365/2010. (IX. 23.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj pályázat kiírása a 2011/2012-es tanévre

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
365/2010. (IX. 23.) Gye. Kt. határozata
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő- testülete a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretein belül a szociálisan rászoruló hallgatókat havonta 3000 Ft-tal - az "A" típus esetén a 2010/ 2011-es tanév II. félévében, a "B" típus esetén a 2011/2012-es tanév I. félévétől.- támogatja.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő- testülete az alábbiakban határozza meg az ösztöndíj pályázat támogatási - szociális rászorultsági - feltételeit:
-      Az ösztöndíj odaítélésének szociális feltétele, hogy a pályázóval együtt élők egy főre jutó nettó jövedelme család esetén ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át (42.750 Ft).
-      Az ösztöndíj odaítélésének további szociális feltétele, hogy a pályázó, illetve a pályázó közeli hozzátartozója ne rendelkezzen olyan vagyontárggyal, amelynek egy főre eső értéke külön-külön számítva a pályázó családjában meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének húszszorosát, vagy együttes forgalmi értéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a hetvenszeresét, ide nem értve a család által lakott lakóingatlant. Erről a kérelemben köteles nyilatkozni a pályázó.
-      A Polgármesteri Hivatal - a döntés előkészítése érdekében - a pályázó által közölt adatokat, tényeket, valamint a szociális helyzetet ellenőrizheti, és környezettanulmányt végezhet.
-      A pályázatok rangsorba állítása és elbírálása során előnyt élvez az a pályázó, aki (az alábbi feltételek fennállását a pályázó igazolni köteles):
            a) árva, félárva, állami gondozott vagy gyámolt
            b) akinek a családjában más eltartott is van,
            c) gyermeket nevel,
            d) akinek szülei elváltak,
e) tartós betegségben, fogyatékosságban szenved, vagy akinek családjában tartós beteg vagy fogyatékos személy él
            f) akinek családjában munkanélküli személy él
            g) kollégiumi ellátásban nem részesül
A Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat "A" típusára azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik a képzésre vonatkozó keretidőn belül, teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat.
"B" típusára azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok jelentkezhetnek, akik:
a) a 2010/2011. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások;  vagy
b) felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek; és a 2011/2012. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben kívánnak részt venni.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatra beérkezett pályázatok elbírálását az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottságra ruházza át. A Bizottság a határozat 1. számú melléklete szerinti bírálati szempontok alapján a pályázatok elbírálás során a beérkezett pályázatokat rangsorba állítja.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete javasolja Várfi András polgármesternek, hogy az előzetesen megállapított támogatási összeg (3 millió forint) kijelölésére tegyen javaslatot az Önkormányzat 2011 évi költségvetési tervezetének összeállításakor.

« Vissza
Vissza a főmenübe