelmi Alapból nyújtandó támogatás nyilvános pályázat (továbbiakban: pályázat) útján nyerhető el. A pályázati feltételeket, az eljárás szabályait a 7. §-ban foglaltak kivételével - a vonatkozó jogszabályok előírásainak figyelembevételével - a Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság (továbbiakban: Bizottság) írásbeli javaslatára évente a Képviselő-testület határozza meg.

(2) A Környezetvédelmi Alaphoz olyan tevékenységgel lehet pályázni, melyet a 3. § (1) bekezdésének a)-j) pontjai tartalmaznak.

(3) A pályázat alapján elnyerhető támogatás formája visszatérítendő vagy vissza nem térítendő lehet, melyek együttesen is alkalmazhatók.

(4) A nyújtandó támogatás mértéke - eltérő rendelkezés hiányában - legfeljebb a tervezett költségek 30%-a lehet. A pályázatot elbíráló szerv kérésére be kell mutatni a fennmaradó saját rész meglétének hitelt érdemlő igazolását.

(5) A pályázat elbírálásához - szükség szerint - külső, független szakértő véleményét is be kell szerezni.

7. § (1) Az önkormányzat tulajdonát képező holtágak kezelését alaptevékenységként ellátó környezetvédelmi egyesületek a tárgy évi környezetvédelmi célú kiadásainak, illetve közmű beruházásainak részbeni fedezetére, az alábbi szabályok szerint pályázhatnak.

(2) A támogatás feltétele, hogy a pályázó, a tervezett támogatható költségeket alapul véve, legalább 20 %-os mértékű saját erővel rendelkezzen.

(3) A támogatás mértéke a támogatható költségek önerő feletti része, maximum azonban a tárgy évet megelőző évben az egyesület területéről befolyt építményadó összege. 2007. évben ezt az összeget növelni kell az érintett környezetvédelmi egyesülethez 2006. évben megfizetett vagyoni hopzzájárulás miatt mentesített építményadó összegével.

(4) A (3) bekezdés összegszerűségéről egyesületenként az adóosztály szolgáltat adatot. Az adóosztály által kiállított, erről szóló igazolás a pályázat kötelező mellékletét képezi.

(5) A pályázat benyújtásának határideje 2007. évben május 31. napja, az ezt követő években tárgy év március 31. napja.

(6) A pályázatok a Bizottság a pályázati határidőt követően a soron következő ülésén dönt.

(7) A támogatás folyósítása támogatási szerződés alapján történik.

(8) A támogatott egyesület a támogatás felhasználásáról a tárgy évet követő év január 31. napjáig köteles elszámolni.

(9) Környezetvédelmi célú kiadás minden olyan tevékenységgel és intézkedéssel összefüggő kiadás, amelyeknek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk mérséklése vagy megszüntetése, a károsító tevékenységet megelőző állapot helyreállítása.

(10) Közmű beruházás a holtág épített környezetének védelmére és fejlesztésére szolgáló közműberuházás, különösen a kövesút-, elektromos vezeték- szennyvíz- vagy csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatorna építése.

8. § A Képviselő-testület a pályázatok elbírálására és a szerződések megkötésére vonatkozó hatáskörét a Bizottságra átruházza.

9. § (1) A Bizottság a pályázati cél megvalósulását ellenőrizni jogosult.

(2) Amennyiben a pályázati támogatásban részesülő a szerződésben meghatározott feltételeket önhibájából nem, vagy csak részben teljesíti, a támogatást részben vagy teljes egészében a Bizottság visszavonja.

(3) Visszavonás esetén a már igénybe vett összeget a mindenkori jogszabály által meghatározott kamattal köteles visszafizetni a támogatásban részesülő.

10. § (1) A Környezetvédelmi Alap felhasználásáról a Bizottság elnöke a Képviselő-testület előtt évente a zárszámadásról szóló rendelet tárgyalásával egyidejűleg köteles beszámolni.

(2) A beszámolót a lakosság számára is hozzáférhetővé kell tenni.

 

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 2/1997. (II.10.) KT rendelet hatályát veszti.

(2) E rendelet hatálybalépésével a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/1991. (IX.19.) KT rendelet 5. számú mellékletének Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság fejezete az alábbi 22. ponttal egészül ki:

„22. A Környezetvédelmi Alap kezelési feladataiban: - javaslatot tesz a a Képviselő-testületnek a Környezetvédelmi Alapból nyújtható támogatás pályázati feltételeire, a pályázati eljárás lefolytatásának szabályaira; - dönt az alapra benyújtott pályázatok elbírálásában; - megköti a támogatási szerződéseket; - dönt az elszámolások elfogadásában; - évente egyszer, a zárszámadási rendelet tárgyalásakor beszámol a Környezetvédelmi alap előző évi felhasználásáról. (1991. évi XX. Törvény 85. § (1) i) pontja, …/2007. (……) Gye. KT rendelet 6. § (1) bekezdése, 7. § (6) bekezdése, 8. §-a, 9. §-a, 10. § (1) bekezdése )”

« Vissza
Vissza a főmenübe