106/2010. (III. 13.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Közös földgáz beszerzés folyamatához Szindikátus Szerződés jóváhagyása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
106/2010. (III. 13.) Gye. Kt. határozata
Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testülete jelen határozatával kinyilvánítja csatlakozási szándékát a Békés Megyei Önkormányzat gesztorságával megvalósuló közös földgáz beszerzés folyamatához. Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testülete jelen határozatával jóváhagyja a Felek közt létrejövő Szindikátusi Szerződést és felhatalmazza a Polgármestert a szükséges intézkedések megtételére, az alábbi formában:
 
SZINDIKÁTUSI SZERZŐDÉS
 
Alulírott Önkormányzatok, önkormányzati intézmények, önkormányzati kistérségi társulások (a továbbiakban jelen megállapodásban: „Önkormányzatok”) ezennel – energia beszerzési feladataik összehangolása céljából – a Békés Megyei Önkormányzat (a továbbiakban: „Gesztor”) koordinálása mellett  az alábbi együttműködési megállapodást (Szindikátusi Szerződés) kötik:
I.                    Előzmények
I.1. A Gesztor, mint területi  önkormányzat olyan helyi önkormányzat, mely kiemelten kezeli többek között a települési önkormányzatokkal való társulások megszervezését, érdek-összehangolási célból és elősegíti a helyi Önkormányzatok együttműködését, fejlesztését és működési feladataik hatékonyabb megvalósulását.
I.2. A Gesztor az előzőekben jelölt feladatok ellátásával kapcsolatosan saját tevékenységében nyomon követi az Önkormányzatok működésével kapcsolatos külső (főként gazdasági és társadalmi) környezet alakulását és vizsgálja azokat a területeket, melyek terén az Önkormányzati együttműködés eredményesen fejleszthető. A Gesztor érdekelt az együttműködéssel kapcsolatos kezdeményezések megszervezésében. Ezen keretek között a Gesztor megvizsgálta a földgáz (a továbbiakban: energia) közös beszerzésére vonatkozó térségi együttműködés lehetőségeit. A Gesztor jelen Szindikátusi Szerződés alapján előkészítette és kialakította azokat a jogi kereteket, melyek a közös energia beszerzés előkészítése és lebonyolítása feltételeit képezik.
I.3. Az Önkormányzatok érdekeltek abban, hogy fenntartsák és javítsák a működésükkel érintett  megye gazdasági környezetét. Ennek keretében érdekeltek abban, hogy a saját és intézményeik energia-beszerzési feltételeit optimalizálják, összehangolják és ezáltal csökkentsék működési költségeiket.
I.4. A fentiek alapján Felek megállapítják, hogy az energia felhasználással kapcsolatos fentiekben írt céljaik összhangban állnak és közösek. Erre tekintettel érdekeltek abban, hogy közösen megvizsgálják az energia felhasználással kapcsolatos kérdéseket és együttműködjenek a liberalizált energia piacon a közös összefogással, piacszervezéssel kialakítható előnyök elérése végett. Az együttműködés az energia igények kielégítésére irányuló közös beszerzési tevékenységek lehetőségeinek elemzésére, felkutatására és az abból adódó előnyök kihasználására is irányul. A Felek előzetesen is vélelmezik, hogy a nagyobb energia igénnyel rendelkező fogyasztók és fogyasztói közösségek kedvezőbb beszerzési feltételeket érhetnek el, mint egy-egy kisebb fogyasztó, vagy fogyasztói közösség.
I.5. Felek lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy jelen Szindikátusi Szerződéshez – így a közös energia beszerzéshez - csatlakozzanak más Önkormányzatok, vagy ezek intézményei és kistérségi társulásai is, ha ezen alanyok elfogadják magukra nézve kötelezőnek a jelen szindikátusi szerződésbe foglalt szabályokat és vállalják a közös energia beszerzéssel kapcsolatos együttműködést. A csatlakozással ezen alanyok jelen Szindikátusi Szerződésben Félnek minősülnek. A csatlakozásra jelen Szindikátusi Szerződés aláírását követő 5. napig van lehetőség a mellékelt csatlakozási nyilatkozattal.
 
 
II.                  Együttműködés célja
II.1. A Felek jelen Szindikátusi Szerződésbe foglalt együttműködésének a célja: közös energia beszerzés  feltételeinek a megteremtése, a beszerzés formális és tartalmi kereteinek a meghatározása, az energia beszerzés végrehajtására vonatkozó felhatalmazások megteremtése és a közös energia beszerzés érdekében vállat kötelezettségek meghatározása. A jelen Szindikátusi Szerződés kiterjed az Önkormányzatok, az önkormányzati kistérségi társulások és az önkormányzatok fenntartásában lévő  intézményeik (ha az Önkormányzat nyilatkozatából más nem következik, akkor az önálló jogi személyiségű intézmények csatlakozási nyilatkozattal jelölik meg a saját fogyasztási helyeiket és vállalnak kötelezettséget, a jelen Szindikátusi Szerződésben írtak elfogadására) 0-100 m3/h teljesítményű földgázfogyasztási helyeikre, továbbá az általuk külön megjelölt más 100 m3/h feletti teljesítményű földgázfogyasztási helyekre is. Kiterjed továbbá a jelen Szindikátusi Szerződéshez – az I.5. pont alapján - csatlakozó további Felek által megjelölt földgáz felhasználási helyekre is.
II.2. A Szindikátusi Szerződés további célja, a közös energia beszerzés során olyan feltételek megteremtését jelenti, melyek elősegítik az energia beszerzésére Felek által fordított várható költségek csökkentését, a korábbi közös beszerzés során elért költségszint megtartását. Ebből a célból és az együttműködés teremtette lehetőségeket kihasználva, a közös energia beszerzés során – a Felek fogyasztási kapacitásának és energia felhasználásának összességében rejlő lehetőségeket kihasználva – a Felek együttesen, a Gesztor által összehangoltan kívánnak fellépni.
II.3. A Felek a Szindikátusi Szerződés II.1 és II.2 pontjaiban meghatározott cél érdekében jóhiszeműen együttműködnek egymással  és minden szükséges döntés meghoznak ill. intézkedést megtesznek, továbbá elkövetnek azért, hogy az ott meghatározott cél megvalósuljon.
II.4. A Felek a közös energia beszerzés érdekében, teljes ellátás alapú - földgáz energia beszerzésére irányuló - energia beszerzési társulást hoznak létre a Gesztor koordinálásával jelen Szindikátusi Szerződés tartalma szerint.
 
III.               Közös energia beszerzési pályázat
III.1. A Felek a Gesztor közreműködésével a 0-100 m3/h teljesítményű, továbbá az ezeken felül is általuk megadott saját és intézményi felhasználási helyeik esetében (jelen Szindikátusi Szerződés időtartama alatt) közös közbeszerzési eljárást írnak ki (a továbbiakban: pályázat) az energia (földgáz) beszerzéseik vonatkozásában. A közös pályázat együttesen, az összes gázigény vonatkozásában kerül kiírásra, a 2010-2011-es gázév (gázév a 2010. július 01. és 2011. június 30. közötti időszak) időszakára.  A közös pályázat során olyan feltételek biztosítására is törekedni kell, mely lehetővé teszi a Félnek minősülő Önkormányzatok közigazgatási területének lakosai - mint földgázfogyasztók - számára egy kedvezményes gázellátás lehetőségét, a kedvezmény mértékének az adott felhasználási helyen érvényes mindenkori egyetemes szolgáltatási ár mértékéhez kell viszonyulnia.
III.2. A közös energia beszerzési pályázatot a Felek, mint ajánlatkérők együttesen, a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: „Kbt.”) rendelkezései szerint lefolytatott közbeszerzés keretében bonyolítják le akként, hogy az adott Fél, vagy közbeszerzésre kötelezett intézménye külön-külön lesznek ajánlatkérői az eljárásnak. A közös közbeszerzést a Felek a Gesztor 135/2009. (V. 22.) KT. sz. határozatával elfogadott közbeszerzési szabályzata szerint bonyolítják le (a közbeszerzési szabályzat jelen Szindikátusi Szerződés elválaszthatatlan mellékletét képezi), így az ajánlatkérők alávetik magukat ezen eljárási szabályok alkalmazásának a jelen Szindikátusi Szerződés alapján folyatott közbeszerzés során. A Felek a közbeszerzési eljárássukkal kapcsolatos döntések meghozatalára Gesztor közbeszerzési bizottságát hatalmazzák meg (a továbbiakban: „Bizottság”). A közbeszerzés során hozott döntések előkészítésében a Felek képviselői mint szakmai előkészítők részt vehetnek. Felek felhatalmazzák a Bizottságot a közbeszerzés során hozott valamennyi döntésre, az ajánlatok nevükben való elbírálását is beleértve. A közbeszerzési eljárás előkészítésével és lefolytatásával a Felek a Gesztort bízzák meg.
III.3. A Felek – mint ajánlatkérők ill. azok képviselői – jelen okirat aláírásával felhatalmazást adnak a  Bizottságnak arra, hogy a Szindikátusi Szerződés alapján írja ki, bonyolítsa le a közös energia beszerzési pályázatot, továbbá az ajánlattevők vonatkozásában határozza meg a részvételi, alkalmassági és ajánlati feltételeket, az értékelés szempontjait tekintettel arra, hogy a pályázatban az ajánlatkérők által megadott összes és teljes mennyiségre együttesen lehet csak érvényes ajánlatot tenni (részajánlattételre nincs lehetőség). A Gesztor közbeszerzési bizottsága ezen felhatalmazás alapján, jelen Szindikátusi Szerződés keretei között vállalja a pályázat lebonyolítását.
III.4. A Gesztor közbeszerzési szabályzata szerint meghatározza és megbízza a pályázat előkészítésében és lebonyolításában résztvevő személyeket – így az összes résztvevő szervezet által delegált személyeket is -  és javaslatot tesz a pályázat eredményére a döntésre jogosult Bizottságnak. A Gesztor a közös energia beszerzés és a pályázat jogi és szakértői támogatására szakértőt vesz igénybe. A Gesztor által felkért szakértő (a továbbiakban: „Szakértő”) a ………………. ( …………………..) A Szakértő a Gesztorral megkötött szerződés alapján biztosítja a Gesztor által a jelen Szindikátusi Szerződés szerint vállalt feladatok támogatását - a jogi és szakmai tanácsadást is beleértve - és biztosítja a közbeszerzési eljáráshoz szükséges hivatalos közbeszerzési tanácsadói közreműködést is.
 
IV.               Kötelezettségvállalások
IV.1. A Felek kötelezik magukat arra, hogy gázigényüket jelen Szindikátusi Szerződés keretei között lebonyolított közös beszerzéssel elégítik ki és egymással a beszerzéssel érintett energiamennyiség mértéke arányában megosztják a pályázatból származó előnyöket. Felek kötelezik magukat a pályázaton való részvételre és a pályázat eredményeként kialakuló szerződések IV.2. pont szerinti megkötésére a jelen Szindikátusi Szerződés mellékletében jelölt felhasználási helyeik vonatkozásában (a felhasználási helyeket a Felek által a gesztor részére teljesített adatszolgáltatásban megadott felhasználási helyek jelentik, mely adatszolgáltatás képzi jelen Szindikátusi Szerződés mellékletét).
IV.2. A Felek kötelezik magukat arra, hogy aláírják a pályázat nyertesével az ellátásukra vonatkozó energia beszerzésére (megvásárlására) vonatkozó szerződéseket. A Felek kötelezik magukat arra, hogy a szerződéskötés előfeltételeként a 2010-2011-es gázév kezdetére (azaz 2010. július 01. napjára) gondoskodnak eddigi energia ellátási szerződéseik megszüntetéséről és kötelezik magukat a megszűnés időpontját követő naptól az új energia ellátási szerződések megkötésére. 
IV.3. A Felek kötelezik magukat arra, hogy jóhiszeműen a tőlük elvárható mértékben együttműködnek egymással a pályázat lebonyolításában, a szerződéskötésben, és a lehető legteljesebb mértékben segítik a Gesztort a pályázattal kapcsolatos feladatokban. Ennek alapján kötelezettséget vállalnak a pályázattal kapcsolatos adatszolgáltatásra, mely legalább a következő adatok szolgáltatását jelenti:
-         földgáz felhasználási hely pontos címe (postai irányítószáma, település neve, utca elnevezése és házszáma),
-         földgáz felhasználási hely azonosító száma,
-         földgáz felhasználási helyet használó intézmény megnevezése,
-         földgáz felhasználási helyen felszerelt gázmérő m3/h értékű kapacitása (a 100 m3/h teljesítményt elérő, vagy meghaladó gázmérők esetében a 2010-2011-es gázévre lekötött kapacitás nagysága m3/h értéken),
-         földgáz felhasználási hely tervezett gázigényének mértéke a 2010-2011-es gázévre gnm3 értéken, a mennyiség tervezett havi megoszlásával.
A jelen Szindikátusi Szerződés teljesítéséhez és elszámolásához szükséges további adatszolgáltatásra a Gesztor felhívása szerinti módon és időben Felek kötelezik magukat. A Felek jelen nyilatkozat aláírásával felhatalmazzák - a közös energia beszerzéshez kötött célból - a Gesztort a rendelkezésére bocsátott adatok kezelésére és szükség esetén azok továbbítására.
IV.4. A Gesztor – a Szakértő és Gesztor munkatársainak közreműködésével - az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a pályázat lebonyolítása során:
1.       A pályázat ütemtervének kialakítása
A pályázati tender lebonyolítás menetrendjének, mérföldköveinek, feladatainak, határideinek figyelembevételével a Bizottság a Szakértő közreműködésével egy – az egyes eljárási cselekmények határidejét tartalmazó - ütemtervet határoz meg, amelyet a Felek fogyasztói igényeinek és a törvényi rendelkezések figyelembe vételével alakít ki és gondoskodik a határidők, feladatok teljesítéséről.  A Bizottság felelős személyt jelöl ki, aki a Szakértő közreműködésével szakmailag támogatja az egyes fázisokat, feladatokat.
2.       Az ajánlatkéréshez szükséges információigény meghatározása
 A Bizottság a Szakértő közreműködésével meghatározza a pályázat lebonyolításához szükséges a jelen Szindikátusi Szerződés IV.3. pontjában meghatározott adatokon esetlegesen túlmenő további információigényt, amelyet Önkormányzatok részére megküld a szükséges iránymutatásokkal, sablonokkal.
3.       Ajánlatkérési koncepció, stratégia kialakítása
A rendelkezésre álló információk alapján a Bizottság a Szakértő közreműködésével az adatok előzetes értékelését követően aktuális piaci információkat felhasználva maghatározza az ajánlatkérési koncepciót és kidolgozza az ajánlatkérési stratégiát.
4.       Eljárási feltételek meghatározása
A Bizottság a Szakértő közreműködésével az Önkormányzatok fogyasztási szokásait figyelembe véve az ajánlatkérési koncepció és stratégia mentén meghatározza a közbeszerezési eljárás legmegfelelőbb fajtáját és az eljáráshoz szükséges dokumentumok tartalmát, a részvételi és alkalmassági feltételeket, az ajánlattételi feltételekkel és ajánlattételi dokumentáció feltételeivel együtt.
5.       Szakmailag megalapozott részvételi és ajánlattételi  felhívás elkészítése
A Bizottság a Szakértő közreműködésével a fogyasztási szokások és meghatározott feltételek ismeretének birtokában elkészíti a részvételi és ajánlattételi  felhívást.
6.       A tender, ajánlatkérés lebonyolítása
Az eljárás lebonyolítása korrekt átlátható és minden alkalmas ajánlattevő számára azonos ajánlati feltételek mellett történik, tárgyalásos eljárásban, lehető   legkedvezőbb feltételek elérése érdekében.
7.       Eredmény értékelés, riport
Gesztor közbeszerzési szabályzata alapján a pályázat értékelésére és döntés előkészítésre feljogosított bizottság a pályázat lebonyolítását követően a Szakértő közreműködésével egy vezetői riportot készít el, amely tartalmazza a tender lebonyolításának értékelését, a pályázók elérhetőségeit, ajánlatok számát, ajánlatok értékét, a tárgyalások eredményét, valamint prezentálja a várható éves költséget a Bizottságnak. A riport egyaránt tartalmaz statisztikai és grafikai elemeket.
 
V.                  Díjazások és elszámolások
V.1. Felek megállapodnak abban, hogy a pályázattal kapcsolatos előkészítő tevékenységeik vonatkozásában felmerülő költségeiket maguk viselik.
V.2. A közös energia beszerzési pályázat lebonyolításával kapcsolatos költségeket a Gesztor megelőlegezi. A pályázattal kapcsolatosan a Gesztornál felmerülő költséget (mely áll a … HUF összegű szakértői,  tanácsadói díjból és a Gesztor alkalmazottainak munkabér és közteher ráfordításából az eljárás előkésztésében, lefolytatásában és a szerződéskötésben végzett tevékenység után összességében … alkalmazott részéről … havi közreműködést meghatározva … HUF költségen) a Felek az eljárásban a gázévre megadott tervezett mennyiségek gnm3-nek megfelelő - saját és intézményeik gázfogyasztásának - arányban viselik. Megtérülő költségnek számít az a költség, mely a pályázat során a részvételi és ajánlattételi dokumentáció értékesítéséből befolyik. A Gesztor e  dokumentációk értékesítéséből befolyó bevételt a közbeszerzési eljárás lebonyolításával kapcsolatban felmerülő kiadások fedezetére fordítja. A pályázat lebonyolításával kapcsolatos költségeiket Felek utólagosan, az eljárás befejezését  (lezárulását) követő 30 napon belül számolják el és fizetik meg az azt megelőlegező Gesztornak.
 
VI.               Záró rendelkezések
VI.1. Ha bármely illetékes bíróság vagy más hatóság szerint a jelen szerződés bármely rendelkezése érvénytelen, hatálytalan, vagy végrehajthatatlan, akkor ez arra az adott rendelkezésre vonatkozik, és nem jelenti az egész szerződés vagy annak bármely más rendelkezésének érvénytelenségét, hatálytalanságát vagy végrehajthatatlanságát. A szerződés egyéb rendelkezései teljes mértékben érvényben és hatályban maradnak, kivéve ha az adott rendelkezés hiányában a felek a szerződést meg sem kötötték volna. A Felek kötelezik magukat arra, hogy az érvénytelen rendelkezés(eke)t az érvénytelenség keletkezésének időpontjára visszamenőleges hatállyal gazdasági eredményében azonos értékű más hatályos rendelkezéssel pótolják, e tekintetben jelen szerződést módosítják.
VI.2. A Szerződő Felek megállapodnak abban, hogy az itt lefektetett megállapodások, valamint a Szerződő Felek által egymáshoz eljuttatott adatok és dokumentumok – a pályázatokkal kapcsolatban tudomásukra jutott dokumentumokat és adatokat ill. információkat is beleértve - a lehető legnagyobb mértékben bizalmasak, és annak is kell maradniuk. Az információk bizalmassága nem állhat ellentétben a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel. Amennyiben ilyen információ átadása szükségessé válik, az információt átadó Fél köteles arról a többi Szerződő Felet értesíteni, és köteles ésszerű lépéseket tenni annak érdekében, hogy az információt a további közléstől megvédje.
VI.3. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen szerződésből eredő esetleges jogvitáikat elsősorban egyeztetéssel, tárgyalásos úton kötelesek rendezni. Amennyiben ez nem vezet eredményre egy esetleges jogvita esetére - hatáskörtől függően - alávetik magukat a Gyulai Városi Bíróság, illetve a Békés Megyei Bíróság kizárólagos illetékességének.
VI.4. Jelen Szindikátusi Szerződés az aláírást követően lép hatályba és   2011. június 30.napjáig terjedő időszak alatt van érvényben. A Szindikátusi Szerződés megszűnése nem érinti a Felek által az V. részben vállat kötelezettségeik teljesítését.
VI.5. Szerződő felek a jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) és a Kbt. rendelkezéseit tekintik irányadónak.
 
A Felek a fentieket, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, elolvasás és értelmezés után a mai napon helybenhagyólag aláírták.
Az aláírásokat, a jelen Szindikátusi Szerződéshez csatolt aláíróív tartalmazza, mely a jelen okirat elválaszthatatlan része.
 
 
Kelt: Békéscsaba, 2010. február ….
 
 
(Önkormányzatok)
 
(Gesztor, úgy is mint részes Önkormányzat)

« Vissza
Vissza a főmenübe