1/2012. (II. 28.) Helyi Választási Bizottsági határozat
Tárgy: 1. Gyomaendrőd 6. egyéni választókerületi képviselő időközi választásának kitűzése

Gyomaendrőd Város Helyi Választási Bizottságának
1/2012. (II. 28.) HVB határozata
a Gyomaendrődi 6. egyéni választókerületi képviselő időközi választásának kitűzéséről
 
Gyomaendrőd Város Helyi Választási Bizottsága Gyomaendrőd 6. egyéni önkormányzati választókerület mandátumának lemondás folytán történt megüresedése miatt a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 115. § (1) bekezdése értelmében 2012. május 19. napjára (szombat) időközi választást tűz ki.
 
Felkéri a helyi választási iroda vezetőjét, hogy az időközi választás kitűzéséről pártsemleges felhívást (hirdetmény) tegyen közzé.
 
A határozat ellen jogszabálysértésre hivatkozással annak meghozataltól számított 2 napon belül a Területi Választási Bizottságnak címzett fellebbezést lehet benyújtani a Helyi Választási Bizottságnál (5500. Gyomaendrőd Szabadság tér 1. sz. Fax: 06 (66) 283-288) úgy, hogy az legkésőbb 2012. március 1-én (csütörtök) 16 óráig megérkezzen. A fellebbezésnek tartalmaznia kell a benyújtójának nevét, lakcímét, (székhelyét) és – ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér – postai értesítési címét, valamint választása szerint telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét. A fellebbezésben új tények és bizonyítékok is felhozhatók.
 
Indokolás
 
Dr. Farkasinszky Erzsébet, akit 2010. október 3-án a 6. egyéni választókerületben önkormányzati képviselőnek választottak 2012. február 15-én (szerdán) a Képviselő-testület rendkívüli ülésén a testülethez és a polgármesterhez intézett szóbeli közleményében bejelentette képviselői megbízatásáról történő lemondását. A lemondás időpontját tisztázó kérdésre kinyilatkozta, hogy lemondása azonnali hatályú, így a lemondás időpontjaként 2012. február 15-e 15 óra 15 perc került rögzítésre a Képviselő-testületi jegyzőkönyvben.
A még hatályos helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI. törvény 2. § d) pontja alapján az önkormányzati képviselő megbizatása megszűnik lemondással. A törvény 3. § (1) tovább pontosítja a lemondás további részletszabályait: „Az önkormányzati képviselő a képviselő-testület ülésén jelentheti be lemondását. A lemondást és a megbízatás megszűnésének időpontját az ülés jegyzőkönyvében rögzíteni kell.”
A fentiek alapján a Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy a fent idézett törvény 3. § (4) bek. b) pontja értelmében a 6. egyéni választókerület képviselői helye 2012. február 15-én megüresedett.
A Választási eljárásról szóló 1997. évi C törvény (a továbbiakban: Ve) 115. § (1) bekezdése értelmében „Az időközi választást az ok felmerülésétől számított 30 napon belül az illetékes választási bizottság tűzi ki. Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre, a képviselő-testület feloszlatása vagy feloszlása esetén három hónapon belülre kell kitűzni. Nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választások évében április 1-je és az általános választás napja között. Az időközi választásra az általános választás szabályait kell alkalmazni.”
További szabály, hogy [Ve 4. § (1) bek.] a választást legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni. A választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja ne essen nemzeti ünnepre vagy a Munka Törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, illetve az azokat megelőző vagy követő napra. [Munka Törvénykönyve 102. § (1) bek. A választás lehetséges időtartamában munkaszüneti nap: május 1. és pünkösdhétfő, amely 2012-ben május 28-a.]
A fentiek alapján, továbbá az összes érv és helyi körülmény mérlegelése alapján döntött a Helyi Választási Bizottság az időközi választás napjának megállapításáról és a választás kitűzéséről.
 
A jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 79. § (1) és (2) bekezdésén, valamint a 80. § (1),(2), (4), (5) bekezdésein alapul
 
Határidő: azonnal, illetve 2012. március 1.
Felelős: Dr. Szendrei Éva HVB elnök

« Vissza
Vissza a főmenübe