196/2008. (XI. 17.) Humánpolitikai Bizottsági határozat
Tárgy: Az ifjúsággal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 12/1995 (IV.18)Kt számú rendelet és a sportról szóló 17/2004 (VI.28) Kt rendelet módosítása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

Humánpolitikai Bizottsága

196/2008. (XI. 17.) Gye. Kt. Hum. Biz. határozat

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Humánpolitikai Bizottsága javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek „Az ifjúsággal kapcsolatos egyes kérdésekről” szóló 12/1995. (IV. 18.) KT. rendelet módosítását az alábbiak szerint

 

TERVEZET

 

………./2008. (………) Gye. Kt rendelet

Az ifjúsággal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 12/1995 (IV.18) Kt számú rendelet módosításáról

 

 

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény alapján az ifjúsággal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 12/1995 (IV.18) Kt számú rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja.

 

Az eljárás rendje

 

1.§ A rendelet az 5.§-t követően az alábbi, 6.§-sal egészül ki.

(1,) A pályázatot befogadó szerv a pályázat befogadásától számított öt munkanapon belül a Kormány által kijelölt szerv által üzemeltetett honlapon (a továbbiakban: honlap) közzéteszi

a) a pályázat tárgyát és kiíróját,

b) a pályázat benyújtóját,

c) lehetőség szerint az igényelt összeget,

d) a 14.§ szerinti érintettséget.

(2,)A pályázatot befogadó szerv a pályázat elbírálását követő 15 napon belül közzéteszi a döntéshozó nevét, és

a) törli a támogatást el nem nyert pályázat adatait, vagy

b) közzéteszi az elnyert támogatás összegét.

(3,) A pályázatot befogadó szerv - a számlák és bizonylatok kivételével - közzéteszi a benyújtott és elfogadott pályázati elszámolást. A közzétett elszámolásban szereplő üzleti titkot olvashatatlanná kell tenni.

(4,) A pályázatot befogadó szerv törli az (1)-(3) bekezdés alapján közzétett adatokat a támogatás igényléséhez való jog megnyílása naptári évének utolsó napjától számított öt év elteltével.

(5,) A honlapon bárki számára, ingyenesen biztosítani kell a közzétett adatok kereshetőségét, pályázatonként, pályázónként, összeghatár szerint és más módon csoportosított lekérdezhetőségét.

2.§ A rendelet az alábbi, 7.§-sal egészül ki.

(1,) Nem indulhat pályázóként, és nem részesülhet támogatásban

a) aki a pályázati eljárásban döntés-előkészítőként közreműködő vagy döntéshozó,

b) a kizárt közjogi tisztségviselő,

c) az a)-b) pont alá tartozó személy közeli hozzátartozója,

d) az a)-c) pontban megjelölt személy tulajdonában álló gazdasági társaság,

e) olyan gazdasági társaság, alapítvány, társadalmi szervezet, egyház vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező olyan szervezeti egysége, amelyben az a)-c) pont alá tartozó személy vezető tisztségviselő, az alapítvány kezelő szervének, szervezetének tagja, tisztségviselője, a társadalmi szervezet, az egyház vagy a szakszervezet ügyintéző vagy képviseleti szervének tagja,

f) az a társadalmi szervezet, egyház vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező azon szervezeti egysége,

fa) amely a pályázat kiírását megelőző öt évben együttműködési megállapodást kötött vagy tartott fenn Magyarországon bejegyzett párttal (a továbbiakban: párt),

fb) amely a pályázat kiírását megelőző öt évben párttal közös jelöltet állított országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati választáson,

g) akinek a részvételből való kizártságának tényét a honlapon közzétették.

3.§ A rendelet az alábbi 8.§-sal egészül ki.

Ha a pályázatot helyi önkormányzat, kisebbségi önkormányzat, helyi önkormányzati költségvetési szerv, a helyi önkormányzati képviselőtestület tagja, a kisebbségi önkormányzati testület tagja nyújtotta be, a támogatási döntés meghozatalában nem vehet részt, de - ha a döntésre testület jogosult - a testület ülésén részt vehet.

4.§ A rendelet az alábbi, 9.§-sal egészül ki.

(1,) Ha a pályázó

a) a pályázati eljárásban döntés-előkészítőként közreműködő vagy döntést hozó szervnél munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll,

b) nem kizárt közjogi tisztségviselő,

c) az a)-b) pont alá tartozó személy közeli hozzátartozója,

d) az a)-c) pontban megjelölt személy tulajdonában álló gazdasági társaság,

e) olyan gazdasági társaság, alapítvány, társadalmi szervezet, egyház vagy szakszervezet, amelyben az a)-c) pont alá tartozó személy vezető tisztségviselő, az alapítvány kezelő szervének, szervezetének tagja, tisztségviselője vagy a társadalmi szervezet ügyintéző vagy képviseleti szervének tagja,

köteles kezdeményezni e körülménynek a honlapon történő közzétételét a pályázat benyújtásával egyidejűleg.

(2.) Ha az érintettséget megalapozó körülmény a pályázat benyújtása után, de a támogatási döntés előtt következik be, a pályázó köteles 8 munkanapon belül kezdeményezni e körülménynek a honlapon történő közzétételét.

(3.) Ha a pályázó a közzétételt határidőben nem kezdeményezte, támogatásban nem részesülhet.

5.§ A rendelet az alábbi, 10.§-sal egészül ki.

10§ Nem vehet részt döntéshozóként vagy döntés-előkészítésben közreműködőként az, aki, vagy akinek a közeli hozzátartozója a pályázóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

6.§ A rendelet az alábbi, 11.§-sal egészül ki.

11§ (1.) A pályázati eljárásban a döntés-előkészítő szerv vezetője köteles gondoskodni arról, hogy ezen rendelkezések az előkészítés során érvényesüljenek. Ha az összeférhetetlenség e szerv vezetője vonatkozásában áll fenn, e feladatát a helyettese köteles ellátni.

(2.) Ha az (1.) bekezdésben megjelölt vezető azt tapasztalja, hogy a döntés-előkészítési eljárásban e rendelkezéseket megsértették, köteles e körülményt a döntésre vonatkozó előterjesztés tárgyalásának megkezdése előtt a döntést hozó szervnek vagy személynek írásban jelezni.

7.§ A rendelet az alábbi, 12.§-sal egészül ki.

12§ A pályázati eljárásban döntést hozó szerv vezetője vagy a döntést hozó személy köteles gondoskodni arról, hogy e rendelkezések a döntéshozatal során érvényesüljenek. Ha az összeférhetetlenség e szerv vezetője vagy a döntést hozó személy vonatkozásában áll fenn, e feladatát a helyettese köteles ellátni.

8.§ A rendelet az alábbi, 13.§-sal egészül ki.

13§ (1.) Ki kell zárni azt a pályázatot, amelynek a benyújtója a pályázaton - a pályázati eljárás bármely szakaszában fennálló körülményre tekintettel - nem részesülhet támogatásban. A pályázatból való kizárást a döntést hozó szervnél vagy személynél bárki kezdeményezheti. A pályázatból való kizárás a döntés meghozataláig kezdeményezhető. A döntési eljárásban közreműködő - az érintett személy megjelölésével - haladéktalanul köteles kezdeményezni a döntést hozó szervnél vagy személynél a pályázatból való kizárást, ha annak indokairól tudomást szerzett.

(2.) A kezdeményezéssel érintett személy nyilatkozatot tehet az összeférhetetlenség fennállásával kapcsolatban.

(3.) A döntést hozó szerv vagy személy a kezdeményezés tárgyában soron kívül dönt. A döntéshozatalban a kezdeményezéssel érintett személy nem vehet részt. Amennyiben a döntéshozatalra testület jogosult, a kizáráshoz a testület valamennyi tagja több mint felének egyetértő szavazata szükséges.

(4.) Ha a döntést hozó szerv vagy személy megállapítja, hogy a pályázatot benyújtó személy megsértette e törvény rendelkezéseit, vagy e törvényből következően a pályázaton nem részesülhet támogatásban, e döntés egyúttal a pályázó által benyújtott pályázat elutasítását is jelenti.

(5.) Ha a döntést hozó szerv vagy személy döntésében a (4.) bekezdésben foglaltakat nem állapítja meg, a döntéshozatali eljárást lefolytatja.

9.§ A rendelet az alábbi, 14.§-sal egészül ki.

14§ (1.) A döntést hozó szerv vagy személy tájékoztatja a honlap üzemeltetőjét az e törvény megsértése miatt jogerősen kizárt pályázatot benyújtó

a) természetes személy nevéről, születési helyéről és idejéről, valamint lakcíméről,

b) jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet nevéről és székhelyéről, nyilvántartásba vételi okiratának számáról és a nyilvántartásba vevő szerv megnevezéséről.

(2.) A honlap üzemeltetője az (1.) bekezdésben meghatározott adatokat, valamint a kizárás tényét a jogerős döntéstől számított két év időtartamra a honlapon közzéteszi.

(3.) Az (1)-(2.) bekezdést nem kell alkalmazni a pályázóra, ha a kizárási okot a döntéshozatalt megelőzően maga vagy az érintettséget megalapozó személy jelentette be.

10.§ A rendelet az alábbi, 15.§-sal egészül ki.

15§ A pályázó a pályázati anyaghoz csatolva írásban nyilatkozik arról, hogy nem esik a 7.§-ban foglalt korlátozás alá. A nyilatkozat csatolása nélkül a pályázat érvénytelen.

11.§ A rendelet az alábbi, 16.§-sal egészül ki.

16§ (1.) Ha a döntést hozó szerv vagy személy az összeférhetetlenség fennállása ellenére a pályázatot nem zárja ki és a pályázatot támogatásban részesíti, az e döntés alapján kötött szerződés semmis. A folyósított támogatást a kedvezményezett egy összegben, a folyósítás és a visszafizetés időpontja közötti időszakra eső, az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamattal növelten köteles visszatéríteni.

(2.) Az érvénytelenség megállapítását a döntéshozatalt követő két éven belül, írásban bárki kezdeményezheti. A kezdeményezést a döntést hozó szerv vezetőjéhez vagy a döntést hozó személyhez kell benyújtani.

(3.) A döntést hozó szerv vezetője vagy a döntést hozó személy a kezdeményezésről annak kézhezvételétől számított 15 napon belül határozattal dönt.

(4.) A döntéshozatalt követő hat hónapon túl, illetve a pályázatban foglaltak megvalósítását követően az 1. bekezdésben foglalt jogkövetkezmény nem alkalmazható.

12.§ A rendelet az alábbi, 17.§-sal egészül ki.

17§ Semmis az az átruházási szerződés, amelyben a döntéshozó, annak közeli hozzátartozója vagy ezek tulajdonában álló gazdasági társaság a pályázat elszámolásának elfogadásától számított két éven belül - a nyilvánosan működő részvénytársaságban szerzett legfeljebb 5%-os tulajdoni részesedést kivéve - tulajdonrészt szerez olyan gazdasági társaságban, amelyet abban a pályázati eljárásban nyilvánítottak nyertesnek, amelyben a döntéshozó részt vett a támogatási döntés meghozatalában.

13.§ A rendelet az alábbi, 18.§-sal egészül ki.

18§ A pályázat érvénytelenségét megállapító vagy a pályázatot a kezdeményezés ellenére érvényesnek nyilvánító határozat felülvizsgálatát a határozat meghozatalától számított 30 napon belül

a) ha a határozatot közigazgatási eljárás keretében hozták, az erre irányadó törvényi rendelkezések szerint,

b) egyéb esetben a pályázati eljárásban igénybe vehető jogorvoslati lehetőségek kimerítését követően a határozatot hozó szerv ellen indított polgári nemperes eljárásban a határozatot hozó szerv székhelye szerint illetékes megyei bíróságtól lehet kérni.

14§ A rendelet az alábbi három melléklettel egészül ki: 1. számú melléklet: Az egyéb szervezet pályázó által kötelezően kitöltendő nyilatkozat.

 

 

2. számú melléklet: A gazdasági társaság pályázó által kötelezően kitöltendő nyilatkozat.

3. számú melléklet: A természetes személy pályázó által kötelezően kitöltendő nyilatkozat.

 

Záró rendelkezések

15. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Gyomaendrőd, 2008. november

 

Várfi András s. k. Dr. Csorba Csaba s. k.

Polgármester jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe