313/2011. (X. 17.) Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsági határozat
Tárgy: Javadalmazási szabályzat

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
313/2011. (X. 17.) Gye. Kt. Vkm. Biz. határozata
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a határozat mellékletében szereplő, Gyomaendrőd Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezetői, felügyelő bizottságok tagjai, és könyvvizsgálóira vonatkozó, javadalmazási rendszeréről szóló Javadalmazási Szabályzatot elfogadja.
 
 A Képviselő-testület felkéri a gazdasági társaságok vezetőit, hogy a Javadalmazási Szabályzatot a cégiratok között helyezzék el.
 Javadalmazási Szabályzat I.
 A szabályzat célja és hatálya
1. A szabályzat célja:
A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvényben (továbbiakban: Takarékos törvény) 5. §. (3) bekezdésében meghatározottak végrehajtása.  
 2. A szabályzat hatálya:
 2.1. A szabályzat hatálya kiterjed Gyomaendrőd Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságaira (továbbiakban: Társaságok), melyek a következők:
            a, Gyomaszolg Kft.
            b, Gyomaközszolg Kft.
            c, Gyomaendrődi Liget Fürdő és Szolgáltató Kft.
            d, Zöldpark Nonprofit Kft.
2.2. A szabályzat személyi hatálya kiterjed:
(1) a Társaságok ügyvezetőjére (függetlenül attól, hogy tevékenységét megbízási jogviszony vagy munkaviszony keretében látja el):       
a)      A Társaságoknak a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. tv. (továbbiakban: Mt.) 188.§-a és a 188/A.§-a szerint (legfőbb szerv által kijelölt) vezető állású munkavállalónak minősülő alkalmazottra (a továbbiakban: vezető)
      b)      A Társaságoknak a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (továbbiakban Gt.) 22. § (2) bekezdés a) pontja szerinti jogállású vezető tisztségviselőre.
      c)      A Társaságok felügyelő bizottságainak tagjaira és elnökeire
      d)     A társaságok könyvvizsgálójára
2.3. A szabályzat tárgyi hatálya kiterjed:
            a) A vezetők és tisztségviselők javadalmazási elveinek szabályozására.
            b) A vezetők prémium fizetési feltételeire.
            c) A vezetők jogviszonyának megszüntetése esetén járó juttatásokra.
            d) A vezetők költségtérítésének szabályozására.
II.
A vezetőre és tisztségviselőkre vonatkozó javadalmazási elvek és szabályok
1. A vezető javadalmazása
 1.1. A vezető személyi alapbére
 A Társasággal munkaviszonyban álló vezető havi személyi alapbérét, valamint a Gt. 22. § (2) bekezdés a) pontja szerinti vezető személyi alapbérének mértékét, meghatározott indokok alapján a Társaság alapítója évente külön határozatban állapíthatja meg a Társaság gazdálkodási körülményeit, költségviselő képességét és jellemző viszonyait szem előtt tartva.
A vezető személyi alapbérének megállapításakor évente a keresetfejlesztési irányelveket kell figyelembe venni azzal, hogy a vezető alapbére legfeljebb a társaságra irányadó átlagkereset fejlesztési/bértömeg-növekedési mértéknek megfelelő százalékos mértékkel növelhető.
1.2. A vezető éves prémiuma
A Társasággal munkaviszonyban álló, valamint a Gt. 22. § (2) bekezdés a) pontja szerinti vezető részére a társaság legfőbb szerve tűzhet ki prémiumot. A vezető prémiumkitűzéséről ki kell kérni a felügyelőbizottság véleményét.
Prémiumfeladatként az üzleti terv fő számainak teljesítése mellett csak olyan feladat határozható meg, amelynek teljesítése a munkakör elvárható szakértelemmel és gondossággal való ellátásán túlmutató, számszerűsíthető, objektíven meghatározható teljesítményt takar.
A vezető éves prémiumának mértéke nem haladhatja meg a vezető személyi alapbérének a kétszeresét. A konkrét prémiumfeladatokat a prémium kitűzésére jogosult, évente, külön határozatban állapítja meg.
A vezetőnél az adott évi üzletpolitikai és gazdasági célkitűzéseinek eredményes megvalósítását elősegítő, hatékony működésre ösztönző prémium-javadalmazási formát kell érvényesíteni.
A prémium elfogadására az üzleti terv elfogadásával egyidejűleg, illetve kivételesen indokolt esetben azt követően kerülhet sor, megfelelő indoklás mellett. A kitűzés tartalmazza a prémium mértékét, a teljesítendő feladatokat, a hozzájuk tartozó prémiumhányaddal, az értékelés időpontját a prémium összegéről, valamint a kifizetésre jogosult szervet.
A prémiumfeladatokat, és a kifizetett prémium összegét közzé kell tenni a kifizetést követő 15 napon belül az önkormányzat honlapján, „a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok működtetésének átláthatóbbá tételéről” szóló Kormányrendelet alapján közzétett adatok között.
Az elháríthatatlan külső körülmények (természeti csapások, piaci katasztrófák…) és egyéb indokolt esetek miatti prémiumkiesések korrekciójára kerülhet sor.
A prémiumfeladatok kiértékelése és elszámolása az üzleti évet lezáró mérleg elfogadásakor történik. A prémiumfeladatok részteljesítését nem lehet figyelembe venni.
Prémium kifizetését kizáró tényezőként szükséges figyelembe venni az üzleti tervben meghatározott átlagkereset-fejlesztési / bértömeg-növekedési mérték túllépését. Nem fizethető továbbá prémium abban az esetben, ha a társaságnak lejárt köztartozása (adó, TB, …) áll fenn az üzleti év végén.
Prémiumcsökkentő tényező jogszabály, vagy a társaság alapítójának határozata alapján fennálló adatszolgáltatási kötelezettség nem, illetve nem határidőben történő teljesítése, a kifizethető prémium 20%-ának mértékéig.
A prémiumkitűzésben meg kell határozni, egy-egy a társaság szempontjából kiemelt fontosságú, jelentős jellemező mutatót, (pl: tőkemegtérülési mutató, eladósodottsági mutató stb.) és annak optimális értékét. Ha ez a mutató nem teljesül, akkor a kifizethető éves prémium összegét 10%-al csökkenteni kell.
A vezető munkaviszonyának évközben történő megszűnése esetén a prémium időarányos része számolható el a tárgyévet záró éves alapító által elfogadott határozat kiadását követően.
 Amennyiben a társaság veszteségesen gazdálkodik, nem fizethető prémium.
1.3. A vezető munkaszerződési feltételeinek meghatározása
 1.3.1. A vezető munkaviszonyának létesítése, munkáltatói jogkör gyakorlása
 Az alapító kizárólagos hatáskörébe tartozik az alapvető munkáltatói jogok gyakorlása (munkaviszony létesítése, megszüntetése, munkaszerződés módosítása, javadalmazás megállapítása, - ideértve a végkielégítést és az egyéb díjazást, illetve juttatást is) a jelen szabályzat hatálya alá tartozó vezetők felett.
1.3.2. A munkaviszony megszüntetése esetén a vezető részére járó juttatások
Határozott időtartamú munkaviszony esetén a vezetőt az Mt. általános szabályai szerinti mértékben (88. § (2) bekezdés) szerint illetik meg a járandóságok, ettől a rendelkezéstől a munkavállaló javára eltérni nem lehet.
1.3.3. Költségtérítések és egyéb juttatások
 - Munkakörével összefüggésben mobiltelefon használatára.
 - A vezető a nem vezető állású munkavállalók számára biztosított mértékben jogosult a munkáltató által biztosított szociális juttatásokra.
- Hivatali munkavégzése céljaira jogosult a társaság tulajdonában lévő személygépkocsit használni a társaság belső gépkocsi-használati szabályzatának és a hatályos jogszabályoknak megfelelően,
- vagy jogosult lehet, amennyiben nincs a társaság tulajdonában olyan gépkocsi, mely a vezető használatába lett adva saját tulajdonú gépkocsiját használni hivatalos célokra is, utóbbi esetben a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerinti térítésre jogosult a munkáltató által meghatározott km/hó, vagy költségátalány/hó mértékben.
Abban az esetben, ha a vezető a saját tulajdonú gépkocsija használatára részesül költségtérítésben, a munkaszerződés megkötéséről rendelkező határozatnak – az egyéb munkaszerződési feltételek felsorolása mellett – tartalmaznia kell a gépkocsi-használat km/hó, vagy költségtérítés/hó mértékét is.
- Hivatalos kiküldetés esetén bármely közlekedési eszköz, valamint szállás igénybevételére.
1.3.4. A vezetők részére pótlék nem állapítható meg.
2. A felügyelő bizottság díjazása
A jelen szabályzat 2.1. pontjában felsorolt társaságok Alapító Okirataiban meghatározottak szerint a felügyelő bizottság tagja, elnöke, havi díjazásban részesül, melynek maximális összege a mindenkori minimálbér összegét nem haladhatja meg. Más javadalmazásra nem jogosult.
Egy természetes személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelő bizottsági tagsága után részesülhet javadalmazásban.
3. A könyvvizsgáló díjazása
A könyvvizsgáló részére éves díjtétel kerül meghatározásra úgy, hogy a megbízni kívánt könyvvizsgálótól a díjtétel meghatározása előtt árajánlatot kell kérni, amelyben a könyvvizsgáló ismerteti a Társaság sajátosságaira szabott munkaidő szükségletét, illetve az elvégzendő munka fajlagos díját.
A könyvvizsgáló éves díjtételének mértékét, megalapozott indokok alapján, a Társaság gazdálkodási körülményeit, költségviselő képességét és jellemző viszonyait szem előtt tartva kell előterjeszteni a Társaság legfőbb szerve részére. A könyvvizsgálói díjazás évente, az éves infláció mértékével emelhető a legfőbb szerv ilyen irányú döntése esetén.
A Társaság gazdálkodási körülményeiben, piaci helyzetében bekövetkezett változások – többletfeladatok, nagyobb kockázatvállalások, stb. – egyedileg meghatározandó könyvvizsgálói díjazás megállapítását indokolhatják, melyről a legfőbb szerv dönt.
4. Záró rendelkezés
Jelen szabályzatot Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete …………… határozatával hagyta jóvá.
Gyomaendrőd, 2011. október
Dr. Csorba Csaba
Várfi András
Jegyző
polgármester
 

« Vissza
Vissza a főmenübe